| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Motoryzacyjne przewodniki > Kulinarne podróże: co jada się w Wielkopolsce?

Kulinarne podróże: co jada się w Wielkopolsce?


Kuchnia Wielkopolska podobnie jak galicyjska ukształtowana została na podstawie uwarunkowań historycznych. Dziś jej głównym składnikiem są nie tylko pyry tudzież rogale marcińskie, lecz także mniej popularna zalewajka.

Przed okresem zaboru pruskiego w tym regionie jadano dziczyznę, drób, wołowinę oraz wieprzowinę. Z tamtego kresu wywodzi się gzik – śmietanowo-twarogowy sos, który dodawany jest do twarogu i śmietany. Obecnie jest popularny w całym kraju.

Zobacz również: Bezpieczeństwo podczas podróży

Regionalnym przysmakiem jest zalewajka – czyli żurek, do którego dodaje się kawałki ziemniaków i doprawia sporą ilością czosnku.

Od XIX wieku Wielkopolska znana jest z fascynacji pyrami. Ogólnie ten region słynie różnego rodzaju klusek ziemniaczanych z farszem mięsnym lub sosem. Do tego pocztu należy dołączyć także „szagówki” i „kulanki”. Tamtejsze pyzy można spożywać saute z dodatkiem sosu, tudzież stosować jako dodatek do mięs. Ważnym kulinarnym świętem Wielkopolski jest 11 listopada – czyli Dzień Świętego Marcina. W tym dniu wszyscy przybyli konsumują rogale marcińskie, które są symbolem tego święta. Wyglądają jak tradycyjne rogale (forma „podkowy”), do tego oblane są likierem i posypane skórką pomarańczową.

Zobacz również: Rowerem po Polsce: Alwernia

Jeśli odwiedzimy Poznań w tym terminie to koniecznie musimy spróbować tego specjału. Inna postawa, z gastronomicznego punktu widzenia, byłaby wysoce nierozważna.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Barbara Głowacka

Prawnik, konsultant podatkowy w Instytucie Studiów Podatkowych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »