| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Mała firma > Pracownik i ZUS > Diety za zagraniczne podróże służbowe w 2013 r.

Diety za zagraniczne podróże służbowe w 2013 r.

Od 1 marca 2013 roku zmienia się wysokość diet za zagraniczne podróże służbowe. Na diety w jakiej wysokości mogą liczyć pracownicy wybierający się na zagraniczne podróże służbowe?

Zagraniczna podróż służbowa

Zagraniczna podroż służbowa może odbywać się trzema środkami komunikacji: lądowymi, lotniczymi i morskimi. Rozróżnienie to wpływa na liczenie czasu podróży zagranicznej. W przypadku podróży lądowej czas podróży liczy się od chwili przekroczenia granicy państwowej w drodze za granicę do chwili jej przekroczenia w drodze powrotnej do kraju. Jeśli chodzi o czas podróży zagranicznej odbywanej drogą lotniczą czas podróży rozpoczyna się od chwili startu samolotu w drodze za granicę z ostatniego lotniska w kraju do chwili lądowania samolotu w drodze powrotnej na pierwszym lotnisku w kraju. Czas podróży droga morską rozpoczyna się od chwili wyjścia statku (promu) z ostatniego portu polskiego do chwili wejścia statku (promu) w drodze powrotnej do pierwszego portu polskiego.

Wysokość diety za zagraniczną podróż służbową

Dieta ma służyć pracownikowi w czasie służbowej podroży zagranicznej i może być przeznaczona na koszty wyżywienia i innych drobnych wydatków. Dieta przysługuje pracownikowi w wysokości ustalonej dla konkretnego kraju – państwa docelowego podroży służbowej.

Dieta w pełnej wysokości przysługuje pracownikowi za każdą dobę podróży zagranicznej. W przypadku niepełnej doby wysokość diety jest różnicowana. Za niepełną dobę do 8 godzin przysługuje 1/3 diety. Przy niepełnej dobie od 8 do 12 godzi – przysługuje 1/2 diety. W przypadku, gdy niepełna doba jest dłuższa niż 12 godzin pracownikowi przysługuje dieta w pełnej wysokości.

Dieta a zapewniony wyżywienie

W przypadku, gdy pracownik ma zapewnione całodzienne bezpłatne wyżywienie, dieta dla takiego pracownika przysługuje w wysokości 1/4 całej stawki.

Pracownikowi przysługuje ryczałt na pokrycie kosztów dojazdu z i do dworca kolejowego, autobusowego, portu lotniczego lub morskiego w wysokości jednej diety w miejscowości docelowej za granicą oraz w każdej innej miejscowości za granicą, w której pracownik korzystał z noclegu. W przypadku, gdy pracownik ponosi koszty dojazdu wyłącznie w jedną stronę, przysługuje mu ryczałt w wysokości 50% diety. Na pokrycie kosztów dojazdów środkami komunikacji miejscowej pracownikowi przysługuje ryczałt w wysokości 10% diety za każdą rozpoczętą dobę pobytu w służbowej podróży zagranicznej.

Pracodawca może wyrazić zgodę na zwrot kosztów przewozu samolotem bagażu osobistego o wadze do 30 kg, liczonej łącznie z wagą bagażu opłaconego w cenie biletu, jeżeli podróż zagraniczna trwa ponad 30 dni lub jeżeli państwem docelowym jest państwo pozaeuropejskie.

Zobacz: Tabela z dietami dla poszczególnych państw

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Krzysztof Stucke

Kancelaria Prawa Pracy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »