| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Motoryzacyjne przewodniki > Śladami Sommelierów – Węgry

Śladami Sommelierów – Węgry

Podróżując samochodem po Węgrzech będziemy mieli okazję zapoznać się z bogactwem regionów winiarskich tego kraju. Wbrew pozorom to bardzo nowatorski i różnorodny pod względem szczepów winnych kraj, który przez większość kojarzony był tylko z legendarnym Egri Bikaverem.

Podróżując autem po prawym brzegu dolnej Cisy natkniemy się na region Csongrád. Jest to obszar około 2330 hektarów o suchym klimacie, który jednocześnie jest bardzo nasłoneczniony. Głównie uprawia się Kövidinkę, Izsaki, Ezerjo, Zweigelt, Olaszrizling (włoski), Rainai Rizling (reński), Kadarkę, Kékfrankos, Chardonnay, Muscat Ottonel. Widzimy, jak wiele szczepów jest tam produkowanych. Przodują w nich produkowane najlepszą techniką winiarską wina stołowe o niskiej kwasowości.

Będąc na Węgrzech na pewno udamy się w rejony „węgierskiego morza” – czyli jeziora Balaton. Na zachodnim jego brzegu znajduje się następny winiarski region a mianowicie Balatonmelléke. Charakteryzują go 1623 hektary upraw na zachodnim skraju Balatonu: Cserszegi Fuszeres, Olaszrizling, Rizlingszilvani, Zöld veltelini, Chardonnay, Kékfrankos, Zweigelt, Oporto.

W tych rejonach produkuje się głównie wina białe. Na wzgórzach Zala istnieje duża tradycja uprawy winorośli , sięgająca ponad 100 lat. Kierując się na południe od Balatonu natkniemy się na 2800 hektarowy region - Balatonboglár. Poza produkowanymi białymi i czerwony7mi winami produkuje się tu najlepsze na terytorium Węgier wina musujące – czyli tzw. muscaty. Zaliczają się do nich m.in. Olaszrizling czy Yellow Muscat. Charakteryzują się owocowym i bogatym aromacie, są lekko kwaskowe i eleganckie. W tym rejonie wytwarza się również Chardonnay – delikatnie kwaskowe i szlachetne białe wino.

Zobacz również: Kraje Beneluksu – Samochodem do Belgii

Regionem na wschód od Szekszard, na Wielkiej Nizinie Węgierskiej jest Hajos-Baja. Produkowane tam jest wiele gatunków wina a to wszystko na 1700 hektarach winorośli. Zaliczają się do nich : Italian Riesling, Rhine Riesling, Chardonnay – czyli gatunki win o małej kwasowości. Powstaje tu też dobrej klasy Kadarka. Uprawia się także Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, and Cabernet Sauvignon. Jest to jeden z najbardziej gorących regionów winiarskich na Węgrzech. Do najlepszych winnic, które specjalizują się w winach najlepszej klasy zaliczyć można rodzinną, 80 hektarową winnicę Sümegi. Produkują oni takie gatunki wina, jak Keller.

Prawie 5500 hektarów winnic to region Tokaj-Hegyalja. Region charakteryzuje się gorącymi latami, chłodnymi zimami, długą i piękną jesienią dającą wina o wysokim poziomie alkoholu, słodyczy i równoważącej ją kwasowości. To tutaj powstaje najbardziej kunsztowne wino węgierskie – Tokaj. Cieszące się światową sławą wino w tym regionie produkowane jest w trzech gatunkach : Aszu, Szmorodni i Furmint. Ten ostatni poddawany jest szlachetnej pleśni i cechuje go dobra kwasowość oraz piękny bukiet. Jest to wina dla prawdziwych koneserów oraz dla początkujących ludzi, którzy chcą czerpać z węgierskich win, to co w nich najszlachetniejsze.

Zobacz również: Pamiętaj o ubezpieczeniu!

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Spółki z Górnej Półki

Blog o spółce z o.o. i S.A.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »