| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama

Obywateli RP obejmuje obowiązek wizowy. Wizy na przejazd i pobyt można uzyskać w Ambasadzie Nepalu w Berlinie (Nepalese Embassy, Guerickestrasse 27, 2nd floor, D-10587, Berlin-Charlottenburg, tel. 0049 30 343 599 20, faks 0049 30 343 599 06, e-mail: rneberlin@t-online.de; www.nepalembassy-germany.com) i New Delhi (Nepalese Embassy in New Delhi, Barakhamba Rd., New Delhi 110001, tel. 2335 9015 (R), faks 2332 6857, 2332 9647, e-mail: ramjanki@del2.vsnl.net.in; www.nepalembassy-india.com).
Władze Nepalu przyznają następujące rodzaje wiz:
a) wizę wjazdową turystyczną: jednorazową na 60 dni (30 USD) lub wielokrotną na 60 dni (60 USD) – wiza turystyczna może być przedłużona na miejscu, maksymalnie do 150 dni, przez Departament Imigracji w Katmandu i Biuro Imigracyjne w Pokharze (opłata za przedłużenie wizy o 30 dni wynosi 1 USD za każdy dzień i systematycznie rośnie, jeśli wiza jest przedłużana na kolejne miesiące, do 2, 3 i 5 USD za każdy dodatkowy dzień);
b) wizę tranzytową na 48 godzin (należy okazać potwierdzony bilet lotniczy na dalszą podróż) – wydawana jest na lotnisku w Katmandu, koszt 5 USD;
c) wizę oficjalną, wydawaną przez MSZ członkom oficjalnych delegacji, niektórym pracownikom misji dyplomatycznych, osobom zapraszanym przez władze w Katmandu;
d) non-tourist visa, wydawaną m.in. dziennikarzom, pracownikom firm zagranicznych zatrudnionym w Nepalu, przewodnikom grup turystycznych (w sumie 9 kategorii grup) przez Departament Imigracji w Katmandu na okres do roku, z możliwością przedłużenia – opłata waha się od 10 do 100 USD za miesiąc pobytu, w zależności od kategorii grupy, do której należy aplikująca osoba;
e) wizę studencką, tzw. study visa – koszt 40 USD za każdy miesiąc;
f) wizę biznesową, wydawaną przez Departament Imigracji inwestorom zagranicznym i ich rodzinom na okres od 1 roku do 5 lat – opłata wynosi od 100 do 250 USD;
g) wizę pobytową wielokrotną, residential visa – pierwszy rok kosztuje od 200 do 700 USD, w zależności od kategorii grupy, do jakiej kwalifikuje się aplikująca osoba, następny rok od 100 do 1200 USD.
Dokumenty wymagane przy aplikowaniu o wizę turystyczną: paszport, aplikacja wizowa, 1 fotografia; w przypadku wizy biznesowej: zaproszenie od firmy miejscowej, pozostałe wymogi jak w przypadku wizy turystycznej. Wizę można uzyskać w następujących punktach granicznych: Kakarvitta, Jhapa (Wschodni Nepal); Birgunj, Parsa (Centralny Nepal); Kodari, Sindhupalchowk (Pogranicze Północne); Belahia, Bhairahawa (Rupan-dehi, Zachodni Nepal); Jamunaha, Nepal-gunj (Banke, Środkowo-Zachodni Nepal); Mohana, Dhangadhi (Kailali, Daleki Zachodni Nepal); Gadda Chauki, Mahendrana-gar (Kanchanpur, Daleki Zachodni Nepal); Tribhuvan International Airport Kathmandu.
Za pobyt w Nepalu bez ważnej wizy grozi kara grzywny lub więzienia. Paszport powinien być ważny przynajmniej na czas ważności wizy. Nie wymaga się okazania przy wjeździe biletu powrotnego ani określonej kwoty pieniędzy na każdy dzień pobytu.
Uwaga: Turyści planujący wyprawę do regionu Mustang (teren wypraw himalaistycznych), tradycyjnie autonomicznego wobec władz centralnych, obowiązani są dokonać dodatkowej (i niezależnej od wizy wjazdowej do Nepalu) opłaty w wysokości nie mniej niż 700 USD od osoby za tydzień pobytu. Za pobyt w regionie Mustang bez takiej opłaty można zostać skazanym na 1 miesiąc więzienia.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Skrivanek Tłumaczenia i szkolenia językowe

Skrivanek jest agencją translatorską, która oferuje kompleksowe rozwiązania z zakresu tłumaczeń i szkoleń językowych.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »