| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Mała firma > Pracownik i ZUS > Jak zatrudnić pracownika z zagranicy? Nowe przepisy od 1 maja 2014

Jak zatrudnić pracownika z zagranicy? Nowe przepisy od 1 maja 2014

Dotychczasowe przepisy dotyczące zatrudniania obcokrajowców przewidywały, iż pracodawca chcący zatrudnić osobę posiadającą poszukiwane przez niego kwalifikacje, ale pochodzącą z zagranicy musiał najpierw sam złożyć wniosek o wydanie zezwolenia na pracę, a dopiero potem kandydat mógł złożyć wniosek o pozwolenie na pobyt. Obecnie potrzebny będzie jeden wniosek.

Dodatkowo nowa ustawa wydłuża okres, na który wydawane jest zezwolenie, do tej pory były to maksymalnie dwa lata obecnie będzie to okres o rok dłuższy.

Do składanego wniosku cudzoziemiec dołącza oświadczenie przyszłego pracodawcy o negatywnych wynikach rekrutacji przeprowadzonej na lokalnym rynku pracy. Nie ma możliwości złożenia wniosku przez pełnomocnika ze względu na wymóg pobrania odcisków linii papilarnych, zamieszczanych potem na karcie pobytu.

Udogodnieniem jest wprowadzony przez nowe regulacje brak obowiązku odnawiania i modyfikowania zezwoleń w momencie zmiany siedziby lub miejsca zamieszkania cudzoziemca, nazwy lub formy prawnej firmy zatrudniającej go. Każdorazowo jednak istnieje obowiązek o poinformowaniu o zmianach wojewodę właściwego dla miejsca pobytu w ciągu 15 dni roboczych.

Dodatkowe informacje o cudzoziemcach

Ustawa przewiduje zbieranie większej ilości danych osobowych takich jak:

  • Krajowy numer identyfikacyjny
  • Numer dokumenty podróży
  • Numer telefonu
  • Adres poczty elektronicznej

Kolejna umowa o pracę na okres próbny

Różnice przy osobach o wysokich kwalifikacjach

Osoba, która ukończyła studia wyższe albo ma, co najmniej 5-letnie doświadczenie zawodowe porównywalne z osobami, które ukończyły studia pracodawca musi:

  • wykazać zgodę odpowiedniego organu lub wpisu na odpowiednią listę np. zawodów regulowanych,
  • posiadać wyższe kwalifikacje zawodowe,
  • zawrzeć na co najmniej rok umowę o pracę, umowę o pracę nakładczą, cywilnoprawną itp.

Wynagrodzenie takiej osoby nie może być niższe niż określone w rozporządzeniu.

Wszystkie zmiany mają na celu ułatwienie pracodawcom zatrudniania interesujących ich pracowników, ale również ochronę przybywających do Polski cudzoziemców. Ochrona osób przybywających z zagranicy pozytywnie wpływa również na relacje międzynarodowe.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Emil Kowalski

www.asib.pl

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »