| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama

Japonia

Zniesiony został obowiązek wizowy między Polską a Japonią przy wjazdach do 90 dni pobytu w celu turystycznym, prywatnym lub służbowym. Jeżeli obywatel polski udaje się do Japonii w innym celu, np. podjęcia pracy czy studiów, obowiązany jest do uzyskania wizy w japońskim urzędzie konsularnym w kraju zamieszkania, ponieważ nie ma możliwości uzyskania wizy na granicy. Posiadanie biletu powrotnego albo środków na jego zakupienie nie jest wymagane przy wjeździe, może mieć jednak wpływ na decyzję o pozwoleniu na wjazd podejmowaną przez urzędnika imigracyjnego na przejściu granicznym.

Obywatele polscy nie mają formalnego obowiązku dysponowania określoną ilością pieniędzy na każdy dzień pobytu. Urzędnicy imigracyjni mogą jednak zażądać udokumentowania posiadania środków finansowych i ocenić, czy są one wystarczające na pokrycie kosztów pobytu w Japonii, zgodnie z deklarowanym celem podróży. Obcokrajowcy, którzy nie dysponują odpowiednimi środkami finansowymi na cały okres pobytu, mogą być posądzeni o przyjazd w celach zarobkowych i w konsekwencji urzędnik imigracyjny może nie wyrazić zgody na ich wjazd i pobyt na terytorium Japonii. Przy wjeździe bezwizowym – do 90 dni – paszport powinien być ważny co najmniej 3 miesiące od daty planowanego wjazdu na terytorium Japonii, a w przypadku wjazdu na podstawie wizy – odpowiednio dłużej, tak by umożliwiał powrót do kraju jeszcze w okresie ważności paszportu. W ważnych sytuacjach losowych można przedłużyć pobyt w Japonii ponad 90 dni pod warunkiem złożenia odpowiedniego wniosku w urzędzie imigracyjnym w Tokio co najmniej 10 dni przed wygaśnięciem prawa pobytu.

Towary zwolnione z cła: ubrania, artykuły toaletowe, przedmioty osobistego użytku, przedmioty potrzebne do wykonywania zawodu podczas pobytu w Japonii. Alkohol i wyroby tytoniowe mogą bez cła wwozić osoby dorosłe (po ukończeniu 20. roku życia) w następujących ilościach: 3 butelki alkoholu (jedna butelka = ok. 760 cc), cygara – 100 szt., papierosy – 400 szt., inny rodzaj tytoniu – 500 g; ponadto 2 uncje perfum (1 uncja = ok. 28 cc), prezenty i przedmioty osobistego użytku (w ilości nie wskazującej na to, że są przeznaczone na sprzedaż), których łączna wartość – w cenach z kraju zakupu – nie przekracza 200 tys. JPY.

Można wwieźć dowolną ilość pieniędzy, ale kwotę przekraczającą 1 mln JPY należy zadeklarować. Należy też zadeklarować złoto w sztabkach. Do Japonii można wwieźć zapas leków na własny użytek na okres 2 miesięcy oraz 24 szt. paraleków do stosowania zewnętrznego. W przypadku przekroczenia tych limitów należy skontaktować się z regionalnymi biurami do spraw zdrowia i opieki medycznej (na lotniskach). Obowiązuje zakaz wwożenia żywności pochodzenia zwierzęcego (różnego rodzaju wędlin itp., nawet jeżeli są to produkty zakupione w sklepach bezcłowych na europejskich lotniskach), kwiatów (także ciętych), owoców, roślin i nasion. Ponadto obowiązuje bezwzględny zakaz wwożenia narkotyków, stymulantów (amfetamina, metamfetamina), substancji psychotropowych. Nie wolno wwozić przedmiotów imitujących monety lub banknoty papierowe, a także książek, rysunków i innych przedmiotów o treści pornograficznej. To samo dotyczy przedmiotów chronionych prawem patentowym, wobec których są zastrzeżone prawa autorskie (np. projekty), oraz broni i amunicji.

Do Japonii można wwieźć zwierzęta pod warunkiem przedstawienia ich świadectwa zdrowia. Przy przekraczaniu granicy muszą być jednak zbadane przez urzędników decydujących o konieczności kwarantanny, której są zazwyczaj poddawane przez 2 tygodnie, na koszt właściciela. W przypadku kotów i psów niezbędne jest zaświadczenie o szczepieniu przeciw wściekliźnie.

Prawo japońskie jest bardzo surowe dla przemycających narkotyki, broń, amunicję i treści pornograficzne. Przedłużenie pobytu bez ważnej wizy uznawane jest za przekroczenie przepisów imigracyjnych i zagrożone karą wydalenia z Japonii na własny koszt z zakazem wjazdu na jej terytorium przez 5 lat.

Nie ma obowiązku meldunkowego dla obcokrajowców przybywających do Japonii na okres do 90 dni.

Polisy polskich firm ubezpieczeniowych z reguły nie są honorowane. Należy sprawdzić przed przyjazdem (w biurze podróży lub firmie ubezpieczeniowej), czy ubezpieczenie jest ważne w Japonii. Trzeba też uzyskać nazwę i numer telefonu miejscowego przedstawicielstwa firmy ubezpieczeniowej.

Nie ma zagrożeń sanitarno-epidemiologicznych. Nie wymaga się zaświadczeń o szczepieniach od osób przyjeżdżających do Japonii. Kwarantanną objęci są wyłącznie obywatele tych państw, które zostały uznane za zagrożone epidemią. Osoby cierpiące na choroby przewlekłe (np. choroby układu krążenia) powinny zdawać sobie sprawę, że w Japonii zdarzają się zmiany ciśnienia nawet o kilkadziesiąt jednostek w ciągu dnia, a latem jest tu wyjątkowo duszno i parno. Alergicy powinni mieć na uwadze dużą koncentrację alergenów (pleśni, grzybów) przez cały rok, a wiosną – pyłków kwitnących roślin. Stąd też celowe jest zabranie ze sobą zapasu leków na cały okres pobytu. Warto też mieć list od lekarza (w języku angielskim), który może być potrzebny w razie kontroli celnej.

Tylko niektóre leki importowane do Japonii można kupić w American Pharmacy w Tokio, w dzielnicy Ginza. W japońskiej farmakologii jest wiele leków stosowanych na całym świecie. Nie ma tu aptek całodobowych, ale leki podstawowe można kupić w większych sklepach. W zakresie usług medycznych panuje duża konkurencja, stąd znaczne różnice w ich cenach: koszt wizyty lekarskiej waha się od ok. 3 do nawet 30 tys. JPY, doba pobytu w szpitalu kosztuje od 10 do 30 tys. JPY plus kilka tysięcy JPY za wyrobienie specjalnej karty pacjenta. Ceny usług stomatologicznych również są zróżnicowane (np. ekstrakcja zęba – od 5 do 15 tys. JPY). Z lekarzem przeważnie można porozumieć się tylko w języku japońskim. Czynne są szpitale z obsługą międzynarodową, np. Saint Luke Hospital w Tokio – duża, bardzo dobrze wyposażona placówka.
INFORMACJE DLA KIEROWCÓW. Obowiązuje ruch lewostronny.

Międzynarodowe prawo jazdy wydane w Polsce nie jest uznawane przez tutejsze władze. Procedura ubiegania się o japońskie prawo jazdy uniemożliwia wypożyczenie i prowadzenie pojazdu podczas krótkiego pobytu turystycznego. Przy dłuższym pobycie w celu uzyskania japońskiego prawa jazdy należy złożyć w Centrum Ruchu Drogowego legitymację Alien Card wydawaną obcokrajowcom zamieszkałym i pracującym w Japonii (mającym stałe miejsce zameldowania), kserokopię paszportu i tłumaczenie polskiego prawa jazdy na język japoński. Należy również wykonać obowiązkowe badania okulistyczne i wnieść stosowną opłatę (4,5 tys. JPY).

Nie ma ograniczeń. Japonia ma bardzo rozwiniętą sieć połączeń komunikacyjnych – autobusowych, kolejowych, lotniczych. W Tokio doskonale funkcjonuje metro i kolej. Środki transportu są szybkie i punktualne. Jednak większość informacji na ich temat jest w języku japońskim. Autostrady, drogi szybkiego ruchu, przejazdy tunelami są płatne. Parkowanie – tylko w wyznaczonych miejscach.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Prawnicza FORUM r.pr. K. Piluś i s-ka sp.k.

Masowe odzyskiwanie wierzytelności

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »