| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Motoryzacyjne przewodniki > Śladami sommelierów – Samochodem do Włoch

Śladami sommelierów – Samochodem do Włoch

Jeśli wybierzemy się do Włoch i będziemy mieli możliwość odwiedzenia takich regionów jak: Toskania, Piemont czy Sycylia, warto dowiedzieć się coś o lokalnych szczepach winorośli, z których produkuje się bardzo znane gatunki wina na świecie.

Rodzime szczepy pokroju: Chianti, Barolo, Amarone czy Brunello są kojarzone wyłącznie z Włochami. Są to szczepy bardzo znane i cenione w winiarskim światku. W Toskanii obecnie przeprowadza się próby łączenia rodzimego Sangiovese z międzynarodowymi winogronami tj.: Sauvignion i w wyniku tego produkować tzw. ”super wina”, które należą do najwyższej klasy win i są sprzedawane na rynkach światowych za niebagatelne sumy pieniędzy.

Będąc w rejonie Puglii i Sycylii będziemy mieli okazję spróbować całą masę dobrej jakości win. Taki stan rzeczy nie utrzymywał się jednak od zawsze, wcześniej ten region był kojarzony bardziej z produkcją tanich win o niezbyt dużej jakości, które nie dorównywały swoim charakterem do win z bardziej prestiżowych regionów. Dzięki rozwojowi winnic na tym terenie i licznych inicjatywach poszczególnych winiarzy, obecnie ten region ma dużo więcej do zaoferowania w kwestii wina niż dziesięć lat temu. Kierując się do środkowych Włoszech – krainy o łagodnym i śródziemnomorskim klimacie dojedziemy do przepięknej Toskanii. Charakteryzuje się ona nasłonecznionymi zboczami wzgórz i wulkanicznymi glebami, które dają idealne warunki do hodowli winorośli.

Zobacz również: Wakacje dla aktywnych

Na tym terenie dominują wina czerwone. Wytwarzane są również wina białe, ale nie cieszą się aż tak duża chwałą w tym regionie jak wina czerwone. Znajdując się na Sycylii poczujemy prawdziwie winiarski klimat Włoch. Niebywała atmosfera wyspy słynącej z uprawy winorośli oraz sąsiadujących z nią wysp Liparyjskich przeniesie nas w mistyczny świat zbiorów winogron oraz tradycyjnej fermentacji tego trunku. W tym regionie wytwarza się głównie wina słodkie, które są produkowane metodą „pas sito” z podsuszonych, wyglądających jak rodzynki, winogron.

Uprawia się tu głównie szczep malvasia delle Lipari, który doskonale przyjął się w tym gorącym klimacie. Charakterystyka wina sycylijskiego opiera się na aromacie miodu, suszonych moreli, daktyli, ziół i tytoniu. W rejonie Marche panuje z kolei klimat zapewniający odpowiednią ilość opadów w ciągu roku. Określają go pagórkowate tereny z glebami zawierającymi substraty marglowe, gliniaste, piaszczyste oraz wapienne.

W tym regionie podobnie jak i rejonie Puglii poczyniono wiele wysiłków, aby podnieść jakość produkowanych tam win. Udało się osiągnąć poprawę szczepu verdicchio, który odzyskał oryginalny charakter a także zaczęto skupiać się na promocji lokalnych szczepów tj. białe pecorino, passerina i maceratino oraz czerwonych lacrima i vernaccia nera.

Włochy to nie tylko bogactwo zabytków tj. Rzym, lecz także wiele regionów winiarskich wiodących prym na arenie międzynarodowej. Warto o tym pamiętać podróżując po Toskanii, Piemoncie czy Sycylii.

Zobacz również: Wyjazd samochodem na Maltę

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Premiere Design

Architektura Wnętrz

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK