| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Motoryzacyjne przewodniki > Śladami sommelierów – Samochodem do Portugalii

Śladami sommelierów – Samochodem do Portugalii

Podróżując samochodem po terytorium Portugalii nie możemy nie zagłębić się choć trochę w winiarski świat tego kraju. Regiony takie jak Porto czy Douro obfitują w wiele gatunków win. Najbardziej rozpowszechnionym z nich na świecie jest klasyczne, portugalskie Porto.

Portugalia niegdyś stanowiła potęgę na morzach i oceanach. Z tego względu jej historia związana jest z eksportem wina – głównie Porto i Madery. Porto jest to topowe wino portugalskie, które jest znane na całym świecie. Występuje w gatunkach: białym, czerwonym, słodkim. Jest ono najbardziej znane obok słynnej Madery. Część ekspertów uważa je za najlepsze czerwone wino na świecie.

Wino w stylu porto wytwarza się w wielu regionach winiarskich na świecie – np. w Południowej Afryce, Australii czy Kalifornii. Jednak prawdziwe porto powstaje w okolicach rzeki Douro.

Porto charakteryzuje się tym, iż podczas fermentacji do moszczu dolewa się niewielką ilość spirytusu. Ta technika wzmacniania wina została wprowadzona przez Anglików. Czynili to po to , aby podczas morskiego transportu wino nie uległo zepsuciu. W taki sposób powstało jedno z najbardziej popularnych win o wyraźnie słodkim smaku.

Zobacz również: Co należy wiedzieć przed wyjazdem do Francji?

Jeśli będziemy raczyć się portugalskimi specjałami na terenie tego kraju, to na pewno, do którejś z potraw zostanie nam zaproponowany kieliszek porto. Do serów (np. angielskiego, ostrego, stiltona) podaje się entrée. Vintage i Vintage Quinta – rodzaje Porto.Jest ono wyśmienite także do orzechów czy suszonych owoców. W Portugalii do porto poleca się także tradycyjny, owczy , zielono-żółty Serra , owianego dużą sławą sery z Alentejo – Serpa, Azeitão, Ilha i Rabaçal. Porto komponuje się doskonale również z francuskim serem Roquefort i z włoską Gorgonzolą.

Ten trunek jest też doskonałym kompanem suszonych owoców, orzechów włoskich, czekolady czy wykwintnego fois gras z gęsi.

W Dolinie Douro białe porto podaje się z prażonymi migdałami. Możemy zamówić je do ryby i otrzymać doskonałe połączenie smaku.  Ruby to Porto o owocowym posmaku, jest bardzo młode i aromatyczne. Można je konsumować z wieloma potrawami. Najlepiej jednak pasuje do serów, które również tak jak one są młode i aromatyczne. Doskonale nadaje się do deserów – czyli do ciasta owocowego, musu czekoladowego czy do leśnych owoców oraz do gruszek w syropie. Porto typu Tawny jest stworzone do konsumpcji w towarzystwie foie gras, Quiche Lorrain - słynnego lotaryńskiego ciasta z boczkiem , czekolady, suszonych fig, deserów na bazie kawy i migdałów oraz przeznaczone jest jest do kremów i deserów pokroju crème brûlée.

Kiedy będziemy podróżować po Portugalii to nie musimy wcale być częstymi gośćmi degustacji w regionach winiarskich, wystarczy, że odwiedzimy pierwszą lepszą winiarnię i zakupimy dany rodzaj porto. Dokonując zakupu Porto zwróćmy uwagę na  etykietę, na której będą się znajdować określenia dotyczącego jego klasyfikacji.

Zobacz również: Ile alkoholu i tytoniu możesz przewieźć bez cła?

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Bartosz Michałek

Ekspert w zakresie finansów osobistych.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »