| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Mała firma > Podatki > Jakie są stawki i przepisy przejściowe? - zmiana podatku VAT

Jakie są stawki i przepisy przejściowe? - zmiana podatku VAT

Zmiany w ustawie z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. Nr 54, poz. 535, zwana dalej „ustawą z dnia 11 marca 2004 r.) zbliżają się wielkimi krokami. Obecnie wprowadzenie zmian w ustawie z dnia 11 marca 2004 r. (w zakresie stawek i przepisów przejściowych) reguluje projekt ustawy z dnia 30 września 2010 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z realizacją ustawy budżetowej (druk sejmowy 3430) który uchwalono, po trzecim czytaniu, w dniu 29 października 2010 r. oraz przekazano Prezydentowi i Marszałkowi Senatu.

Zgodnie założeniami od 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r. podstawowa stawka podatku będzie wynosić 23%, dla towarów i usług stawka podatku dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 wynosić będzie 8% (obecnie 7%), stawka zryczałtowanego zwrotu podatku będzie wynosić 7% (obecnie 6%), stawka ryczałtu na usługi taksówek będzie wynosić 4% oraz stawka w wysokości 5% będzie obowiązywać na towary i usługi wymienione w nowym katalogu towarów do których znajduje zastosowanie najniższa stawka podatku - załączniku nr 10.

Proponuje się objęcie najniższą 5% stawką podatku podstawowych produktów żywnościowych (objętych obecnie stawką obniżoną w wysokości 7%), takich jak: chleb, nabiał, przetwory mięsne, produkty zbożowe (mąka, kasza, makaron), soki oraz książek dostarczanych na wszystkich nośnikach fizycznych (w tym tzw. audioksiążek), czasopism specjalistycznych oraz nut.

Polecamy: Co to jest pomoc de minimis i kto może z niej skorzystać?

W związku z podwyższeniem stawek podatkowych proponuje się przepisy dostosowujące obecne rozwiązania do nowych stawek w zakresie handlu i gastronomii. Wskazuje się, że kwota podatku należnego ma być obliczana jako iloczyn wartości dostawy i stawki: a) 18,70% - dla towarów i usług objętych stawką podatku 23%, b) 7,41 % - dla towarów i usług objętych stawką podatku 8%., Równocześnie, bezpośrednio w art. 85 pkt 3 przewiduje się, że dla towarów i usług objętych stawką podatku 5% - kwota podatku należnego ma być obliczana jako iloczyn wartości dostawy i stawki 4,76%.

Dla potrzeb art. 86 ust. 20 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. wskazuje się jak należy ustalić kwotę podatku naliczonego w związku z dostawą nowego środka transportu. I tak, mowa o tym, że kwotą podatku naliczonego jest kwota stanowiąca, w okresie do dnia 31 grudnia 2013 r., równowartość 23% kwoty należnej z tytułu dostawy nowego środka transportu, nie wyższa jednak, niż kwota podatku zawartego w fakturze stwierdzającej nabycie tego środka lub w dokumencie celnym, albo podatku zapłaconego przez tego podatnika od wewnątrzwspólnotowego nabycia tego środka.

Poprzez przyjęcie mechanizmu zakładającego czasowe podniesienie stawek podatku VAT o 1 punkt procentowy (na 23% i 8%), przy zapewnieniu najniższej stawki podatku dla podstawowych produktów żywnościowych oraz książek i czasopism specjalistycznych na poziomie 5%, podejmuje się próby zapewnienia utrzymania poziomu deficytu budżetowego na bezpiecznym poziomie.

reklama

Eksperci:

Jan Furtas

konsultant podatkowy w Instytucie Studiów Podatkowych

Instytut Studiów Podatkowych Modzelewski i Wspólnicy

Doradztwo podatkowe

Źródło:

INFOR

Zdjęcia

W związku z podwyższeniem stawek podatkowych proponuje się przepisy dostosowujące obecne rozwiązania do nowych stawek w zakresie handlu i gastronomii.
W związku z podwyższeniem stawek podatkowych proponuje się przepisy dostosowujące obecne rozwiązania do nowych stawek w zakresie handlu i gastronomii.

E-urząd Cyfrowe usługi publiczne. Poradnik dla administracji i przedsiębiorców (książka)79.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Józef Edmund Nowicki

CONEXIS Kancelaria Zamówień Publicznych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »