| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Motoryzacyjne przewodniki > Kulinarne podróże – czyli co oferuje nam europejska kuchnia?

Kulinarne podróże – czyli co oferuje nam europejska kuchnia?


Podróżując samochodem po Europie poznajemy inne kultury, obyczaje oraz bogactwo fauny i flory najprzeróżniejszych regionów starego kontynentu. Nieodłącznym elementem podróży jest kosztowanie regionalnych specjałów różnych kuchni świata. Przedstawiamy charakterystykę najbardziej rozwiniętych kulinarnie regionów Europy.

Kuchnia francuska charakteryzuje się dużym bogactwem potraw i ogromną różnorodnością. Wynika to w dużej mierze z położenia kraju oraz z urozmaiconego klimatu państwa nad Loarą.

Francuska kuchnia, paradoksalnie będąc bardzo bogatą w tłuszcz, jest jednocześnie zdrowa. Głównym składnikiem tej kuchni są owoce morza i ryby oraz sery, z których wyrobu Francja słynie od pokoleń.

Tego wyrobu jest przeszło 370 gatunków we Francji a na dodatek jest ona jednym z najpopularniejszych regionów winiarskich na świecie. Ta fuzja smaku stawia ją na czołowym miejscu w rankingu kuchni starego kontynentu.

Zobacz również: Na co należy zwrócić uwagę przed przystąpieniem do dalekiej podróży?

Kuchnia włoska szybko została zaadaptowana na obcy grunt, z racji prostoty i niedużej ilości czasu, którą trzeba poświęcić na przygotowywanie włoskich potraw. Głównym jej składnikiem są pasty, makarony oraz pizza czy też lazania.

W palecie przypraw włoskiej kuchni przeważają: oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek i rozmaryn. Podstawowym dodatkiem do past i makaronów jest parmezan. Jeśli będziemy mieli okazje degustować potrawy na Półwyspie Apenińskim to przygotujmy się na dominacje oliwy z oliwek, pomidorów, makaronu, czosnku, ryb i owoców morza.

W kuchni greckiej przeważają takie składniki jak: czosnek, oliwa z oliwek, liście winorośli, duża ilości warzyw oraz baranina i ryby. Ta kuchnia również opiera się na oliwie z oliwek, która obecna jest w każdej potrawie. Nie jest to kuchnia ciężko strawna, lecz lekka oraz nisko-tłuszczowa. Jej charakter – jak to bywa w niektórych krajach Europy Południowej – jest dyktowany śródziemnomorskim klimatem.

Zobacz również: O czym należy pamiętać wyjeżdżając za granicę?

Hiszpańska kuchnia należy do najbardziej rozpowszechnionych na świecie. Dominują w niej najczęściej ryby, owoce morza, warzywa, oliwa z oliwek czy też pikantne wędliny oraz jagnięcina. Do najbardziej znanych potraw tej kuchni zaliczają się: Paella, tortilla, gazpacho czy tapas.

Kuchnia węgierska zaliczana jest do środkowoeuropejskich i jest dość nowatorskim zjawiskiem na arenie europejskich smaków. Przeważają w niej duże ilości czerwonej papryki - zarówno słodkiej jak i ostrej. Węgierska kuchnia jest znana przede wszystkim z pikantnego gulaszu czy przepysznej zupy rybnej. Do niemal każdej potrawy dodawane są: cebula, pomidory, wołowina, cielęcina, czosnek, pieprz, majeranek, kminek, szafran, oregano czy tymianek.

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Nasz Świat

Portal dla Polaków we Włoszech

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »