| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Mała firma > Pracownik i ZUS > Kiedy pracodawca ma obowiązek dostarczać pracownikom napoje i posiłki

Kiedy pracodawca ma obowiązek dostarczać pracownikom napoje i posiłki

Niezależnie od ilości zatrudnianych pracowników, pracodawca ma obowiązek zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje. Obowiązek taki dotyczy dostarczania odpowiednich posiłków i napojów, jeżeli jest to konieczne ze względów profilaktycznych.

Pracodawca określa:

  • stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje,
  • szczegółowych zasad wydawania posiłków i napojów.

Pracodawca nie może zastąpić dostarczania posiłki i napoi ekwiwalentem pieniężnym.

Ponadto pracodawca ma obowiązek zapewnić odpowiednie warunki higieniczno-sanitarne przygotowywania oraz spożywania posiłków i napojów.

Kiedy pracodawca ma obowiązek dostarczać napoje

Pracownicy mają prawo otrzymać od pracodawcy napoje, jeśli są zatrudnieni przy określonych pracach lub pracują w szczególnych warunkach atmosferycznych. Szczególnie w lecie problem dostarczania napojów powinien zwrócić uwagę pracodawców. Pracodawcy w trakcie upałów muszą także zapewnić swoim pracownikom nieodpłatne napoje w ciągu całej zmiany roboczej. Pracodawca musi pamiętać , że ilość napojów nie może być ograniczona, musi zaspokajać potrzeby wszystkich pracowników.

Rodzaj i temperatura napojów musi być dostosowane do warunków wykonywania pracy. Pracodawca ma obowiązek dostarczać pracownikom napoje:

  • ilości zaspokajającej ich potrzeby,
  • odpowiednio zimne,
  • odpowiednio gorące w zależności od warunków wykonywania pracy.

Pracodawca musi zapewnić napoje pracownikom zatrudnionym:

  • w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego powyżej 25oC,
  • w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza powyżej 1000,
  • przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10oC lub powyżej 25oC,
  • przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
  • na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC.

Kiedy pracodawca musi dostarczać posiłki pracownikom

Pracodawca ma obowiązek dostarczać pracownikom posiłki, kiedy z uwagi na uciążliwość pracy i warunki klimatyczne konieczne jest uzupełnianie rezerwy energetycznej pracownika.

Posiłki powinny być wydawane w czasie pracy. Najlepiej po 3-4 godzinach pracy. Pracodawca może zapewnić w czasie pracy korzystanie z posiłków w punktach gastronomicznych lub przyrządzanie ich we własnym zakresie z otrzymanych produktów.

Nieprzestrzeganie wszystkich tych obowiązków jest wykroczeniem przeciwko prawom pracownika.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Instytut Studiów Podatkowych Modzelewski i Wspólnicy

Doradztwo podatkowe

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »