| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Państwa świata > Trynidad i Tobago

Trynidad i Tobago

 

Wspólnota Państw Karaibskich - CARICOM (Antigua i Barbuda, Barbados, Dominika, Gujana, Jamajka, St. Kitts i Nevis, St. Lucia, Grenada, Trynidad i Tobago oraz St. Vicent i Grenadyny), z powodu mistrzostw świata w krykiecie, zawiesza dotychczasowe ustalenia ws. wiz i ruchu bezwizowego na okres od 15 stycznia do 15 maja 2007 roku. Na ten czas wprowadza się wizy specjalne, które są ważne na pobyt we wszystkich państwach CARICOM.

O wizy do tych państw obywatele RP mogą występować w przedstawicielstwie Barbadosu w Londynie (Barbados High Commission), 1 Great Russell Street, London WC 1B 3ND, tel: (020) 7631 4975, fax: (020) 7323 6872, e-mail: london@foreign.gov.bb. Aplikacje wizowe można pobrać pod adresem: www.caricom.org".

Wiza, przepisy wjazdowe

Obywateli polskich nie obejmuje obowiązek wizowy przy wjeździe na terytorium Trynidadu i Tobago w celu turystycznym, na pobyt do 30 dni. Aby uzyskać wizę na dłuższy pobyt, należy złożyć w Ambasadzie Wielkiej Brytanii w Polsce dwa wypełnione wnioski wizowe (dostępne na stronie: http://www.gov.tt), dwa zdjęcia paszportowe, ważny paszport (do wglądu) oraz kserokopię paszportu, potwierdzenie zakwaterowania na Trynidadzie, wyciąg z konta bankowego potwierdzający posiadanie środków na wydatki związane z pobytem, potwierdzenie zatrudnienia i/lub nauki w Polsce, rezerwację biletu powrotnego. Opłata wynosi 120 PLN (plus opłata za teleks 60 PLN) – płatne przy składaniu dokumentów. Dokumenty można składać od poniedziałku do piątku w godzinach 8.30–10.00. Procedura wydawania wniosku wizowego przez Ambasadę Wielkiej Brytanii trwa ok. 3 tygodni. Wniosek można również złożyć w Ambasadzie Trynidadu i Tobago w Caracas; czas oczekiwania – 14 dni roboczych. W placówkach dyplomatycznych tego kraju za granicą wiza turystyczna kosztuje 10 USD. Przy przekraczaniu granicy trzeba okazać bilet powrotny, rezerwację hotelową, a także środki finansowe potrzebne na czas pobytu (ich wysokość nie została określona). Wymagany okres ważności paszportu wynosi 6 miesięcy.

Przepisy celne

Nie ma restrykcji przy wwożeniu i wywożeniu pieniędzy.

Meldunek

Nie ma obowiązku meldunkowego.

Ubezpieczenie

Uznawane są tylko ubezpieczenia firm międzynarodowych.

Szczepienia, służba zdrowia

Nie są wymagane żadne szczepienia. Jeśli turysta podróżuje na południe kraju, wskazane jest zaszczepienie się przeciw malarii i dendze. Turyści mają możliwość uzyskania pomocy lekarskiej zarówno bezpłatnej, jak i płatnej. Wizyta w klinice kosztuje od 40 do 150 USD, natomiast dzień pobytu w szpitalu – od 200 do 250 USD. Wszystkie usługi medyczne wykonywane w szpitalu są płatne dodatkowo.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Paulina Hućko

Adwokat

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »