| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Motoryzacyjne przewodniki > Śladami sommelierów – Samochodem do Włoch

Śladami sommelierów – Samochodem do Włoch

Jeśli wybierzemy się do Włoch i będziemy mieli możliwość odwiedzenia takich regionów jak: Toskania, Piemont czy Sycylia, warto dowiedzieć się coś o lokalnych szczepach winorośli, z których produkuje się bardzo znane gatunki wina na świecie.

Rodzime szczepy pokroju: Chianti, Barolo, Amarone czy Brunello są kojarzone wyłącznie z Włochami. Są to szczepy bardzo znane i cenione w winiarskim światku. W Toskanii obecnie przeprowadza się próby łączenia rodzimego Sangiovese z międzynarodowymi winogronami tj.: Sauvignion i w wyniku tego produkować tzw. ”super wina”, które należą do najwyższej klasy win i są sprzedawane na rynkach światowych za niebagatelne sumy pieniędzy.

Będąc w rejonie Puglii i Sycylii będziemy mieli okazję spróbować całą masę dobrej jakości win. Taki stan rzeczy nie utrzymywał się jednak od zawsze, wcześniej ten region był kojarzony bardziej z produkcją tanich win o niezbyt dużej jakości, które nie dorównywały swoim charakterem do win z bardziej prestiżowych regionów. Dzięki rozwojowi winnic na tym terenie i licznych inicjatywach poszczególnych winiarzy, obecnie ten region ma dużo więcej do zaoferowania w kwestii wina niż dziesięć lat temu. Kierując się do środkowych Włoszech – krainy o łagodnym i śródziemnomorskim klimacie dojedziemy do przepięknej Toskanii. Charakteryzuje się ona nasłonecznionymi zboczami wzgórz i wulkanicznymi glebami, które dają idealne warunki do hodowli winorośli.

Zobacz również: Wakacje dla aktywnych

Na tym terenie dominują wina czerwone. Wytwarzane są również wina białe, ale nie cieszą się aż tak duża chwałą w tym regionie jak wina czerwone. Znajdując się na Sycylii poczujemy prawdziwie winiarski klimat Włoch. Niebywała atmosfera wyspy słynącej z uprawy winorośli oraz sąsiadujących z nią wysp Liparyjskich przeniesie nas w mistyczny świat zbiorów winogron oraz tradycyjnej fermentacji tego trunku. W tym regionie wytwarza się głównie wina słodkie, które są produkowane metodą „pas sito” z podsuszonych, wyglądających jak rodzynki, winogron.

Uprawia się tu głównie szczep malvasia delle Lipari, który doskonale przyjął się w tym gorącym klimacie. Charakterystyka wina sycylijskiego opiera się na aromacie miodu, suszonych moreli, daktyli, ziół i tytoniu. W rejonie Marche panuje z kolei klimat zapewniający odpowiednią ilość opadów w ciągu roku. Określają go pagórkowate tereny z glebami zawierającymi substraty marglowe, gliniaste, piaszczyste oraz wapienne.

W tym regionie podobnie jak i rejonie Puglii poczyniono wiele wysiłków, aby podnieść jakość produkowanych tam win. Udało się osiągnąć poprawę szczepu verdicchio, który odzyskał oryginalny charakter a także zaczęto skupiać się na promocji lokalnych szczepów tj. białe pecorino, passerina i maceratino oraz czerwonych lacrima i vernaccia nera.

Włochy to nie tylko bogactwo zabytków tj. Rzym, lecz także wiele regionów winiarskich wiodących prym na arenie międzynarodowej. Warto o tym pamiętać podróżując po Toskanii, Piemoncie czy Sycylii.

Zobacz również: Wyjazd samochodem na Maltę

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Motiveo

Motiveo.pl to nowy sposób na tworzenie współczesnych systemów motywacyjnych dla handlowców. Platforma ta przeznaczona jest dla całego sektora MŚP.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »