| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Motoryzacyjne przewodniki > Podpowiadamy co warto wiedzieć przed wyjazdem – Grecja kontynentalna cz. II

Podpowiadamy co warto wiedzieć przed wyjazdem – Grecja kontynentalna cz. II


Podróżując po Grecji kontynentalnej poznamy obyczaje, prawa i system funkcjonowania tego śródziemnomorskiego kraju. Grecka kuchnia pozwoli nam na degustację śródziemnomorskich smaków a dziedzictwo kulturowe przeniesie nas do starożytnych czasów.

Jadąc samochodem do Grecji przejedziemy całą Europę i będziemy mieli okazję poznać bałkańskie kraje tj. Węgry, Serbia, Czarnogóra czy Macedonia. Mimo ogromnego dystansu jaki dzieli Polskę od Grecji – wynosi on kilka tysięcy kilometrów – warto zdecydować się na podróż samochodem.

Przelot samolotem, który trwa kilka godzin nie pozwoli nam na poznanie po drodze innych krajów. Czterodniowa eskapada na pewno sprawi, że długo będziemy wspominać tę podróż. Warto dobrze przygotować się do tak dalekiej podróży – sprawdzić powietrze w kołach, zapoznać się z przepisami krajów, przez które będziemy przejeżdżać.

Warto też zabrać ze sobą zestaw narzędzi przydatnych np. do zmiany koła. W czasie takich wypraw kluczowe jest dobre przygotowanie samochodu. Pozwala to uniknąć korzystania z pomocy drogowej, której wezwanie, w niektórych krajach, nie należy do najłatwiejszych zadań.

Zobacz również: Jak omijać miejsca tworzenia się korków?

Grecy preferują prostą kuchnię. Głównym jej składnikiem są owoce morza, świeże sałatki, mięso z grilla. Część z greckich przysmaków została już dawno zaadaptowana na polski grunt, jak na przykład, znana wszystkim, sałatka grecka. W sezonie letnim często obowiązuje zakaz połowu ryb.

Dlatego podróżując po tej części Europy w wakacje, niestety będziemy musieli zadowolić się owocami morza. Nie oznacza to bynajmniej, że ta część greckiej kuchni nie jest warta rekomendacji. Krewetki tygrysie podawane z przepyszną salsą z mango i chilli bądź smażone tradycyjnie na patelni i serwowane z odrobiną masła, to prawdziwy raj dla podniebienia.

Zobacz również: Ubezpieczenie assistance a wyjazd zagraniczny

Jeżeli uda nam się kupić świeże ryby w sezonie to cena za kilogram będzie na pewno astronomiczna. Może nawet wynosić do kilkudziesięciu euro za kilogram. Mimo tego ten duży wydatek na pewno będzie się opłacał. Inne dania serwowane na greckim kontynencie to m.in. grillowana ośmiorniczka, która dla turystów z Polski jest egzotycznym daniem.

W Grecji oprócz tradycyjnej kuchni możemy spotkać także wiele barów typu Fast food oraz restauracji serwujących kuchnię z Europy i całego świata. W modzie są angielskie czy amerykańskie śniadania, dania kuchni włoskiej czy francuskiej. Nawet najbardziej wymagający konsumenci znajdą w tym kraju coś, co zaspokoi ich kulinarne potrzeby.

Grecja kontynentalna to kraj słynący z bogactwa zabytków. Perłą tego państwa są Ateny, w których możemy zobaczyć m.in. Świątynię Panteon. Nieopisanych wrażeń dostarczy nam również klasztor w Meteorach czy też na terytorium Sparty. Podróżując po Grecji będziemy poruszać się historycznym szlakiem wiodącym m.in. przez Trację – region związany ze Spartakusem – inicjatorem legendarnego buntu niewolników w Starożytności.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Romuald Pilitowski

Prezes Zarządu Salomon Finance

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »