| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | WIDEOAKADEMIA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Mała firma > Pracownik i ZUS > Diety za zagraniczne podróże służbowe w 2013 r.

Diety za zagraniczne podróże służbowe w 2013 r.

Od 1 marca 2013 roku zmienia się wysokość diet za zagraniczne podróże służbowe. Na diety w jakiej wysokości mogą liczyć pracownicy wybierający się na zagraniczne podróże służbowe?

Zagraniczna podróż służbowa

Zagraniczna podroż służbowa może odbywać się trzema środkami komunikacji: lądowymi, lotniczymi i morskimi. Rozróżnienie to wpływa na liczenie czasu podróży zagranicznej. W przypadku podróży lądowej czas podróży liczy się od chwili przekroczenia granicy państwowej w drodze za granicę do chwili jej przekroczenia w drodze powrotnej do kraju. Jeśli chodzi o czas podróży zagranicznej odbywanej drogą lotniczą czas podróży rozpoczyna się od chwili startu samolotu w drodze za granicę z ostatniego lotniska w kraju do chwili lądowania samolotu w drodze powrotnej na pierwszym lotnisku w kraju. Czas podróży droga morską rozpoczyna się od chwili wyjścia statku (promu) z ostatniego portu polskiego do chwili wejścia statku (promu) w drodze powrotnej do pierwszego portu polskiego.

Wysokość diety za zagraniczną podróż służbową

Dieta ma służyć pracownikowi w czasie służbowej podroży zagranicznej i może być przeznaczona na koszty wyżywienia i innych drobnych wydatków. Dieta przysługuje pracownikowi w wysokości ustalonej dla konkretnego kraju – państwa docelowego podroży służbowej.

Dieta w pełnej wysokości przysługuje pracownikowi za każdą dobę podróży zagranicznej. W przypadku niepełnej doby wysokość diety jest różnicowana. Za niepełną dobę do 8 godzin przysługuje 1/3 diety. Przy niepełnej dobie od 8 do 12 godzi – przysługuje 1/2 diety. W przypadku, gdy niepełna doba jest dłuższa niż 12 godzin pracownikowi przysługuje dieta w pełnej wysokości.

Dieta a zapewniony wyżywienie

W przypadku, gdy pracownik ma zapewnione całodzienne bezpłatne wyżywienie, dieta dla takiego pracownika przysługuje w wysokości 1/4 całej stawki.

Pracownikowi przysługuje ryczałt na pokrycie kosztów dojazdu z i do dworca kolejowego, autobusowego, portu lotniczego lub morskiego w wysokości jednej diety w miejscowości docelowej za granicą oraz w każdej innej miejscowości za granicą, w której pracownik korzystał z noclegu. W przypadku, gdy pracownik ponosi koszty dojazdu wyłącznie w jedną stronę, przysługuje mu ryczałt w wysokości 50% diety. Na pokrycie kosztów dojazdów środkami komunikacji miejscowej pracownikowi przysługuje ryczałt w wysokości 10% diety za każdą rozpoczętą dobę pobytu w służbowej podróży zagranicznej.

Pracodawca może wyrazić zgodę na zwrot kosztów przewozu samolotem bagażu osobistego o wadze do 30 kg, liczonej łącznie z wagą bagażu opłaconego w cenie biletu, jeżeli podróż zagraniczna trwa ponad 30 dni lub jeżeli państwem docelowym jest państwo pozaeuropejskie.

Zobacz: Tabela z dietami dla poszczególnych państw

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

KONDRAT Kancelaria Prawno-Patentowa

Kancelaria Prawno-Patentowa

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »