| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > Motoryzacyjne przewodniki > Kulinarne podróże – czyli co oferuje nam europejska kuchnia?

Kulinarne podróże – czyli co oferuje nam europejska kuchnia?


Podróżując samochodem po Europie poznajemy inne kultury, obyczaje oraz bogactwo fauny i flory najprzeróżniejszych regionów starego kontynentu. Nieodłącznym elementem podróży jest kosztowanie regionalnych specjałów różnych kuchni świata. Przedstawiamy charakterystykę najbardziej rozwiniętych kulinarnie regionów Europy.

Kuchnia francuska charakteryzuje się dużym bogactwem potraw i ogromną różnorodnością. Wynika to w dużej mierze z położenia kraju oraz z urozmaiconego klimatu państwa nad Loarą.

Francuska kuchnia, paradoksalnie będąc bardzo bogatą w tłuszcz, jest jednocześnie zdrowa. Głównym składnikiem tej kuchni są owoce morza i ryby oraz sery, z których wyrobu Francja słynie od pokoleń.

Tego wyrobu jest przeszło 370 gatunków we Francji a na dodatek jest ona jednym z najpopularniejszych regionów winiarskich na świecie. Ta fuzja smaku stawia ją na czołowym miejscu w rankingu kuchni starego kontynentu.

Zobacz również: Na co należy zwrócić uwagę przed przystąpieniem do dalekiej podróży?

Kuchnia włoska szybko została zaadaptowana na obcy grunt, z racji prostoty i niedużej ilości czasu, którą trzeba poświęcić na przygotowywanie włoskich potraw. Głównym jej składnikiem są pasty, makarony oraz pizza czy też lazania.

W palecie przypraw włoskiej kuchni przeważają: oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek i rozmaryn. Podstawowym dodatkiem do past i makaronów jest parmezan. Jeśli będziemy mieli okazje degustować potrawy na Półwyspie Apenińskim to przygotujmy się na dominacje oliwy z oliwek, pomidorów, makaronu, czosnku, ryb i owoców morza.

W kuchni greckiej przeważają takie składniki jak: czosnek, oliwa z oliwek, liście winorośli, duża ilości warzyw oraz baranina i ryby. Ta kuchnia również opiera się na oliwie z oliwek, która obecna jest w każdej potrawie. Nie jest to kuchnia ciężko strawna, lecz lekka oraz nisko-tłuszczowa. Jej charakter – jak to bywa w niektórych krajach Europy Południowej – jest dyktowany śródziemnomorskim klimatem.

Zobacz również: O czym należy pamiętać wyjeżdżając za granicę?

Hiszpańska kuchnia należy do najbardziej rozpowszechnionych na świecie. Dominują w niej najczęściej ryby, owoce morza, warzywa, oliwa z oliwek czy też pikantne wędliny oraz jagnięcina. Do najbardziej znanych potraw tej kuchni zaliczają się: Paella, tortilla, gazpacho czy tapas.

Kuchnia węgierska zaliczana jest do środkowoeuropejskich i jest dość nowatorskim zjawiskiem na arenie europejskich smaków. Przeważają w niej duże ilości czerwonej papryki - zarówno słodkiej jak i ostrej. Węgierska kuchnia jest znana przede wszystkim z pikantnego gulaszu czy przepysznej zupy rybnej. Do niemal każdej potrawy dodawane są: cebula, pomidory, wołowina, cielęcina, czosnek, pieprz, majeranek, kminek, szafran, oregano czy tymianek.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Prawna "KM-LEX"

Kancelaria Prawna "KM-LEX" Roszczenia i usługi prawne Krzysztof Konopka. Kancelaria specjalizuje się w świadczeniu usług prawnych z zakresu dochodzenia roszczeń odszkodowawczych z tytułu zawartych umów ubezpieczeniowych.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »