| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Mała firma > Firma za granicą > Jak założyć firmę w Norwegii – księgowość i zezwolenia

Jak założyć firmę w Norwegii – księgowość i zezwolenia

Zarejestrowanie działalności gospodarczej w Norwegii wiąże się z koniecznością rozpoczęcia prowadzenia księgowości oraz, w niektórych przypadkach, uzyskania licencji bądź zezwoleń. Jak poradzić sobie z wymogami stawianymi przez skandynawskie prawo? Przeczytaj.

Prowadząc działalność gospodarczą w Norwegii należy szczegółowo zapoznać się z Ustawą o Rachunkowości, Ustawą o Prowadzeniu Ksiąg Rachunkowych oraz Ustawą Podatkową. Wszystkie podmioty gospodarcze mają obowiązek prowadzenia księgowości oraz trzymania ksiąg rachunkowych zgodnie z tymi przepisami. Większość firm norweskich korzysta z usług autoryzowanych biur rachunkowo-księgowych, które pomagają w wypełnianiu obowiązków rejestracyjno-sprawozdawczych wynikających ze wspomnianych ustaw.

Okres przechowywania dokumentów księgowych (po zakończeniu roku finansowego) może wynosić 10 lat (roczne sprawozdania księgowe, raportu kierownictwa, raporty audytora) lub 3,5 roku dla takich dokumentów jak karty czasu pracy, inne vouchery.

Firma ma obowiązek zatrudnić autoryzowanego audytora jeśli roczny zysk operacyjny przekroczy 5 milionów NOK. Z obowiązku korzystania z usług audytora mogą zostać zwolnione przedsiębiorstwa jednoosobowe lub spółki z nieograniczona odpowiedzialnością jeśli zatrudniają do 5 osób.

Polecamy: Jak utworzyć filię małej firmy w Norwegii

Obowiązkowe licencje, autoryzacje, itp.

Niektóre rodzaje działalności wymagają, aby osoba odpowiedzialna za firmę miała autoryzacje wydaną przez kompetentne władze norweskie. Dotyczy to instruktorów nauki jazdy, lekarzy, fizjoterapeutów, audytorów, księgowych, prawników, makler giełdowych, makler obligacji, pośrednik nieruchomości. Chcąc prowadzić biuro podróży należy uzyskać gwarancje bankowe i ubezpieczeniowe pokrywające ewentualne zaległe zobowiązania.

Prowadzeni firmy cateringowej, kawiarni, restauracji wymaga uzyskania autoryzacji od urzędu gminy, w której znajduje się lokal. Wcześniej należy uzyskać atest dla lokalu od Norweskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności - Mattilsynet.

Dodatkowo wymagane są specjalne pozwolenia od urzędu gminy na sprzedaż lub serwowanie alkoholi. Licencje wymagane są również na działalność transportową: taksówki, transport medyczny (ambulansem), autobusy lub inne środki transportu publicznego. Firmy, w tym osoby samozatrudnione, z szeroko pojętej branży budowlanej są zobowiązane wystąpić do Norweskiej Inspekcji Pracy o specjalne identyfikatory.

Polecamy: Jak zarejestrować firmę w Norwegii

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

dr Arletta Bolesta

Adwokat kościelny

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »