| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Moto porady > Auto w podróży > ABC samochodowych podróży > Jak oszczędzać żołądek w trakcie podróży?

Jak oszczędzać żołądek w trakcie podróży?

Podróż, zwłaszcza daleka, to duże wyzwanie dla naszego organizmu. Inny klimat, inna woda, inne jedzenie. Zbyt wiele nowości może jednak odbić się na naszym żołądku. Jak uniknąć kłopotów żołądkowych, zatruć czy niestrawności w trakcie podróży?

Wszyscy mamy swoje przyzwyczajenia związane z odżywianiem. Mieszkając przez lata w tym samym miejscu jadamy swoje ulubione potrawy, a ponadto przyzwyczajamy żołądek do konkretnych produktów, a nawet wody. W trakcie podróży zmieniamy wszystko, a to nie wychodzi na zdrowie naszym brzuchom. Jak uniknąć żołądkowych rewolucji na urlopie?

W lokalach i na targu

Najprostsza porada w tym przypadku, to zachowanie ostrożności i podejrzliwe spoglądanie na każdą podawaną nam potrawę. To porada dość ogólna, ale warto o tym pamiętać. Wiemy bowiem wszyscy, że najlepsze lokalne produkty są w małych knajpkach i na targowiskach. Ale właśnie tam musimy patrzeć sprzedawcom na ręce oraz przyglądać się straganom. Małe kramy mogą być oczywiście czyste, ale w niektórych krajach lepiej ograniczyć się do restauracji hotelowej.

Zobacz też: Jak przygotować samochód do dłuższej trasy – co sprawdzić: olej, ciśnienie w oponach, wycieraczki, światła

Jeśli chcemy mieć pewność, że to co podają nam w lokalu, jest świeże, wybierajmy restauracje, które odwiedza dużo ludzi. Duży ruch nie tylko świadczy o popularności danego miejsca, ale jest również gwarancją, że właściciele muszą często zamawiać świeże produkty. Warto też jeść obiad wtedy, kiedy wszyscy, bowiem jedząc go później narażamy się na otrzymanie resztek ugotowanych dużo wcześniej.

Jeżeli zaś preferujemy kupowanie lokalnych przysmaków na targach, badajmy nie tylko świeżość samych produktów, ale również czystość stoisk, a nawet – schludność ubrań, które mają na sobie handlarze. Kiedy ich strój wygląda świeżo i czysto, możemy im zaufać, ale gdy tak nie jest, możemy mieć wątpliwości co do ich higieny, a więc również do sprzedawanych przez nich produktów należałoby podchodzić ostrożnie. Targowiska w krajach o ciepłym i gorącym klimacie odwiedzajmy wcześnie rano.

Nie tylko nieświeże produkty mogą powodować zatrucia czy niestrawności. Dany region geograficzny ma też właściwą sobie florę bakteryjną. Spożywając jedzenie, przyswajamy też lokalną florę bakteryjną, zupełnie dla nas niegroźną, do momentu, aż pojedziemy na dalekie wakacje np. do Egiptu. Flora bakteryjna jest tam już nieco inna i może wywołać problemy żołądkowe, co często zdarza się turystom udającym się do krajów arabskich. Aby uniknąć problemów warto jest do każdego posiłku spożyć nieco alkoholu.

Zobacz również: Bezpieczny bagaż na lotnisku.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Dorota Kręcisz

Księgowa, ekonomistka

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »