| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Motoryzacyjne przewodniki > Kulinarne podróże: jakie potrawy wybierać w kuchni góralskiej?

Kulinarne podróże: jakie potrawy wybierać w kuchni góralskiej?


W sezonie zimowym wybieramy się w góry na narty czy snowboard. Na stoku często zastanawiamy się co wybrać z obszernej karty menu. Oto kilka rekomendacji kulinarnych, które pozwolą nam przygotować się do kulinarnej uczty.

Kuchnia góralska obejmuje rejon Beskidów, Tatr i Podhala. Każdy z tych regionów odznacza się potrawami, które są dla niego charakterystyczne.

Zobacz również: Kulinarne podróże – czyli co oferuje nam europejska kuchnia?

Jeśli w tym sezonie narciarskim zatrzymamy się na dłużej w Beskidach to z pewnością będziemy musieli spróbować duszonej golonki w piwie. Podczas pierwszych wrażeń smakowych na myśl może nasunąć się nam golonka przyrządzana na sposób bawarski, jednak te dwie szkoły znacznie się od siebie różnią.

Podstawową różnicą jest ostrzejsze przyprawienie beskidzkiej wersji. Już podczas duszenia dodaje się do niej wiórków selera, pietruszki oraz marchewki co nadaje jej niepowtarzalnego aromatu. Innym topowym daniem jest żurek, który przyrządzany jest na bazie serwatki. Wizytówką regionu na pewno jest kwaśnica – rodzaj kapuśniaku gotowanego na mięsie wieprzowym lub świńskim ryju.

W Tatrach będziemy mieli okazję zjeść tatrzańską bryjkę lub kluskę. Są to zbożowe potrawy polane stopionym tłuszczem. Górale w swojej kuchni używają najczęściej kapusty i ziemniaków. Samych rodzajów klusek jest bez mała kilkanaście. Przykładowym ich rodzajem są bukty, hałuski czy też moskale.

Zobacz również: Jak usunąć czekoladę z tapicerki?

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Marta Bławicka

Konsultant

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »