| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Motoryzacyjne przewodniki > Kulinarne podróże: co jada się na Warmii i Mazurach?

Kulinarne podróże: co jada się na Warmii i Mazurach?


Mazury to atrakcyjny turystycznie region także podczas zimy. Bogactwo fauny i flory tego regionu oraz duża ilość zabytków nie może nam przysłonić złożoności tamtejszej kuchni.

Jeśli znajdziemy się na terytorium Mazur to na pewno będziemy mieli okazje obcować z tamtejszą kuchnią. Jest ona pełna naleciałości niemieckich, które na przestrzeni wieków rozwijały się równolegle do polskich korzeni gotowania. W efekcie kuchnia regionu jest połączeniem tych dwóch tradycji.

Zobacz również: Podróż samochodem pod Kanałem La Manche

Przebywając na Warmii i Mazurach zauważymy, że jest ona obfita w dania słodko-kwaśne oraz w mięsa i kluski.

Są to inspiracje zaczerpnięte z tradycji dawnych Prus Wschodnich. Polskie akcenty tej kuchni to obecność śmietany w większości potraw, duża ilość ziół oraz dobre jakościowo wędliny. Największymi przysmakami regionu jest barszcz czerwony czy też flaki. W każdej restauracji warmińsko - mazurskiej dostaniemy schab po mazursku, grochówkę, kapuśniak czy też rybę z jabłkami.

Znaną potrawą są fraszynki – kotleciki z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, które są nadziewane pikantnym farszem. Inne potrawy, których zapewne spróbujemy to pyzy, kartacze czy tez pierogi ruskie.Są to dania popularne w całej Polsce, lecz warto spróbować ich na terenie Warmii i Mazur. Zapoznamy się wówczas ze specyfiką ich przyrządzania na terenach, z których się wywodzą.

Zobacz również: Jak obliczyć średnie zużycie paliwa na 100 km?

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Bartosz Michałek

Ekspert w zakresie finansów osobistych.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »