| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Mała firma > CEIDG > Cudzoziemiec spoza UE rejestruje działalność gospodarczą w Polsce

Cudzoziemiec spoza UE rejestruje działalność gospodarczą w Polsce

Czy obywatel kraju spoza Unii Europejskiej (np. z Japonii) może zarejestrować działalność gospodarczą w polskiej Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej ?

Zatem, jeżeli obywatel Japonii nie przedstawi dokumentu potwierdzającego przynajmniej jedną okoliczność wskazaną w art. 13 ust. 2, 2a, 4, 5 ustawy s.d.g.– wówczas nie podlega wpisowi do Centralnej Ewidencji i Informacji Działalności Gospodarczej. Może podjąć działalność tylko w formach przewidzianych w ust. 3 art. 13.

CEIDG 2012/2013: Zmiana zasad udostępniania i publikowania danych w CEIDG

CEIDG 2012/2013: zmiany w przesłankach wykreślenia z urzędu

CEIDG 2012/2013: PESEL i REGON będą wpisane z urzędu

CEIDG 2012/2013: Zmiana zasad udostępniania i publikowania danych w CEIDG

Jeżeli zatem obywatel Japonii prowadzi firmę w swoim kraju, może założyć w Polsce oddział – jednak w tym przypadku obowiązuje zasada wzajemności, zgodnie z art. 85 ust. 1 ustawy SDG.

Podstawa prawna:

art. 13 s.d.g.:

Art. 13. [Przedsiębiorcy zagraniczni] 1. Osoby zagraniczne z państw członkowskich Unii Europejskiej, państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) – stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym oraz osoby zagraniczne z państw niebędących stronami umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, które mogą korzystać ze swobody przedsiębiorczości na podstawie umów zawartych przez te państwa ze Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, mogą podejmować i wykonywać działalność gospodarczą na takich samych zasadach jak obywatele polscy.

1a. (uchylony).

2. Obywatele innych państw niż wymienione w ust. 1, którzy:

1) posiadają w Rzeczypospolitej Polskiej:

a) zezwolenie na osiedlenie się.

b) zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich,

c) zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony udzielone w związku z okolicznością, o której mowa wart. 53 ust. 1 pkt 7, 13, 14 lub 16 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o cudzoziemcach (Dz. U. z 2006 r. Nr 234, poz. 1694, z późn. zm.),

d) zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony udzielone, przybywającemu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub przebywającemu na tym terytorium w celu połączenia z rodziną, członkowi rodziny w rozumieniu art. 53 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o cudzoziemcach, osób, o których mowa w lit. a, b, e i f,

e) status uchodźcy,

f) ochronę uzupełniającą,

g) zgodę na pobyt tolerowany,

h) zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony i pozostają w związku małżeńskim, zawartym z obywatelem polskim zamieszkałym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

i) (uchylona);

2) korzystają w Rzeczypospolitej Polskiej z ochrony czasowej,

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

inFakt

inFakt to firma oferująca nowoczesne usługi księgowe i fakturowe

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »