| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Motoryzacyjne przewodniki > Śladami sommelierów – Samochodem do Portugalii

Śladami sommelierów – Samochodem do Portugalii

Podróżując samochodem po terytorium Portugalii nie możemy nie zagłębić się choć trochę w winiarski świat tego kraju. Regiony takie jak Porto czy Douro obfitują w wiele gatunków win. Najbardziej rozpowszechnionym z nich na świecie jest klasyczne, portugalskie Porto.

Portugalia niegdyś stanowiła potęgę na morzach i oceanach. Z tego względu jej historia związana jest z eksportem wina – głównie Porto i Madery. Porto jest to topowe wino portugalskie, które jest znane na całym świecie. Występuje w gatunkach: białym, czerwonym, słodkim. Jest ono najbardziej znane obok słynnej Madery. Część ekspertów uważa je za najlepsze czerwone wino na świecie.

Wino w stylu porto wytwarza się w wielu regionach winiarskich na świecie – np. w Południowej Afryce, Australii czy Kalifornii. Jednak prawdziwe porto powstaje w okolicach rzeki Douro.

Porto charakteryzuje się tym, iż podczas fermentacji do moszczu dolewa się niewielką ilość spirytusu. Ta technika wzmacniania wina została wprowadzona przez Anglików. Czynili to po to , aby podczas morskiego transportu wino nie uległo zepsuciu. W taki sposób powstało jedno z najbardziej popularnych win o wyraźnie słodkim smaku.

Zobacz również: Co należy wiedzieć przed wyjazdem do Francji?

Jeśli będziemy raczyć się portugalskimi specjałami na terenie tego kraju, to na pewno, do którejś z potraw zostanie nam zaproponowany kieliszek porto. Do serów (np. angielskiego, ostrego, stiltona) podaje się entrée. Vintage i Vintage Quinta – rodzaje Porto.Jest ono wyśmienite także do orzechów czy suszonych owoców. W Portugalii do porto poleca się także tradycyjny, owczy , zielono-żółty Serra , owianego dużą sławą sery z Alentejo – Serpa, Azeitão, Ilha i Rabaçal. Porto komponuje się doskonale również z francuskim serem Roquefort i z włoską Gorgonzolą.

Ten trunek jest też doskonałym kompanem suszonych owoców, orzechów włoskich, czekolady czy wykwintnego fois gras z gęsi.

W Dolinie Douro białe porto podaje się z prażonymi migdałami. Możemy zamówić je do ryby i otrzymać doskonałe połączenie smaku.  Ruby to Porto o owocowym posmaku, jest bardzo młode i aromatyczne. Można je konsumować z wieloma potrawami. Najlepiej jednak pasuje do serów, które również tak jak one są młode i aromatyczne. Doskonale nadaje się do deserów – czyli do ciasta owocowego, musu czekoladowego czy do leśnych owoców oraz do gruszek w syropie. Porto typu Tawny jest stworzone do konsumpcji w towarzystwie foie gras, Quiche Lorrain - słynnego lotaryńskiego ciasta z boczkiem , czekolady, suszonych fig, deserów na bazie kawy i migdałów oraz przeznaczone jest jest do kremów i deserów pokroju crème brûlée.

Kiedy będziemy podróżować po Portugalii to nie musimy wcale być częstymi gośćmi degustacji w regionach winiarskich, wystarczy, że odwiedzimy pierwszą lepszą winiarnię i zakupimy dany rodzaj porto. Dokonując zakupu Porto zwróćmy uwagę na  etykietę, na której będą się znajdować określenia dotyczącego jego klasyfikacji.

Zobacz również: Ile alkoholu i tytoniu możesz przewieźć bez cła?

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Krzysztof Stucke

Kancelaria Prawa Pracy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK