| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Państwa świata > Korea Południowa

Korea Południowa

 

Polscy obywatele nie muszą mieć wiz przy wyjazdach do Republiki Korei na okres do 90 dni. Nie dotyczy to przyjazdów w celu podjęcia pracy lub gdy planowany czas pobytu przekracza 90 dni. W takich przypadkach należy uzyskać wizę w przedstawicielstwie dyplomatycznym lub urzędzie konsularnym Republiki Korei. Przy wjeździe trzeba okazać ważny paszport oraz wypełnioną kartę przekroczenia granicy (dostępna na pokładzie samolotu lub na lotnisku). Urzędnik imigracyjny może zapytać o cel podróży, prosić o wskazanie źródeł finansowania (jeżeli nie wynika to z przedstawionych dokumentów) czy o okazanie biletu powrotnego. Nie jest wymagane posiadanie określonej kwoty pieniędzy na dzień pobytu. Osoby, które przebywają w Korei dłużej niż 90 dni, powinny zgłosić się do urzędu imigracyjnego. Po przedłożeniu stosownych dokumentów otrzymają kartę tożsamości cudzoziemca (Certificate of Alien Registration), która zawiera informację o miejscu pobytu na terytorium Republiki Korei (każdorazowe późniejsze zmiany muszą być notyfikowane w urzędzie imigracyjnym i są uwzględniane w karcie). Przy wyjazdach turystycznych nie ma możliwości przedłużenia pobytu. Osoby, które chcą przedłużyć pobyt ponad 90 dni, muszą opuścić Republikę Korei, a następnie ponownie wjechać na 90 dni lub aplikować za granicą o wizę długoterminową.

Niedozwolone jest wwożenie na terytorium Republiki Korei produktów rolnych i spożywczych. Jeśli zaś chodzi o wwożenie środków płatniczych – należy zadeklarować kwoty powyżej 10 tys. USD. Bez zadeklarowania można wywieźć z Korei do 10 tys. USD. Przy wyższych sumach (o ile kwota taka nie była zadeklarowana przy wjeździe) należy przedstawić urzędnikowi imigracyjnemu poświadczenie z Bank of Korea, że kwota ta została tam legalnie zadeklarowana. Zwrot podatku VAT jest możliwy po spełnieniu następujących warunków: towar został zakupiony w wyznaczonych punktach sprzedaży, sprzedawca wystawił poświadczenie dokonania zakupu, wartość towaru przekracza 50 tys. KRW, zgłoszenie służbom celnym nastąpiło w terminie do 3 miesięcy od dnia zakupu. Po przedstawieniu organom celnym faktury oraz poświadczenia zakupu zwrot podatku VAT dokonywany jest w formie gotówkowej (na lotnisku Incheon znajduje się specjalny punkt Global Refund) lub przekazywany jest na konto podane w poświadczeniu dokonania zakupu. Podatek VAT nie jest zwracany w przypadku zakupu broni, lekarstw, dzieł sztuki oraz usług.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Sebastian Wybranowski

Adwokat, specjalista z zakresu prawa cywilnego i rodzinnego

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »