| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Motoryzacyjne przewodniki > Kulinarne podróże: co jada się na Warmii i Mazurach?

Kulinarne podróże: co jada się na Warmii i Mazurach?


Mazury to atrakcyjny turystycznie region także podczas zimy. Bogactwo fauny i flory tego regionu oraz duża ilość zabytków nie może nam przysłonić złożoności tamtejszej kuchni.

Jeśli znajdziemy się na terytorium Mazur to na pewno będziemy mieli okazje obcować z tamtejszą kuchnią. Jest ona pełna naleciałości niemieckich, które na przestrzeni wieków rozwijały się równolegle do polskich korzeni gotowania. W efekcie kuchnia regionu jest połączeniem tych dwóch tradycji.

Zobacz również: Podróż samochodem pod Kanałem La Manche

Przebywając na Warmii i Mazurach zauważymy, że jest ona obfita w dania słodko-kwaśne oraz w mięsa i kluski.

Są to inspiracje zaczerpnięte z tradycji dawnych Prus Wschodnich. Polskie akcenty tej kuchni to obecność śmietany w większości potraw, duża ilość ziół oraz dobre jakościowo wędliny. Największymi przysmakami regionu jest barszcz czerwony czy też flaki. W każdej restauracji warmińsko - mazurskiej dostaniemy schab po mazursku, grochówkę, kapuśniak czy też rybę z jabłkami.

Znaną potrawą są fraszynki – kotleciki z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, które są nadziewane pikantnym farszem. Inne potrawy, których zapewne spróbujemy to pyzy, kartacze czy tez pierogi ruskie.Są to dania popularne w całej Polsce, lecz warto spróbować ich na terenie Warmii i Mazur. Zapoznamy się wówczas ze specyfiką ich przyrządzania na terenach, z których się wywodzą.

Zobacz również: Jak obliczyć średnie zużycie paliwa na 100 km?

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Katarzyna Witkowska

Prawnik

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »