| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Mała firma > Finanse i rozwój > Jak wykorzystać informację o „zysku surowym”?

Jak wykorzystać informację o „zysku surowym”?

Przedsiębiorca ma szansę na przyjęcie dużego zamówienia. Na co powinien zwrócić uwagę? Ekspert wyjaśnia w jaki sposób można wykorzystać informację o „zysku surowym”.

Ta nadspodziewanie korzystna kalkulacja, jest możliwa do zaobserwowania, dzięki pojęciu „zysku surowego” (Zs).  Zysk ten wyznacza się odejmując od łącznych przychodów z tytułu sprzedaży 439 250 pln (12 550 * 35 pln = 439 250 pln), łącznych kosztów zmiennych (12 550plm * 18,55pln = 232 802,5pln).

Zs= P-Kz

gdzie:

Zs- zysk surowy;

P  - suma przychodów;

Kz- suma kosztów zmiennych.

439 250pln – 232 802,5pln = 206 447,5pln

Zs = 206 447,5pln

Z kolei zysk surowy (Zs), pomniejszony o sumę kosztów stałych (Ks), wyznacza dochód firmy (D).

D = Zs – Ks

gdzie:

D  - dochód firmy

Ks – suma kosztów stałych.

206 447,50pln – 146 835 =  59 612,5pln

D = 59 612,5pln

Polecamy: Firma w kryzysie – restrukturyzacja zobowiązań

Jeśli wcześniej zakontraktowana produkcja zabezpiecza pokrycie kosztów stałych prowadzonej działalności, to kolejne otrzymane zamówienia, w ramach wolnych mocy przerobowych, mogą być opłacalne w realizacji nawet, jeśli cena sprzedaży będzie znacząco niższa niż dotychczasowa. Dolną granicą tej ceny, jest kwota kosztów zmiennych – w naszym poglądowym przykładzie, to kwota 18,55pln za jedną sztukę wyrobu. Aby przeprowadzenie takiego rachunku było możliwe, konieczne jest rozdzielenie w firmie kosztów stałych i zmiennych prowadzonej działalności.

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Business Media Software Solutions

Firma zajmuje się zastosowaniem nowoczesnych technologii w procesie nauczania, komunikacji w biznesie i e-learningu.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »