Forum
~MłODA KADROWA
środa, 14 marca, 2007, 08:33
ciąża i zwolnienie lekarskie minie 180 i co dalej....
Mam problem pracownica jest w ciąży i przebywa na zwolnieniu lekarskim 152 dni ,nie długo minie 180 dni a do rozwiązania jeszcze okło 70 dni nadal musi przebywać na zwolnieniu lekarskim co należy zrobić aby otrzymywała świadzczenie w zwiazku z nie zdolnością o prace
~boczka
środa, 14 marca, 2007, 09:38
Odp: ciąża i zwolnienie lekarskie minie 180 i co dalej....
należy 6-tygodni przed upływem 182 dni chorobowego-złożyć do ZUS wniosek o zasiłek rehabilitacyjny.Udzielają zaocznie,płatny 100%-oczywiście do daty planowanego porodu.Jeżeli urodzi wcześniej-przechodzi od dnia porodu na zasiłek macierzyński.Mam już 3 takie panie.
~boczka
środa, 14 marca, 2007, 09:39
należy 6-tygodni przed upływem 182 dni chorobowego-złożyć do ZUS wniosek o zasiłek rehabilitacyjny.Udzielają zaocznie,płatny 100%-oczywiście do daty planowanego porodu.Jeżeli urodzi wcześniej-przechodzi od dnia porodu na zasiłek macierzyński.Mam już 3 takie panie.
~Sylwii
środa, 21 marca, 2007, 10:29
Dokładnie. 6-tygodni przed upływem 182 dni chorobowego należy złożyć wniosek o zasiłek rehabilitacyjny. Dokumentacja do ZUS to: ZUS Np-7, N-10, N-9, Zaśw. lekarskie o ciąży, można też wysłać ksero karty ciąży (wtedy zazwyczaj kobieta nie musi fatygować się do ZUS). U mnie kobiecie te 182 dni kończyły się 9 października a ja wysłałam dopiero do ZUS 4 października ponieważ pracownica zwlekała z wypełniem formularzy. Później jej nadpłacałam.
~aga
piątek, 25 kwietnia, 2008, 15:15
pracuje w bardzo szkodliwych warunkach zaszlam w ciaze a ginekolog nie chce wystawic zwolnienia dlugo staralam sie o dziecko a teraz boje sie ze warunki wplyna negatywnie na ciaze co robic
~miki
wtorek, 29 kwietnia, 2008, 11:06
Odp: ciąża i zwolnienie lekarsminie ile moge być na zwolnieniu ile płaci zakłat a ile ZUS.
ile dni płaci zakład a ile dni płaci ZUS za zwolnienie
~monik
niedziela, 4 maja, 2008, 19:43
Witam,proszę mi powiedzieć kto występuje z wnioskiem do ZUS`u, kadrowa czy ja osobiście?Czy taki formularz powinna mieć kadrowa?Niestety moja kadrowa jest mało kompetentną osobą a mnie 20 maja kończy się właśnie 182 dni i nie uśmiecha mi się zostać bez pieniążków bo i tak te które dostaję to śmieszna suma.
~Ona
niedziela, 4 maja, 2008, 22:08
Witam!
Pisze z pytaniem czy jest konieczne złożenie wniosku o zasiłek rehabilitacyjny?
Co się stanie jeśli np. ostanie moje zwolnienie dostarczę w 175 dniu.
Pisze z pytaniem czy jest konieczne złożenie wniosku o zasiłek rehabilitacyjny?
Co się stanie jeśli np. ostanie moje zwolnienie dostarczę w 175 dniu.
~ja
poniedziałek, 5 maja, 2008, 11:32
odp. dla AGA: poleacm dział 8 kodeksu pracy.
~asiczek
poniedziałek, 28 lipca, 2008, 15:30
Witam! Mam pytanko, jestem w 5-m-cu ciąży, cały czas na chorobowym,dziecko i ja czujemy sie dobrze i właściwie nie ma przeszkód żebym wróciła do pracy, jednak ja wolałabym ciągnąć chorobowe do porodu. Wiem,że powinno ono trwać 182dni ale co poźniej, czy wystarczy wrócić do pracy na jeden dzien i później kontynuować chorobowe? Proszę o pomoc
~Zus zapłacił mi jakieś grosze...
niedziela, 3 sierpnia, 2008, 16:05
Jestem w 15 tyg ciąży, to moja 3 ciąża, niestety dwie poprzednie straciłam. Od początku ciąży jestem na zwolnieniu i pod opieką lekarza z Patologii ciąży, miałam krwiaki plamienia i bóle brzucha leżałam 2 razy w szpitalu. Od lipca płacić ma mi ZUS, moja pensja to 1800 zł na rękę a ja dostałam przekazem 1090 zł. Pracuję w firmie już 8 lat, od lutego podniesiono mi pensję, wcześniej miałam jeszcze premię i wychodziłam na 1800, teraz nie miałam premii, ale podstawę 1800. Dlaczego tak jest?? Czuję sie pokrzywdzona.Dodam, że mój lekarz zdecydowanie odradza mi powrót do pracy. A ja chcę mieć dziecko i pewnie zostanę na zwolnieniu do końca ciąży. Ale, co z moją pensją???
~kamilbeata
sobota, 9 sierpnia, 2008, 13:53
chciałbym sie dowiedziec jezeli jestem w ciązy i nie moge pracować podczas ciązy kto płaci mi składki przez te wszystki emieśiace jeżeli pierwszy miesiąc wypłaca mi pracodawca a pozostałe wypłaca mi zus .chodzi o to czy przez te pozostałe miesiące pracodawca płaci dalej te same składki co normalnie
~alena
poniedziałek, 18 sierpnia, 2008, 15:34
Świadczenie z Zus wynosi 100%, ale jest to średnia z ostatnich 12 miesięcy,nie jestem pewna,czy premie się do tego liczą
~agata
sobota, 23 sierpnia, 2008, 10:40
witam nie dwno doweidzialam sie ze jest cos takiego jak zwolnienie rehabilitacyjne chiala bym wiedziec skoro jestem na zwolnieniu juz od 6 tygodnia i mnie i dziecku nie zagraza niebezpieczenstwo ale w moim zkladzie nie ma miejsca dla ciezarnych to co dalej wolala bym juz do konca ciazy byc na tym chorobowym
~ewa
środa, 3 września, 2008, 11:26
witam jestem w 12 tygodniu ciąży i pracuje od poczatku ciąży teraz minie 3 mies jak pracuje i chciałabym isc na zwolnienie lekarskie czy musze coś jeszcze odpracowywac???jak mi naliczom moją pensje jeżeli mam 1800brutto i 10%premi od mojej pensji???prosze o dpowiedz
~kasia
piątek, 19 września, 2008, 15:21
mam pytanie,ja dopiero zaszlam w ciąze i chce szybko znalezdz prace,zeby isc na zwolnienie,ale jak mi oblicza srednia z 12 miesiecy jak ja tyle nie pracowalam ostatnio,to szukac tej pracy,dostane jakies maciezynskie???
~AZZA
piątek, 19 września, 2008, 15:44
W najgorszym wypadku dostaniesz w wysokości minimalnego wynagrodzenia.
~iryssska
poniedziałek, 29 września, 2008, 19:46
Witam! Mam pytanko, jestem w 4-m-cu ciąży, od 55 dni jestem na chorobowym,dziecko i ja czujemy sie dobrze i właściwie nie ma przeszkód żebym wróciła do pracy, jednak ja wolałabym ciągnąć chorobowe do porodu. Wiem,że nie powinno ono trwać dłuzej niż 182dni. czy wystarczy wrócić do pracy na tydzien czy dwa i później zacząc kolejne od początku 182 dni chorobowego aż do porodu? Proszę o pomoc
~Basia
środa, 1 października, 2008, 13:05
Jestem na zwolnieniu lekarskim już 56dni i nie dostałam jeszcze żadnych pięniędzy z zus jak długo jeszcze będę czekać?
~misia
wtorek, 7 października, 2008, 09:59
Witam ja byłam wczoraj u gina prywatnie i mimo szkodliwych warunków pracy nie dał mi zwolnienia. jestem w 6tym tygodniu ciąży i się boję. co robić
~lusi
wtorek, 28 października, 2008, 11:13
najlepiej zmień lekarza, inni dają bez problemów. Ja jestem na zwolnieniu od drugiego tygodnia ciąży i prywatnie nikt nie robi problemów, w publicznych przychodniach raczej robią problemy.Poza tym zanieś zaświadczenie pracodawcy o ciąży od lekarza
~easy1
wtorek, 11 listopada, 2008, 20:26
Czy to prawda że kobiety w ciąży nie można zwolnić?
~Ania B.
wtorek, 11 listopada, 2008, 21:02
Kobiety w okresie ciąży są pod szczególną ochroną. Są jednak wyjątki kiedy można je zwolnić.
~kasia
środa, 19 listopada, 2008, 11:46
mam pytanie,jestem w ciąży i przechodzę teraz na ZUS a mam jeszcze indywidualne ubezpieczenie które opłacałam przez mojego pracodawcę.Czy ZUS będzie opłacał to ubezpieczenie,czy muszę zadbać o to sama?
~Ania B
środa, 19 listopada, 2008, 12:53
Niestety sama , nie jest to w gestii ZUS-u.
~esther
niedziela, 23 listopada, 2008, 14:18
Jestem na zasiłku rehabilitacyjnym (jestem po operacji biodra),kończy mi się on 23 lutego 2009 roku.Zaszłam w ciążę:)Nie wiem teraz co robić!Iść do ZUSU o zmiane świadczeń na 100%(bo przeciez takie mi sie obecnie należą),zgłosić pracodwacy,wrócić do pracy jak mi sie skończy zasiłek a potem iść na zwolnienie(jestem radiologiem pracuje w promieniowaniu)????Czy też w lutym jak skończy mi się zasiłek strac sie o kolejny?????????POMOCY
~Ania B
poniedziałek, 24 listopada, 2008, 08:57
czy 23 .02.09 r . kończy Ci się rok pobierania zasiłku rehabilitacyjnego i mimo to jesteś w zatrudnieniu.
~dora
poniedziałek, 24 listopada, 2008, 15:07
Jestem w piątym miesiącu ciąży, aktualnie jestem na zwolnieniu ponad dwa miesiące, mam pytanie do kiedy zus może płacić za zwolnienie, mój planowany poród to 2 maja.Będę miała przedłużoną umowę od 1 grudnia 2008 do dnia porodu, a póżniej automatycznie wygasa. Co mam zrobić ażeby uzyskać świadczenia macieżyńskie (zasiłek) po urodzeniu dziecka?
~Ania B
poniedziałek, 24 listopada, 2008, 19:14
Jeżeli pracodawca przedłużył Ci umowę do dnia porodu( art.177 paragraf 3 KP),to do tego okresu przysługuje ci zasiłek chorobowy w wysokości -100% podstawy zasiłku chorobowego. Po porodzie( ponieważ nie będziesz już pracownikiem) zasiłek macierzyński będzie wypłacał ZUS.
~DORA
czwartek, 27 listopada, 2008, 10:44
Witam! Mam pytanko, jestem w 5-m-cu ciąży, od początku ciąży jestem na zwolnieniu,dziecko i ja czujemy sie nie najgorzej i właściwie nie ma przeszkód żebym wróciła do pracy, jednak ja wolałabym ciągnąć chorobowe do porodu. Wiem,że nie powinno ono trwać dłuzej niż 182dni. czy wystarczy wrócić do pracy na tydzien czy dwa i później zacząc kolejne od początku 182 dni chorobowego aż do porodu? Proszę o pomoc
~kanni
czwartek, 27 listopada, 2008, 17:15
Witam ,wykorzystalam juz moje 182 dni chorobowego (jesten w ciazy) ZUS przydzielil mi prawo do zasilku rehabilitacyjnego od dnioa 19 listopada.Moje ostatnie zwolnienie lekarskie bylo do dnia 21 listopada a w pracy zaksiegowane maja ze mam zwonienie do 18 listopada.I teraz jest szkopul: bylam w zusie i Pani powiedziala mi ze od 19 listopada juz nie musze nosic zwolnien do pracy i wogole brac ich od lekarza gdyz juz mam przyznany zasilek przez lekarza orzecznika ZUS i to na podstawie jego opinii do dnia porodu jestem niezdolna do pracy, ale w pracy nic o tym niewiedza i oczekuja ze przyniose zwolnienie... niewiedza tez czemu w komputerze jest zaksiegowane w takim razie moje zwolnienie do 18 a nie do 21 listopada tak jak bylo na druku l4 od lekarza. bylam dzis u lekarza i na wszelki wypadek wzielam zwolnienie ale tylko 2 dni wstecz;/ czyli od 25 listopada, w zwiazku z tym co z ta luka 21-25 listopad jesli rzeczywiscie jest koniecznosc dostarczania zwolnien w dalszym ciagu a Pani w ZUSIE poprostu jest osoba na niewlasciwym miejscu i niewie co mowi.Jestem totalnie zamieszana juz w tym temacie kazdy mowie co innego moze ktos z Panstwa potrafi mi pomoc?
~malnow
sobota, 29 listopada, 2008, 13:27
Witam Jetsem w 7 tygodniu ciazy lekarz dal mi zwolnienie do 18 grudnia. Przypuszczam ze potem tez dostane zwolnienie az do konca ciazy.Jak to jest z tym zasilkiem rehabilitacyjnym, kiedy powinnam sie o niego starac.
~malnow
sobota, 29 listopada, 2008, 14:25
Witam Jetsem w 7 tygodniu ciazy lekarz dal mi zwolnienie do 18 grudnia. Przypuszczam ze potem tez dostane zwolnienie az do konca ciazy.Jak to jest z tym zasilkiem rehabilitacyjnym, kiedy powinnam sie o niego starac.
~danka
środa, 10 grudnia, 2008, 08:47
Witam mam pytanie pracownica w ciąży skończył jej się 182 dniowy okres zasiłkowy a ostatnie zwolnienie lekarskie obejmuje jeszcze 5 dni po tym okresie i co teraz czy zwolnienei jest żle wystawione?? jak policzyć wynagrodzenie?? POMOCY
~ella
piątek, 26 grudnia, 2008, 22:35
Witam mam za sobą około 110 dni l4 niedługo wchodzę w okres zasiłku rechabilitacyjnego ,będzie to jednak po nowym roku .w informacjach na temar zmian po nowym roku przeczytałam ,że wraz ze zmianą długości urlopu macieżyńskiego zmienia się też ilość dni l4 ciążowe z 182 do 270 dni Bardzo proszę o odpowiedż czy taki przepis będzie obowiązywał.
~ania
wtorek, 6 stycznia, 2009, 16:16
Bardzo proszę, doradźcie! Wykonuję pracę w pewnej firmie, która nie jest moim pracodawcą, tzn.jestem zatrudniona przez firmę zewnętrzną. Wykonuję dość ciężką pracę fizyczną. Pracuję tam od pół roku. Umowę o pracę dostaję(uwaga!) co dwa tygodnie. Czy w przypadku zwolnienia lekarskiego z powodu ciąży, zakład przedłuży mi umowę do dnia porodu, czy zwolni z dniem końca najbliższej umowy?
~asia
środa, 7 stycznia, 2009, 11:53
zmiany z 6.12.2008 weszły w życie z dniem 1.1.2009- Dziennik Ustaw 237 poz.1654. na zwolnieniu można być 270 dni
~violka
niedziela, 11 stycznia, 2009, 18:51
Do jakiego lekarza najlepiej sie zglosic aby dostac zwolnienie lekarskie w okresie ciazy mieszkam w warszawie na mokotowie i obawiam sie ze moj lekarz nie bedzie taki szczodry z tym zwolnieniem. Jestem w 3im miesiacu ciazy pracuje jako rzekomo kasjer ale oczywiscie wiekszosc pracy to porzadkowanie na sklepie , ukladanie towaru, roznoszenie zwrotow spod kas. Dalam zaswiadczenie o ciazy ale oni nie zwracaja na to uwagi. Po za tym jestem zatrudniona na same poludnia od 16.15 do 22.15 i niestety nie wychodze o tej porze tylko dopiero po zamknieciu sklepu i rozliczeniu sie czyli okolo 11tej w nocy. Poradzcie mi cos.
~ella
wtorek, 13 stycznia, 2009, 20:46
Do "violka" z tego co mi wiadomo nie wolno Ci pracować na popołudniowe zmiany , a jeżeli dałaś już zaświadczenie o ciąży nie można Cie przetrzymywać w pracy nawet 15 min ani planować na więcej godzin niż to wynika z twojego etatu
A co do lekarza poproś o zaświadczenie , że nie widzi przeciwskazań do pracy w twoim stanie
Lekarz może też poprosić o zaświadczenie ,że zaklad nie może zapewnić Ci stanowiska pracy które nie będzie dla Cibie zbyt cieżkie
A co do lekarza poproś o zaświadczenie , że nie widzi przeciwskazań do pracy w twoim stanie
Lekarz może też poprosić o zaświadczenie ,że zaklad nie może zapewnić Ci stanowiska pracy które nie będzie dla Cibie zbyt cieżkie
~violka
środa, 14 stycznia, 2009, 16:25
Dziękuję Ci "ella" za radę. tylko jeszcze jedno pytanko jezeli zaklad pracy wystawi adnotacje ze moja praca nie jest ciezka i moge pracowac to co ja mam wtedy zrobic? W sobote rozkladalam palete towaru ktora przytjechala do sklepu i musialam wejsc na wysokosc Iego pietra zeby cokolwiek zdjąc a kiedy sie odezwalam ze mi nie wolno to powiedzieli ze nic mi nie bedzie. Co w takiej sytuacji?
~stokrotka
środa, 14 stycznia, 2009, 22:09
witam.
czy po wykorzystaniu 20 tyg urlopu macierzyńskiego, dodatkowe 6 tygodni urlopu jest płatne i czy można go uzyskać bez problemu?
czy po wykorzystaniu 20 tyg urlopu macierzyńskiego, dodatkowe 6 tygodni urlopu jest płatne i czy można go uzyskać bez problemu?
~xx
środa, 14 stycznia, 2009, 22:17
Odp
jaki jest w tej chwili wymiar urlopu wychowawczego, czy tutaj są jakieś zmiany
dziękuję
dziękuję
~kasia
czwartek, 15 stycznia, 2009, 11:02
witajcie mam taki pytanie jestem w 20tyg. ciąży. to bedzie moje 2 dziecko po 5 latach. pierwsza ciąża była zagrożona teraz narazie (jak twierdzą lekarze) nic nam ne jest. pracuje w sklepie mięsny w dość ciężkich warunkach. no wiecie skrzynka wazy jakieś min. 20kg. jestem najczęściej na zmianie sama wiec nierealne jest aby mój pracodawca zapewnił mi lżejsze warunki pracy. jedyna szansa to przeniesienie mnie do biura jednak problem w tym że ja jestem z Wrocławia a biuro mojej firmy jest w Zielonej Górze. sami rozumiecie przeniesienie nie ma zans. mązpracuje tu syn jest tu w przedszkolu...
problem w tym że lakarka dalej wystawia mi zaświadczenia zebym miala lżejsze stanowisko pracy i nie chce dać mi zwolnienia. co mam robić????
błagam niech mi ktoś pomoże....
czy jeśli pracodawca da mi zaświadczenie( a wiem ze da na 10000%) to coś mi pomoże?? nie stać mnie na prywatne wizyty(przynajmniej narazie).
problem w tym że lakarka dalej wystawia mi zaświadczenia zebym miala lżejsze stanowisko pracy i nie chce dać mi zwolnienia. co mam robić????
błagam niech mi ktoś pomoże....
czy jeśli pracodawca da mi zaświadczenie( a wiem ze da na 10000%) to coś mi pomoże?? nie stać mnie na prywatne wizyty(przynajmniej narazie).
~kasia c.d.
czwartek, 15 stycznia, 2009, 11:06
Odp
zaświadczenie że nie jest w stanie zapewnić mi lżejszego stanowiska pracy???
ja mdleję w pracy i krew mi leci z nosa ze zmęczenia a jednak zwolnienia nie chcą mi dać z góry dziekuje za dobre rady
ja mdleję w pracy i krew mi leci z nosa ze zmęczenia a jednak zwolnienia nie chcą mi dać z góry dziekuje za dobre rady
~asia
czwartek, 15 stycznia, 2009, 21:34
Odp:
a czy pracodawca może zwolnić cię z wykonywanych czynności na czas ciąży? na zasadzie porozumienia, ze względu na to że nie ma dla Ciebie właściwego stanowiska.
~ella
piątek, 16 stycznia, 2009, 15:31
do " violka'
Widze ,że w Twojej placówce nie obowiązują żadne przepisy z kodeksu pracy ani bhp Masz pełne prawo odmówić rozkładania towaru , dziwigania zgrzewek wody przez kase i innych ciężkich rzeczy .
Twoje kierownictwo musi posiadac minimalną wiedzę jak traktuje się kobiety w ciąży i czym grozi niestosowanie się do tego
Ciekawa jestem w jakiej sieci sklepów pracujesz jeśli jest to większa sieć jest też infolinia do działu personalnego, telefon zaufania dla pracowników
Lekarz powinien Ci dać zwolnienie bez problemu , warto też iść do innej przychodni i poprosić o zwolnienie Powodzenia
Widze ,że w Twojej placówce nie obowiązują żadne przepisy z kodeksu pracy ani bhp Masz pełne prawo odmówić rozkładania towaru , dziwigania zgrzewek wody przez kase i innych ciężkich rzeczy .
Twoje kierownictwo musi posiadac minimalną wiedzę jak traktuje się kobiety w ciąży i czym grozi niestosowanie się do tego
Ciekawa jestem w jakiej sieci sklepów pracujesz jeśli jest to większa sieć jest też infolinia do działu personalnego, telefon zaufania dla pracowników
Lekarz powinien Ci dać zwolnienie bez problemu , warto też iść do innej przychodni i poprosić o zwolnienie Powodzenia
~ella
piątek, 16 stycznia, 2009, 15:35
c.d.
jeżeli pracujesz w sklepie dyskontowym lub większym gdzie sa paleciaki ,napoje na paletach itp. nie wystawią Ci zaś. że praca jest lekka bez obaw
~kasia
piątek, 16 stycznia, 2009, 17:48
pracodawca dał mi tylko zaświadczenie że nie ma dla mnie odpowiedniego stanowiska pracy i myśli że na jego podstawie lekarz da mi zwolnienie a lekarz powiedział że to nie jest jego problem tylko pracodawcy i jestem w punkcie wyjścia i co dalej robić. narazie załatwiłam sobie zwolnienie na 2tyg. od internisty tak naprawde na nic...
~violka
piątek, 16 stycznia, 2009, 18:39
pracuje w carrefour i wg nich praca jest LEKKA. wczesniej nie pracowalam w zadnym duzym sklepie a to jest hipermarket dodatkowo to moje trzecie dziecko. osoby nadzorujace maja taki sposob zeby nikt im nic nie mowil-- Niby to wychodze do domu a oznacza to tylko swojej karty skanerowej a potem powrot do pracy a czasami tlumaczenie ze za duzo jest ludzi na sklepie zebym mogla wczesniej wyjsc. Tak wyglada rzeczywistosc.
~ella
piątek, 16 stycznia, 2009, 21:59
Wtakim razie udaj się do lekarza prywatnie i będziesz miała pewne l4 przez cały czas /wizyta 50 -100 zł / a wypłata będzie wyższa bo zasiłek chorobowy dostajesz za każdy dzień wolne też , opieka napewno lepsza i bezstresowa
co do odbijania karty obecności w pracy żle robi pracodawca że pozwala pracować po odbiciu wyjścia ale Ty też bo się na to zgadzasz jak się cos stanie to twoja wina bo już z pracy wyszłś
Musisz wiedzieć , że na chorobowym przysługują Ci wszystkie profity podwyżki, paczki dla dzieci, bony
nie wiem na ile masz umowe ,ale nawet jak niedługo to i tak mają obowiązek przedłużyć Ci do dnia porodu ,potem urlop maci, zaległy wychowawczy i to wszystko płatne
co do odbijania karty obecności w pracy żle robi pracodawca że pozwala pracować po odbiciu wyjścia ale Ty też bo się na to zgadzasz jak się cos stanie to twoja wina bo już z pracy wyszłś
Musisz wiedzieć , że na chorobowym przysługują Ci wszystkie profity podwyżki, paczki dla dzieci, bony
nie wiem na ile masz umowe ,ale nawet jak niedługo to i tak mają obowiązek przedłużyć Ci do dnia porodu ,potem urlop maci, zaległy wychowawczy i to wszystko płatne
~ella
piątek, 16 stycznia, 2009, 22:06
c.d.
sorry za pomyłke miałam na myśli urlop wypoczynkowy
wychowawczy jes płatny tylko jak nie przekroczysz 500 zł na osobę
wychowawczy jes płatny tylko jak nie przekroczysz 500 zł na osobę
~violka
niedziela, 18 stycznia, 2009, 12:44
o umowe nie mam co sie martwic bo mam dwa lata a i nawet moj dochod na rodzine nie przekracza 500ZL bo jestem jedyna pracujaca a sredni dochod to az 1200zl na reke.A jak wspomnialas o wychowawczym to nie bardzo wiem jak sie pozniej o niego starac tak jak napisalas to jak jest platny czy wogole itp. dzieki
~ella
niedziela, 18 stycznia, 2009, 13:36
o urlopie wychowawczym dowiesz się wszystkiego w zusie i o stawkach dokumentów jes niewiele do załatwienia tylko ,, że u Ciebie to już będzie po nowym roku a przepisy mogą się zmienić
o szczegółach możesz też poczytać w nowym kodeksie pracy albo w internecie
to jest w ostatniej ustawie prorodzinnej
o szczegółach możesz też poczytać w nowym kodeksie pracy albo w internecie
to jest w ostatniej ustawie prorodzinnej
~violka
niedziela, 18 stycznia, 2009, 17:32
wielkie dzieki "ella"
~Pracownica
środa, 21 stycznia, 2009, 13:23
co robić gdy
Co mam zrobić? Gdy podjęłam pracę i byłam na trzymiesięcznym okresie próbnym dowiedziałam się, że jestem w ciąży w 4 miesiącu. Zakład przedłużył mi umowę do dnia porodu. I co dalej? Mam zostać bez środków do życia? Czy przysługuje mi macierzyński? Co powinnam zrobić w takiej sytuacji, by było jak najlepiej? Proszę o odp!!!!!
~karola
środa, 21 stycznia, 2009, 21:11
mam problem przebywam na zwolnieniu 110 dni i okazało się że jestem w ciąży dwa tyg. co mam dalej zrobić umowę o pracę mam na 10 lat. wykorzystam zwolnienie do 182 dni czyli dwa miesiące będę wnioskowała o zasiłek rehabilitacyjny trzy miesiące więc da to w sumie ok.5.5 mieś. ciąży do pracy nie wrócę.co po tym czasie mam zrobić? proszę o pomoc!
~ella
środa, 21 stycznia, 2009, 21:46
" karola" powinnaś przejśc na zwolnienie l 4 ciąża " b" i nie będziesz musiała się starać o zasiłek rechabilitacyjny zaczniesz nowe zwolnienie z innego kodu choroby i wystarczy Ci go na 270 dni , tzeba dostarczyć do pracy zaś . że jesteś w ciąży , ale przed 7 tyg to będzie trudne
~ella
środa, 21 stycznia, 2009, 21:59
"pracownica" urlop macieżyński Ci sie należy ,jeżeli urodzisz przed końcem umowy to wykorzystasz jeszcze urlop wypoczynkowy , 2 dni okolicznościowego
a jak nie to dostaniesz ekwiwalent za urlop
Później możesz dostać wychowawczy na rok ok 400 zł jak nie będziesz miała 500 zł na os
oczywiście sytuacja w pracy może się zmienić i możesz zostać po porodzie zatrudniona ponownie Powodzenia
a jak nie to dostaniesz ekwiwalent za urlop
Później możesz dostać wychowawczy na rok ok 400 zł jak nie będziesz miała 500 zł na os
oczywiście sytuacja w pracy może się zmienić i możesz zostać po porodzie zatrudniona ponownie Powodzenia
~karola
czwartek, 22 stycznia, 2009, 17:40
ella podpowiedz mi dlaczego przed 7 tygodniem ciąży dostarczyć zaś. do pracy? i co oznacza to "b"? słyszałam że jeśli jestem już 110 dni to musiała bym przepracować 60 dni i dopiero liczyli by od nowa ilość dni zw. jak to w końcu jest podniosłaś mnie trochę na duchu :}
~ella
piątek, 23 stycznia, 2009, 14:44
lekarz raczej nie wystawi Ci zaświadczenia że jesteś w ciąży jak nie potwierdzi tego usg test nie jest podstawą do tego,może to być zatrzymanie miesiączki
napewno nie musisz przepracować 60 dni podejdż do zusu i zapytaj o to albo lekarza , a "b" to kod ciąża dzięki czmu masz płatne 100%
napewno nie musisz przepracować 60 dni podejdż do zusu i zapytaj o to albo lekarza , a "b" to kod ciąża dzięki czmu masz płatne 100%
~kasia
piątek, 23 stycznia, 2009, 18:15
czy to prawda że będąc na zwolnieniu lekarskim ponad miesiąc nawet nie wiem ile dni liczą 30 czy 31 chorobowe wyplaca póżniej ZUS? jeśli tak to od czego zależy ta kwota na umowie podstawe mam 1500zl plus premie uznaniowe.
czy wystarczy wrócić do pracy na 1 dzień żeby chorobowe płacił dalej pracodawca a nie zus???
czy wystarczy wrócić do pracy na 1 dzień żeby chorobowe płacił dalej pracodawca a nie zus???
~do kasi
piątek, 23 stycznia, 2009, 21:04
pracodawca wypłaca za 33 dni zwolnienia ze swoich środków, póżniej kosztami zwolnenia obciąża ZUS ale dalej wypłaca on chyna ,że jesteś jużzwolniona ale chyna bie
~Tinka22
niedziela, 25 stycznia, 2009, 02:07
Witam serdecznie.
Mam bardzo ważne pytanie. Otóż kilka miesiecy temu poroniłam była to bardzo wczesna ciąza jakieś 2 tyg. i dowiedziałam się dopiero po poronieniu ;( Niestety. Lekarz,który mnie wtedy badałoznajmił mi ,że to przez pracę, bo pracujena zmiany po 2 godz i również na noce. Dżwigam cieżkie rzeczy a do tego wszystkirgo dochodzi jeszcze stres,nerwy ... Tamten lekarz powiedział,że jeżeli bdę planować ciażę to jeszcze przed zajściem powinnam iść już na zwolnienie ale ten lekarz niestety już nie yje ;( ie wiem co mam robić. Czy mam iść do innego lekarza i opowiedzieć o tym i co poprosić o to zwolnienie , bo nie chce znów stracić mojego Maleństwa !!!!
Proszę pomócie~!
Mam bardzo ważne pytanie. Otóż kilka miesiecy temu poroniłam była to bardzo wczesna ciąza jakieś 2 tyg. i dowiedziałam się dopiero po poronieniu ;( Niestety. Lekarz,który mnie wtedy badałoznajmił mi ,że to przez pracę, bo pracujena zmiany po 2 godz i również na noce. Dżwigam cieżkie rzeczy a do tego wszystkirgo dochodzi jeszcze stres,nerwy ... Tamten lekarz powiedział,że jeżeli bdę planować ciażę to jeszcze przed zajściem powinnam iść już na zwolnienie ale ten lekarz niestety już nie yje ;( ie wiem co mam robić. Czy mam iść do innego lekarza i opowiedzieć o tym i co poprosić o to zwolnienie , bo nie chce znów stracić mojego Maleństwa !!!!
Proszę pomócie~!
~Tinka22
niedziela, 25 stycznia, 2009, 02:12
Odp
To jeszcze raz ja pisałam wcześniej. Czy mogę wziąść jakieś inne zwolnienie lekarskie od ginekologa np. próba zajścia w ciąze czy coś takiego a po zajściu przejść na B? Kochane doradzcie.
~do Tinki 22
niedziela, 25 stycznia, 2009, 19:15
jeżeli lekarz wystawi ci zwolnenie to nie ma sprawy mogą to być choroby kibiece na sam,a próbę zajścia w ciąże to chyba nie dają zwolnień, jeżeli już zajdziesz w ciązę a będzie to ciąża dużego ryzyka dostaniesz zwolnienie,natomiast pracodawca ma obowiazek zapewnić kobiecie w ciąży odpowiednie warunki pracy tzn zero pracy w nocy i dżwigania ciężarów przedstaw zaświadczenie o ciąży i musi cię przeneść do lżejszej pracy lub jeżeli takowej nie zapewni odsunąć cię od jej wykonywania oczywiście z zachowaniem prawa do wynagrodzenia,
~Tinka22
poniedziałek, 26 stycznia, 2009, 06:24
Dziękuję za odp. Tylko w mojej pracy niestety nie ma lżejszej pracy. Dziękuję raz jeszcze .
~Aga
poniedziałek, 26 stycznia, 2009, 10:00
Czy moglibyście mi pomóc? :-)
Od 15 października 2008r. byłam na zwolnieniu: 24 dni od laryngologa, 3 dni przerwy w zwolnieniu, 35 dni od gastrologa i okazało się, że jestem w ciąży. Dostałam 22 dni zwolnienia ciążowego (przełom grudnia i stycznia). Od tej pory jestem 28 dni na zwolnieniu od gastrologa i zostanę na nim do końca ciąży (choroba przewlekła), z kodem B oczywiście. Przewidziany termin porodu 27 lipiec.
Stąd moje pytanie, czy zwolnienie przed ciążą 59 dni + 3 dni przerwy wlicza się do 270 dni, które mi przysługują na zwolnieniu ciążowym, czy zaczynam je liczyć od 1 stycznia, czy też od 16 grudnia, kiedy dostałam pierwsze zwolnienie ciążowe od ginekologa, a później od gastrologa? Nie wiem, czy będę musiała starać się o zasiłek rehabilitacyjny.
Proszę o pomoc.
Od 15 października 2008r. byłam na zwolnieniu: 24 dni od laryngologa, 3 dni przerwy w zwolnieniu, 35 dni od gastrologa i okazało się, że jestem w ciąży. Dostałam 22 dni zwolnienia ciążowego (przełom grudnia i stycznia). Od tej pory jestem 28 dni na zwolnieniu od gastrologa i zostanę na nim do końca ciąży (choroba przewlekła), z kodem B oczywiście. Przewidziany termin porodu 27 lipiec.
Stąd moje pytanie, czy zwolnienie przed ciążą 59 dni + 3 dni przerwy wlicza się do 270 dni, które mi przysługują na zwolnieniu ciążowym, czy zaczynam je liczyć od 1 stycznia, czy też od 16 grudnia, kiedy dostałam pierwsze zwolnienie ciążowe od ginekologa, a później od gastrologa? Nie wiem, czy będę musiała starać się o zasiłek rehabilitacyjny.
Proszę o pomoc.
~monini
czwartek, 29 stycznia, 2009, 15:19
A ja dzisiaj dzwoniłam do księgowej w mojej firmie i powiedziała mi że zmieniły się przepisy. 180 dni NIE DOTYCZY ZWOLNIENIA W CIĄŻY!!!!
~Anna
piątek, 30 stycznia, 2009, 14:14
jestem w 3im miesiacu ciazy,z powodu na warunki mojej pracy ktore sa szkodliwe jestem na zwolnieniu,w pracy byly podwyzki w tym miesiacy,czy mnie to nie obowiazuje?poniewaz nie dostalam?
~do Anny
piątek, 30 stycznia, 2009, 14:35
z trakcie zwolnienia podwyzka nic dla ciebie nie zmieni bo podstawę wylicza sie z 12 miesięcy sprzed choroby, jak wrócisz do pracy napewno dostaniesz
~violka
sobota, 31 stycznia, 2009, 18:22
po przeczytaniu o liczeniu kwoty do wyplaty z zus ciekawwa jestem jak moga mi wyliczyc sprzed 12 miesiecy skoro pracuje tylko 4msce. lekarz dal mi zwolnienie na 41 dni na angine i krwawienie. moja średnia z okresu pracy wynosi ok.1250zl ale z premia. A podstawa to 1420zl brutto. jak ja moge wyliczyc ile srednio powinnam dostac za okres gdy juz za caly nastepny okres zwolnienia(bo na tym na pewno sie nie skonczy)bedzie musial placic zus.?
z gory dzieki za odpowiedz.
z gory dzieki za odpowiedz.
~do Violki
sobota, 31 stycznia, 2009, 21:41
jezeli pracujesz tylko 4 miesiące to logiczne jest ze mozna wziąc tylko 4 miesiace
~gohen
niedziela, 1 lutego, 2009, 10:55
Czy jest możliwość otrzymania zasiłku rehabilitacyjnego jeśli dokumenty złozy się po terminie, bo oczywiście ani mój pracodawca ani lekarz nie poinformował mnei o konieczności zlożenia takich dokumentów wystarczająco wczesnie:-((( teraz jestem 31 tygodniu ciąży i nie ma możliwości powrotu do pracy. Prosze o jakąś radę.
~gohen
niedziela, 1 lutego, 2009, 11:09
Czy jest możliwość otrzymania zasiłku rehabilitacyjnego jeśli dokumenty złozy się po terminie, bo oczywiście ani mój pracodawca ani lekarz nie poinformował mnei o konieczności zlożenia takich dokumentów wystarczająco wczesnie:-((( teraz jestem 31 tygodniu ciąży i nie ma możliwości powrotu do pracy. Prosze o jakąś radę.
~do gohen
niedziela, 1 lutego, 2009, 11:25
jezeli jestes w ciązy juz nie skladasz wniosku o swiadczenie mozesz chorowac 270 dni
~violka
niedziela, 1 lutego, 2009, 19:42
Ale czy kwota do wyplaty z zus jest ogolnie srednia z tego okresu pracy czy tez t7ylko podstawa brutto? Podana przeze mnie srednia ie odnosi sie do pierwszego miesiaca pracy bo zaczelam od 22 wrzesnia a wynagrodzenie wynioslo wtedy az 330zl netto. a jesli zus wyliczy ze srednia ze wszystkichmiesiecy to np 800zl? Co wtedy pzreciez nie bede w stanie domu utrzymac?
~do violki
niedziela, 1 lutego, 2009, 23:04
do podstawy- brutto po odjeciu skladek na ubezpieczenie spoleczne
~Agula
poniedziałek, 2 lutego, 2009, 09:08
Odp:
jestem w 10 tyg ciąży, czy mogę iść na zwolnienie i potem nie składać żadnych wniosków o zasiłek, pracę mam stojącą po 12 godzin i daję rady tyle wystać :(
Czy lekarz będiz mi robił problemy ze zwolnieniem?
~Agula
poniedziałek, 2 lutego, 2009, 09:17
Odp:
jestem w 10 tyg ciąży, czy mogę iść na zwolnienie i potem nie składać żadnych wniosków o zasiłek, pracę mam stojącą po 12 godzin i daję rady tyle wystać :(
~do Aguli
poniedziałek, 2 lutego, 2009, 10:52
kobieta w ciązy moze chorowac 270 dni, co powie lekarz nie wiem, zalezy na jakiego trafisz
~gohen
poniedziałek, 2 lutego, 2009, 13:03
Lekarz nie powinien robić Ci problemu ze zwolnieniem, ponieważ w kodeksie pracy kobieta w ciąży nie może pracowac więcej niż 8 godzin. A u Ciebie praca szczególnie jest uciążliwa, więc dla Twojego bezpieczeństwa i bezpieczeństwa dziecka powinien dać Ci zwolnienie. Jeśli będzie robił problemy najcześciej zdarza się to w państwowych placówkach proponuję zmienić lekarza.
~do Aguli
poniedziałek, 2 lutego, 2009, 16:32
duze pole do posisu ma tez pracodawca ktory powinien zaproponowac ci lzejszą prace i krotszą, oczywiście ty niem mozesz stracic finansowo,ale moze pracodawca nie wie o ciazy
~Agula
wtorek, 3 lutego, 2009, 13:06
Odp
wie, dostał zaświadczenie i mimo to w grafiku mam 12 godzinną pracę i nocki w grafiku, a innego stanowiska nie ma :(
To tylko gadanie o prawach kobiet w ciąży :(
~Agula
wtorek, 3 lutego, 2009, 20:25
Odp
wie, dostał zaświadczenie i mimo to w grafiku mam 12 godzinną pracę i nocki w grafiku, a innego stanowiska nie ma :(
~do Aguli
wtorek, 3 lutego, 2009, 20:45
to powinien odsunąc cie od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia a dla niego najkorzystniej - twoje L4
~gohen
środa, 4 lutego, 2009, 09:45
Dla Twojego pracodawcy najkorzystniej by było zebyś była na zwolnieniu w takim razie, przez 33 dni on Ci płaci a pozostały czas na zwolnieniu płaci Ci ZUS. Niestety nie wszędzie przestrzegają praw kobiet w ciąży:-(((
~ewa
środa, 4 lutego, 2009, 15:09
jestem na L4 od 26 listopada z powodu zagrożonej ciąży. teraz płaci mi ZUS ale umowe mam do 30 kwietnia 2009r. a termin porodu na lipiec. czy szefowa może mi nie przedłużyć umowy czy raczej ma obowiązek, nawet jeżeli będę na L4 do końca ciąży.
~justyna
środa, 4 lutego, 2009, 17:47
Jeżeli jestem na urlopie wychowawczym do20 listopada2009roku.a planuje drugą ciąze powiedzmy w lipcu to jakie dokumenty powinnam zlozyć u pracodawcy?Oczywiście mam umowę na czas nieokreślony.proszę o jakieś wskazówki.
~Anusza B
czwartek, 5 lutego, 2009, 00:30
Najlepszą sytuacją dla Ciebie było by złożyć wniosek o przerwaniu urlopu wychowawczego i wrócić do pracy( należy go złożyć na 30 dni przed dniem powrotu do pracy.)Wtedy mogłabyś jeżeli była by konieczność korzystać ze zwolnienia lekarskiego ( płatne 100 %) .
~do ewa
czwartek, 5 lutego, 2009, 11:19
Pracodawca wg prawa pracy ma obowiązek przedłużyć Ci umowę do dnia porodu, ponieważ kobieta w ciąży jest chroniona i pracodawca nie ma prawa Cię zwolnić.
~ula
czwartek, 19 lutego, 2009, 11:14
prowadzę działalność gospodarczą i jednocześnie jestem na L4 w ciąży od 15.01.09. Ile trzeba czekać na pieniążki z zusu ?? proszę o pomoc
~iza
piątek, 20 lutego, 2009, 21:50
podobno niema teraz 180 dni tylko 270 dni zwolnienia lekarskiego praktycznie można być całą ciąż na zwolnieniu lekarskim
~becia
sobota, 21 lutego, 2009, 16:38
Mam pracownice,która jest w ciąży.pracuje u mnie od 1 roku i kończy się jej umowa na czas określony.Już zapowiedziała ,że po porodzie do pracy nie wróci,co robić?
~do beci
sobota, 21 lutego, 2009, 19:12
zatrudniasz ja do dnia porodu i po porodzie umowa ulegnie rozwiazaniu
~Madzik
niedziela, 22 lutego, 2009, 11:01
pytania o wszystko
pracuje prawie 3 miesiace a dostałam umowe na cały etat w sklepie(tylko ja jestem zatrudniona) na 3 miesiace(najnizsza krajowa) i dowiedziałam sie ze jestem w 6 tyg.ciazy..wczesniej nigdzie nie pracowałam.Chce pojsc na zwolnienie bo praca nie jest lekka a juz jedna ciąże straciłam.Jak jest ze zwolnieniem kto mi płaci jesli mi nie przedłużą? i jak by to było gdybym dostała umowę na czas okreslony na 3 lata??(bo szef sie zastanawia)-(nie powiem mu na razie ze jestem w ciazy dopoki nie dowiem sie czy mi przedluzy czy nie)..jak jest z urlopem macierzynskim jak z wychowawczym??z góry dziękuje za odpowiedz
~Madzik
niedziela, 22 lutego, 2009, 11:04
pytania o wszystko
pracuje prawie 3 miesiace a dostałam umowe na cały etat w sklepie(tylko ja jestem zatrudniona) na 3 miesiace(najnizsza krajowa) i dowiedziałam sie ze jestem w 6 tyg.ciazy..wczesniej nigdzie nie pracowałam.Chce pojsc na zwolnienie bo praca nie jest lekka a juz jedna ciąże straciłam.Jak jest ze zwolnieniem kto mi płaci jesli mi nie przedłużą? i jak by to było gdybym dostała umowę na czas okreslony na 3 lata??(bo szef sie zastanawia)-(nie powiem mu na razie ze jestem w ciazy dopoki nie dowiem sie czy mi przedluzy czy nie)..jak jest z urlopem macierzynskim jak z wychowawczym??z góry dziękuje za odpowiedz
~do Madzik
poniedziałek, 23 lutego, 2009, 16:30
Z tego co sie oriętuję to:jezeli pójdziesz do lekarza prywatnie i dostaniesz zwolnienie to za pierwszy miesiąc naL4 zapłaci Ci szef potemZUS: jak bedziesz chciała ZUS będzie przesyłał je do twojego szefa i u niego bedziesz odbierać.Ja tak robiłam.Jezeli masz umowe tylko na trzy miesiące,to po urodzeniu dziecka należy ci się tylko macierzyńskie trwa ono 5 miesięcy.A żeby przejść na urlop wychowawczy ktury trwa do24 miesięcy musiałabyś mieć umowę na czas nieokreślony.
~Justi
wtorek, 24 lutego, 2009, 17:09
Za trzy tygodnie urodze synka, od 20 tygodnia ciąży jestem na zwolnieniu lekarskim, umowa o prace została mi przedłużona do czasu porodu który niedługo nastąpi, co następnie? Z tego co mi wiadomo to zus ma mi wypłacać macierzyńskie, ale nic dokładnie nie wiem, prosze o więcej informacji, jakie mam dokumenty złożyć i gdzie:)
~beata
piątek, 27 lutego, 2009, 15:56
czy to prawda ze zwolnienia lekaskiego mozna juz skozystac z 270 dni a nie 180?? moj lekarz nie jest pewny co do tej informacji. I czy pracodawca moze mnie zwolnic poniewaz jestem w 9 tygodniu ciazy a okres ochronny jest od 13 tygodnia??
~do beaty
piątek, 27 lutego, 2009, 17:04
dla kobiet w ciązy- 270 dni w czasie trwania zawolnienia lekarskiego pracodawca nie może cię zwolnić
~iza
sobota, 28 lutego, 2009, 15:45
jestem na zwolnieniu lekarskim prawie od początku ciąży , zwolnienie wysyłam listem nie kontaktuje się z pracodawcą mam prośbe Jakie procedury formalne muszę spełnić po urodzeniu dziecka w sprawie macieżyńskiego oprócz wysłania aktu urodzenia
~...
niedziela, 1 marca, 2009, 22:36
zapomniałam dostarczyć pracodawcy zwolnienie od 10.02 do 09.03...czy mam jeszcze szanse dostarczyć je do Zusu i otrzymać pieniądze...czy niestety do końca ciązy nie dostanę już nic...to pilne!!!
~v
sobota, 7 marca, 2009, 17:08
DO.... za miesiac luty napewno twoje wynagrodzenie będzie za te 10 dni lutego. I to nie ty zanosisz zwolnienie do zus tylko przesyla je lekarz, twoje zostaje dla pracodawcy.
ty sie martwisz ze nie doniosłaś zwolnienia w terminie ja donioslam a po dwoch tygodniach zadzwonili do mnie ze jest zle wypelnione -brakowalo slowa polska-. po tym jak nastepnego dnia przyniosłam poprawione zwolnienie minelo tydzien jak zadzwonili ze znow musze przyjsc i poprawic u lekarza zwolnienie bo w wjednym z wyrazow brakowalo literki U. Kiedsy im przyniosłam poprawione od gory do dołu to kadrowa mi powiedziala ze w tym miesiacu nie dostane calej wyplaty bo okres rozliczeniowy włacznie ze zwolnieniem minal dzien wczesniej i dostane wyrownanie w ty miesiacu. Moja wyplata wynosila 820zl z czego musialam utrzymac dwojkę swoich dzieci zaplacic rate w banku i oplacic mieszkanie. Teraz ciekawa jestem ile bedzie wynosic te wyrownanie poniewaz po moich obliczeniach wynosi to nie mniej niz 300zl. Wczesniej przyanjmniej wiedzialam czego mogę sie spodziewac bo mialam stawke miesieczną 1633zł wraz z premia a teraz obnizyli wynagrodzenie na stawki godzinowe 11.22 brutto i +premia15% czyli w kazdym miesiacu jest inaczej a stala podstawa to bylo 1420zł. No i oczywiscie za styczniową pracę podpisywalam pełną premię. ZObaczymy co z tego wyjdzie.
ty sie martwisz ze nie doniosłaś zwolnienia w terminie ja donioslam a po dwoch tygodniach zadzwonili do mnie ze jest zle wypelnione -brakowalo slowa polska-. po tym jak nastepnego dnia przyniosłam poprawione zwolnienie minelo tydzien jak zadzwonili ze znow musze przyjsc i poprawic u lekarza zwolnienie bo w wjednym z wyrazow brakowalo literki U. Kiedsy im przyniosłam poprawione od gory do dołu to kadrowa mi powiedziala ze w tym miesiacu nie dostane calej wyplaty bo okres rozliczeniowy włacznie ze zwolnieniem minal dzien wczesniej i dostane wyrownanie w ty miesiacu. Moja wyplata wynosila 820zl z czego musialam utrzymac dwojkę swoich dzieci zaplacic rate w banku i oplacic mieszkanie. Teraz ciekawa jestem ile bedzie wynosic te wyrownanie poniewaz po moich obliczeniach wynosi to nie mniej niz 300zl. Wczesniej przyanjmniej wiedzialam czego mogę sie spodziewac bo mialam stawke miesieczną 1633zł wraz z premia a teraz obnizyli wynagrodzenie na stawki godzinowe 11.22 brutto i +premia15% czyli w kazdym miesiacu jest inaczej a stala podstawa to bylo 1420zł. No i oczywiscie za styczniową pracę podpisywalam pełną premię. ZObaczymy co z tego wyjdzie.
~do ...
sobota, 7 marca, 2009, 17:10
Odp
na doniesienie zwolnienia milas 3 dni od dnia jego otrzymania
~do wszystkich ciekawych
sobota, 7 marca, 2009, 17:13
Odp
okres ochronny zaczyna się w momencie potwierdzenia przez lekarza ze jest CIAZA. Okres ochronny od 13tyg skonczyl sie wraz z zakazem aborcji.
~anka
niedziela, 8 marca, 2009, 18:00
a co jeśli kobieta opłaca KRUS czy jej też należy się 270 dni zwolnienia ?
~monika
poniedziałek, 9 marca, 2009, 08:55
jestem w 30 tygodnu ciazy. mam umowe przedluzona do konca ciazy za listopad i grudzien zaplacil mi pracodawca.a od stycznia powinien placic mi zus jest juz marzec a ja nie dostalam ani grosza tzn. ze wogule mi nie wyplaca. co mam robic.
~magda
wtorek, 10 marca, 2009, 10:31
jestem w 10 tyg.ciązy i wlasnie zaczęłam zwolnienie lekarskie.przewidywany termin porodu mam na 15-18 października.jak dlugo moge byc na zwolnieniu lekarskim? czytalam ze 180 dni ale podobno to sie zmienilo i teraz mozna byc na zwolnieniu L4 całą ciążę.czy to prawda?? prosze o szybką odpowiedz.
~ruda
wtorek, 10 marca, 2009, 18:16
Czesc:) powiedzcie co mam zrobić, byłam u lek. gin prywatnie!to moj prowadzący, jestem w 7mcu ciąży, jestem przedstawicielem handlowym, jezdze w aucie praktycznie przez 8h a lek. nie chce mi dać zwolnienia L4!!!
~aga
czwartek, 12 marca, 2009, 20:05
Mam pytanie umowa o pracę kończy mi się miesiąc przed planowanym porodem, jest to zwolnienie bez winy pracownika za porozumieniem stron. W zakładzie pracy powiedzieli że mogę ciągnąć L4 do dnia porodu. Proszę o odpowiedz w jakiej wysokości przysługuje mi zasiłek macierzyński.
~aga
czwartek, 12 marca, 2009, 20:10
Mam pytanie umowa o pracę kończy mi się miesiąc przed planowanym porodem, jest to zwolnienie bez winy pracownika za porozumieniem stron. W zakładzie pracy powiedzieli że mogę ciągnąć L4 do dnia porodu. Proszę o odpowiedz w jakiej wysokości przysługuje mi zasiłek macierzyński.
~karolina
wtorek, 17 marca, 2009, 22:56
Witam,również jestem ciekawa czy możemy być na zwolnieniu 270 dni,wyczytałam to w jakiejś gazecie.prosimy o informacje.
~gohen
środa, 18 marca, 2009, 12:43
Wg zmin w ust. z dnia 8 grudnia 2008 poz. 1654, kobiecie od dnia 01.01.2009, przysługuje przebywania na zwolnieniu lekarskim w okresie ciąży 270 dni.
do Aga: Pracodowaca wg prawa pracy musi Ci przedłużyć umowe do dnia porodu, póżniej składasz wniosek w ZUS-ie o zasiłek macierzyński w wyskości średniej pensji z przeciągu roku (wymagane dokumnety to: zaświadcznei ze szpitala o urodzenia dziecka, skrócony akt urodzenia dziecka, i załącznik Z-3, który wypełnia pracodowaca). Wniosek taki składasz osobiście lub pracodowaca w zależności jak się z nim umówisz.
Do ruda: nie rozumiem dlaczego twój lekarz nie chciał Ci dac zwolnienia, powiedź, ze boli Cię dół brzucha. Zresztą w tak zaawansowanej ciązy nie powinnien Ci odmówić zwolnienia. Powiem szczerze to jakiś bezduszny typ. Mój lekarz prowadzący zawsze wyznaje zasadę dziecko ważniejsze jak praca.
do Aga: Pracodowaca wg prawa pracy musi Ci przedłużyć umowe do dnia porodu, póżniej składasz wniosek w ZUS-ie o zasiłek macierzyński w wyskości średniej pensji z przeciągu roku (wymagane dokumnety to: zaświadcznei ze szpitala o urodzenia dziecka, skrócony akt urodzenia dziecka, i załącznik Z-3, który wypełnia pracodowaca). Wniosek taki składasz osobiście lub pracodowaca w zależności jak się z nim umówisz.
Do ruda: nie rozumiem dlaczego twój lekarz nie chciał Ci dac zwolnienia, powiedź, ze boli Cię dół brzucha. Zresztą w tak zaawansowanej ciązy nie powinnien Ci odmówić zwolnienia. Powiem szczerze to jakiś bezduszny typ. Mój lekarz prowadzący zawsze wyznaje zasadę dziecko ważniejsze jak praca.
~gohen
środa, 18 marca, 2009, 12:44
Odp
do aga: nie podpisuj żadnego zwlonienia pracodawca ma ustawowy obowiązek przedłużyć Ci umowe do dnia porodu, wiec tego sie trzymaj.
~max
poniedziałek, 30 marca, 2009, 17:57
Witam.Miesiąc temu dostałam wypowiedzenie umowy z zachowaniem 2 tygodniowego okresu wypowiedzenia,w drugim tygodniu wypowiedzenia poszłam na L4. Chyba jestem w ciąży (nie potwierdziłam jeszcze u lekarza) czy jeżeli lekarz to potwierdzi mogę ciągnąć dalej zwolnienie ale już od ginekologa, i czy w takiej sytuacji zmieni się wysokość zasiłku z ZUS ( obecnie mam 80%)? Z góry dziękuję za pomoc
~anioł
środa, 1 kwietnia, 2009, 07:13
Jestem w 13 tyg ciąży..id 5 tygodnia byłam na zwolnieniu lekarskim bo miałam problemy z ciążą. Teraz już jest wszystko ok. i lekarz powiedział mi, że za 3 tyg. mam wrócić do pracy..hm..
Będę wtedy prawie w piątym miesiącu, moja praca polega na siedzeniu 8 godzin przy komputerze i obsługiwaniu znerwicowanych petentów a lekarz twierdzi, że nic złego nie może mi się stać i nie należy mi się zwolnienie....
Na czas mojej nieobecności zatrudniono nową osobę, która teraz zostanie zwolniona bo ja mam wrócić do pracy..tylko nie wiem ile ja popracuję..tydzień..miesiąc...
Najbardziej boję się tego, że moje 3 koleżanki chodziły w czasie ciąży do pracy..siedziały 8 godz. przy komputerze i bardzo źle się to dla nich skończyło...
Będę wtedy prawie w piątym miesiącu, moja praca polega na siedzeniu 8 godzin przy komputerze i obsługiwaniu znerwicowanych petentów a lekarz twierdzi, że nic złego nie może mi się stać i nie należy mi się zwolnienie....
Na czas mojej nieobecności zatrudniono nową osobę, która teraz zostanie zwolniona bo ja mam wrócić do pracy..tylko nie wiem ile ja popracuję..tydzień..miesiąc...
Najbardziej boję się tego, że moje 3 koleżanki chodziły w czasie ciąży do pracy..siedziały 8 godz. przy komputerze i bardzo źle się to dla nich skończyło...
~alienne
wtorek, 14 kwietnia, 2009, 09:42
Witam Was, może wiecie co zrobić... mam kłopocik bo za chwilę skończy mi się 182 dzień zwolnienia lekarskiego, choruję od jakiegoś czasu, pracodawca nie robił mi trudności, ale też teraz zapowiedział, że jak wrócę to rozwiązujemy umowę o pracę z uwagi na kryzys bo szuka oszczędności, firma źle przędzie. Teraz z mojego tytułu nie ponosi żadnych kosztów dlatego się zgadzał na zwolnienie... Okazało się teraz, że jestem w ciąży. Normalnie to musiałabym stanąć na komisję lekarską i tam zdecydowano by czy mogę pracować czy też nie. W sytuacji, której nie mam gdzie wracać, co mam robić? Słyszałam, że gdy minie 182 dni, a kobieta zajdzie w ciążę, to nie musi stawać na komisję lekarską, tylko od nowa można wziąć zwolnienie od ginekologa i liczy się kolejny czas zasiłkowy z tym, że już 270 dni. Gdyby takie rozwiązanie było możliwe to może spróbowałabym porozmawiać z szefem i może mógłby przełożyć to moje zwolnienie z pracy - skoro i tak nic go nie kosztuję? Czy ktoś z Was coś o tym wie? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź, bo w tej chwili zupełnie nie wiem jak się zachować? To dla mnie bardzo ważne.
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Pozdrawiam i z góry dziękuję
~luiza
piątek, 17 kwietnia, 2009, 09:35
luizaa
mam pytanie obecnie przebywam na zwykłym zwolnieniu chorobowym a umowe mam na czas określony do końca pazdziernika 2009. okazuje sie ze jestem w ciąży. moje pytanie jest takie czy idąc do pracy i pokazując zaswiadczenie ze jestem w ciązy (bo wtedy pracodawca nie moze mnie zwolnić, jestem w pracy przez dwa dni i od nowa liczy mi sie zwolnienie chorobowe ale już 270 dni czy biora pod uwage moje wczesniejesze zwolnienie. chodzi mi o to ze jak przerwie te zwolnienie bedac na kilka dni w pracy to od nowa liczy mi się wolne 270 dni na ciąże. dzieki za odp z góry
mam pytanie obecnie przebywam na zwykłym zwolnieniu chorobowym a umowe mam na czas określony do końca pazdziernika 2009. okazuje sie ze jestem w ciąży. moje pytanie jest takie czy idąc do pracy i pokazując zaswiadczenie ze jestem w ciązy (bo wtedy pracodawca nie moze mnie zwolnić, jestem w pracy przez dwa dni i od nowa liczy mi sie zwolnienie chorobowe ale już 270 dni czy biora pod uwage moje wczesniejesze zwolnienie. chodzi mi o to ze jak przerwie te zwolnienie bedac na kilka dni w pracy to od nowa liczy mi się wolne 270 dni na ciąże. dzieki za odp z góry
~luiza
piątek, 17 kwietnia, 2009, 09:43
luizaa
~magda
poniedziałek, 20 kwietnia, 2009, 10:55
witam mam pytanie obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim od 22grudnia2008 umowe o prace mialam do 31grudnia2008. zaszlam w ciążę chodzi mi czy moge nadal ciągnąć chorobowe i czy dostane zwolnienie od początku ciąży jeśli wszystko jest w porządku? prosze pomóżcie co mogę zrobic??
~Aga
wtorek, 21 kwietnia, 2009, 14:39
Witam mam pytanie.Jestem w 6mieś.ciąży od początku roku na chorobowym,Czy należy mi się urlop wypoczynkowy?.Mam 13 lat stażu a w obecnym zakładzie pracuje 2 rok.Gdyby należał mi się urlop to czy po urlopie musiałabym się starać o zasiłek rehabilitacyjny , czy do dnia porodu mogłabym wziąć kolejne zwolnienie lekarskie? Pracuje w ciężkich warunkach przy wulkanizacji, rozpuszczalnikach , w dużym hałasie i na 3 zmiany nie mam siły stać 8 godz na nogach.
~hanka
środa, 22 kwietnia, 2009, 19:45
opłacam składke KRUS jestem w 28 tygodniu ciąży od 7 tyg jestem na zwolnieniu czy mogę przebywać na nim do końca ciąży . czy mnie dotyczy 270 dni zwolnienia
~majencia
środa, 29 kwietnia, 2009, 09:25
Witam Was i bardzo PILNIE proszę o pomoc.Jestem na zwolnieniu chorobowym już 3 miesiące (po wypadku samochodowym) do pracy mam iść 30 kwietnia pierwszy dzień.
Dzisiaj dowiedziałam się ,że jestem w ciąży. Przedemną badania medycyny pracy czy jeżeli nie przejdę badań (a na pewno tak będzie) pracodawca ma prawo mnie zwolnić z tego tytułu ,że zaszłam w ciąże na chorobowym? POMOCY!
Dzisiaj dowiedziałam się ,że jestem w ciąży. Przedemną badania medycyny pracy czy jeżeli nie przejdę badań (a na pewno tak będzie) pracodawca ma prawo mnie zwolnić z tego tytułu ,że zaszłam w ciąże na chorobowym? POMOCY!
~hanka
czwartek, 7 maja, 2009, 13:29
czy będąć na KRUS obowiązuje 270 dni zasiłku chorobowego
~Ula
środa, 13 maja, 2009, 20:12
zdrowie i zwolnienie
Mam pytanie czy bedąc w ciąży moge pujśc na zwolnienie choć nic złego się nie dieje bo pracuje w sklepie i 8 godzin stoje na nogach i dużo sie schylam oraz dzwigam
~magda
piątek, 15 maja, 2009, 14:51
mam pytanie, pracuję w zakładzie 5 miesięcy, od 10 tyg poszłam na zwolnienie, jestem w ciązy, na umowie mam wynagrodzenie w wysokości 1300 zł. Nie wiedzą państwo jak to będzie obliczane w moim przypadku?
~Agnieszka
poniedziałek, 18 maja, 2009, 08:46
witam ja też opłacam Krus i właśnie dzisiaj mam komisję lekarską bo przekroczyłam 180 dni zwolnienia w trakcie ciąży, więc 270 dni chyba nie obowiązuje w Krusie, chociaż mój lekarz prowadzący twierdzi, że to absurd bo każda kobieta w ciąży niezależnie od tego jakiemu ubezpieczeniu podlega powinna mieć 270 dni zwolnienia
~hanka
wtorek, 19 maja, 2009, 10:24
zgadzam się z tobą mój lekarz też jest zdziwiony że muszę stawać przed komisją lekarską w piątek złożyłam dokumenty ciekawe czy mi przyznają. Wygląda na ro że my kobiety w KRUSie to jakiś poza gatunek. A czym my się tak różnimy. W Krusie powiedzieli mi że oni tak zinterpretowali tę zmianę w ustawie że dotyczy ona kobiet w Zusie. Ae tam nie jest tak napisane. tam jest naoisane że kobieta musi podlegać ubezpieczeniu chorobowemu a ja podlegam i co i figa z makiem.
~hanka
wtorek, 19 maja, 2009, 10:26
Odp
Niech się znajdzie ktoś mądry i odpowie mi jak to powinno być.
~hanka
wtorek, 19 maja, 2009, 10:26
zgadzam się z tobą mój lekarz też jest zdziwiony że muszę stawać przed komisją lekarską w piątek złożyłam dokumenty ciekawe czy mi przyznają. Wygląda na ro że my kobiety w KRUSie to jakiś poza gatunek. A czym my się tak różnimy. W Krusie powiedzieli mi że oni tak zinterpretowali tę zmianę w ustawie że dotyczy ona kobiet w Zusie. Ae tam nie jest tak napisane. tam jest naoisane że kobieta musi podlegać ubezpieczeniu chorobowemu a ja podlegam i co i figa z makiem.
~Agnieszka
wtorek, 19 maja, 2009, 12:56
przeszłam wczorajszą komisję lekarz rzeczoznawca nie chciał się wypowiadać na temat nowych przepisów, stwierdził,że ktoś w mojej sprawie się pomylił nie powinnam być na tej komisji bo co on niby ma stwierdzić czy brzucha nie wypchałam sobie czy co. poza tym był niepocieszony że się stawiłam bo myślał że już do tego czasu urodzę, ale nie urodziłam. wychodzi na to że kobiety w krusie są gorsze od innych, nam nie przysługuje 270 dni chorobowego, albo przysługuje tylko debile nie znają się na przepisach.
~Agnieszka
wtorek, 19 maja, 2009, 13:01
tak właściwie to nie wiem czy mi ten lekarz rzeczoznawca uzna zwolnienia, które uparcie wypisywał mój ginekolog pomimo przekroczenia 180dni. komisja trwała 5 minut, zapytał która ciąża, waga, wzrost, wziął kartę ze szpitala do poczytania i życzył powodzenia. czekam na jakieś pismo, to się dowiem. a na komisję czekałam ponad miesiąc.
~hanka
czwartek, 21 maja, 2009, 09:41
a mi wczoraj przysłali zawiadomienie o przesunięciu terminu komisji z powodu przeprowadzenia postępowania orzeczniczego. i decyzja zostanie wydana w terminie 30 dni. mi 180 dni skończyło się 20.04.2009 decyzje odmawiająca do dalszego zasiłku przysłali mi 08.05 .2009 . teraz odciągaja mi komisje chyba po to żeby minęło 60 dni wtedy zasiłek chorobowy za ten okres mi si nie bedzie należał i przyślą pismo że minęło 60 dni i zrobią to ze ubiegam się bezpodstawni o zasiłek . Denerwuje mnie to . Nie ma chyba nikogo mądrego żeby to rozstrzygnął. A ta "nowa ustawa" miała służyć temu żeby kobiety nie ciągać po urzędach w ostatnich tygodniach ciązy. Jak dostaniesz odpowiedz z Krusu to napisz bardzo proszę
~Agnieszka
piątek, 22 maja, 2009, 09:09
OK jak coś dostanę do odpiszę, teraz czekam sobie na dzidziusia do terminu mam jeszcze 3 dni, a on wcale się nie spieszy. Pozdrawiam
~ana_sandra
środa, 3 czerwca, 2009, 20:08
Witam,
Gorąco proszę o pomoc bo nie wiem co robić,
Od ponad 5mc jestem na zwolnieniu lekarskim - właśnie okazało się ,że
jestem w ciąży...
Ponieważ firmy w której pracuje to agencja reklamowa - zatem ciągły
stres, przysłowiowy wyścig szczurów - zero przychylnych osób (z powodu pracy
jestem na zwolnieniu lekarskim - niestety nie wytrzymałam presji
psychicznej) dlatego też nie chciałabym wracać do pracy wtrakcie ciąży
Czy będąc na zwolnieniu lekarskim ponad 5 mc - mogę ciągiem kontynuować
zwolnienie lekarskie od ginekologa??
czy mimo tak długiego zwolnienia lekarskiego, przysługuje mi 270 zwolnienia w trakcie ciąży...
Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co mam robić a powrót do firmy w
której pracuje jest ostatnią rzeczą jaka jest mi w ciąży potrzebna...
Pozdrawiam,
Gorąco proszę o pomoc bo nie wiem co robić,
Od ponad 5mc jestem na zwolnieniu lekarskim - właśnie okazało się ,że
jestem w ciąży...
Ponieważ firmy w której pracuje to agencja reklamowa - zatem ciągły
stres, przysłowiowy wyścig szczurów - zero przychylnych osób (z powodu pracy
jestem na zwolnieniu lekarskim - niestety nie wytrzymałam presji
psychicznej) dlatego też nie chciałabym wracać do pracy wtrakcie ciąży
Czy będąc na zwolnieniu lekarskim ponad 5 mc - mogę ciągiem kontynuować
zwolnienie lekarskie od ginekologa??
czy mimo tak długiego zwolnienia lekarskiego, przysługuje mi 270 zwolnienia w trakcie ciąży...
Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co mam robić a powrót do firmy w
której pracuje jest ostatnią rzeczą jaka jest mi w ciąży potrzebna...
Pozdrawiam,
~Agnieszka
czwartek, 4 czerwca, 2009, 09:22
Odp: do Hanki - ciąża i zwolnienie lekarskie
Dostałam zawiadomienie z Krus, iż jestem niezdolna do pracy z powodu ciąży do maja 2009 bez konkretnej daty. nic poza tym jeszcze nie przyszło. pewnie dostanę chorobowe do dnia porodu, a że nie wiedzieli kiedy urodzę dlatego wpisali do maja 2009. teraz czekam na jakąś decyzję o chorobowym, zobaczymy czy uwzględnią wszystkie zwolnienia które wcześniej odrzucili. Pozdrawiam
~Paula
piątek, 12 czerwca, 2009, 15:31
Witam obecnie jestem w 4 miesiącu ciąży, nie wiedząc jeszcze o ciąży zostałam zatrudniona na okres próbny a mianowicie od 04.05.2009r do 03.08.2009 niestety miejsce pracy znajduje się 1,5 godz jazdy autobusem od mojego miejsca zamieszkania przez ciąże nie mogłam jeździć (dolegliwości)...więc poszłam na chorobowe od 17.05.2009 i ciągnę dalej ale nie dawno dostałam pierwszą wypłatę i się załamałam bo pracodawca nie zapłacił mi za dni które byłam na chorobowym, czy mógł tak zrobić???
~koleżanka
piątek, 12 czerwca, 2009, 21:16
mało napisałaś, czy to jest twoja pierwsza praca, może objął cię okres wyczekiwania na chorobowe ?
~Agnieszka :(
sobota, 13 czerwca, 2009, 18:03
Witam, mam pytanie odnośnie mojej sytuacji, która jest dość zawiła. Miałam umowę o pracę na czas określony na 3 miesiące, do 31.03.2009roku. Niepotrzebnie przyznałam się, że jestem w ciąży. Dzień przed wygaśnięciem umowy poinformowano mnie, że umowa nie zostanie przedłużona.Poszłam na L4 (do 21.04), które otrzymał pracodawca. Z dniem 01.04. otrzymałam świadectwo pracy. Kolejne zwolnienie dostarczyłam do ZUS i ciągnę do tej pory. Pracodawca przysłał mi rozwiążanie umowy o pracę z mojej winy, gdyż nie wstawiłam się w pracy w dniu 22.04. i nie poinformowałam o tym pracodawcę. W maju złożyłam pozew do Sądu Pracy o nieuzasadnione zwolnienie mnie z pracy. Nadal czekam na odpowiedź. Cały czas dostarczam zwolnienia do Zus, ale nie otrzymuję wynagrodzenia. Termin porodu mam na 20 lipca, na zwolnieniu jestem od 31.03. Jak długo mogę chorować, na dzień dzisiejszy jest to 75dzień. Czy nie wykorzystane dni mogę wykorzystać po porodzie?Czy pożniej mogę liczyć na jakieś świadczenia jako samotna matka?Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.:)
~Agnieszka
wtorek, 23 czerwca, 2009, 12:38
Odp: do Hanki -KRUS ciąża i zwolnienie lekarskie minie 180 i co dalej....
Witam dostałam dzisiaj decyzję z KRUS po komisji lekarskiej stwierdzono, że jestem niezdolna do pracy z powodu ciąży i dostałam chorobowe do dnia porodu. Szkoda tylko, że tyle nerwów i biurokracji było potrzebne żeby to stwierdzić. powinni zmienić przepisy tak jak w ZUSie i dać kobietom w ciąży 270 dni chorobowego a nie debilne 180 dni i bawić się w te chore komisje itd.
~Hanka
piątek, 26 czerwca, 2009, 20:05
Odp: do Agnieszki - ciąża i zwolnienie lekarskie minie 180 i co dalej....
dostałam wypis od lekarza rzeczoznawcy że sprawnośc do pracy w gospodarstwie rolnym odzyskam do lipca a na 16.07 mam termin. Poszłam więc do Krusu a tam powiedziano mi że chorobowe będę miała zapłacone do końca lipca i nie muszę nosić zwolnień bo wypłacają na podstawie orzeczenia . Jestem tylko która kobieta zaraz po porodzie jest w stanie pracować fizycznie nosić konwie z mlekiem itp. Pierwszą ciąże zakończyłam przez cesarskie cięcie a po cesarce 3 mies nie można dziwgać ciekawe jak teraz się skończy. Pewnie po porodzie na zwolnienie pójśc nie mogę . Ten Krus to chora instytucja.
~MONIC
niedziela, 12 lipca, 2009, 15:04
WITAM MAM PYTANIE.DNIA 31.03.2009 WYGASŁA MI UMOWA O PRACE WIEC OD 30.03.2009 PRZESZLAM NA ZWOLNIENIE CHOROBOWE,KTÓRE TRWA BEZ PRZERWY DO 10.07.20009.W TRAKCIE ZWOLNIENIA OKAZAŁO SIĘ ŻE JESTEM W CIAZY I OD 11.07.2009 CHCE PRZEJSĆ NA ZWOLNIENIE GINEKOLOGICZNE NA CIĄZE.CZY TO JEST DOBRE ROZWIĄZANIE W MOJEJ SYTUACJI?CZY POWINNAM "CIĄGNĄĆ" ZWOLNIENIE BO PRZECIEŻ NIE MAM OBECNIE ZATRUDNIENIA? JAK DŁUGO MOGĘ BYĆ NA ZWOLNIENIU? CZY TERAZ NA CIĄŻE TO OD NOWA SIĘ LICZY? PROSZE O POMOC
~Kasia
piątek, 24 lipca, 2009, 20:34
Ja pracuję w Tesco. Nie wiem, czy tak jest w całej sieci, czy tylko w moim, ale tu bardzo dbają o pracownicę w ciąży. Jak tylko powiadomiłam ustnie o swoim stanie-od razu dano mi lżejsze obowiązki. A gdy tylko dostarczyłam zaświadczenie od lekarza, przeniesiono mnie na inne stanowisko, gdzie siedziałam i odbierałam telefony, odbierałam i wysyłałam listy. Brawo Tesco
~basia
wtorek, 4 sierpnia, 2009, 17:48
hej bylam na umowie 3miesiace probna dzis podpisalam umowe do listopada 2010 i planuje zas w ciaze od kiedy moge pobrac pierwsze zwolnienie lekarskie
~basia
wtorek, 4 sierpnia, 2009, 17:55
hej bylam na umowie 3miesiace probna dzis podpisalam umowe do listopada 2010 i planuje zas w ciaze od kiedy moge pobrac pierwsze zwolnienie lekarskie
~koleżanka
wtorek, 4 sierpnia, 2009, 18:30
ale na ciążę nie dają zwolnienia, więc jak chcesz "pobrać" zwolnienie lekarskie ?
~ewelcia22
środa, 12 sierpnia, 2009, 11:52
Witam!!! mam pytanie od 10 kwietnia 2009r jestem na zwolnieniu lekarskim od ginekologa (jestem w ciąży) termin porodu mam na 13 listopada 182 dni chorobowego mija mi 8października więc muszę pisać prośbę o przedłużenie chorobowego????
~Moniq
niedziela, 16 sierpnia, 2009, 15:09
zwolnienie lekarskie przysługuje kobiecie w ciąży jednak nie każdy lekarz je wystawia. według kodeksu pracy przysługuje od samego początku ciąży gdy jest ona zagrożona lub występują czynniki szkodliwe bądź zagrażające dziecku
~ani
środa, 2 września, 2009, 08:48
witam.
moje sytuacja:
pracuję w zakładzie fotograficznym, planuję niedługo dziecko ale konczy mi sie tu umowa na 3/4 etatu na okres probny i sie zastanawiam czy korzystnie bedzie podpisac nowa umowe na czas nieokreslony i zajsc w ciaze. czy lekarz da mi zwolnienie na caly czas ciazy gdyz szefowa mowila ze podczas ciazy pracowac nie moge bo ponoc sa szkodliwe warunki pracy i najlepiej isc na zwolnienie. a z drugiej strony ile piezniazkow placilby mi zus na zwolnieniu jesli do tej pory otrzymywalam ok 800zl na reke (bo to 3/4 etatu) a teraz podpisalabym na caly etat za powiedzmy 1000 na reke?
czy ktos moze mi odpowiedziec?
z gory dziekuje
moje sytuacja:
pracuję w zakładzie fotograficznym, planuję niedługo dziecko ale konczy mi sie tu umowa na 3/4 etatu na okres probny i sie zastanawiam czy korzystnie bedzie podpisac nowa umowe na czas nieokreslony i zajsc w ciaze. czy lekarz da mi zwolnienie na caly czas ciazy gdyz szefowa mowila ze podczas ciazy pracowac nie moge bo ponoc sa szkodliwe warunki pracy i najlepiej isc na zwolnienie. a z drugiej strony ile piezniazkow placilby mi zus na zwolnieniu jesli do tej pory otrzymywalam ok 800zl na reke (bo to 3/4 etatu) a teraz podpisalabym na caly etat za powiedzmy 1000 na reke?
z gory dziekuje
~ani
środa, 2 września, 2009, 08:53
witam.
moje sytuacja:
z gory dziekuje
moje sytuacja:
z gory dziekuje
~justyna
środa, 2 września, 2009, 14:31
witam mam takie pytanko jestem w 8 miesiacu ciazy i na zwolnieniu od dluszego czasu! moj ginekolog jest na urlopie a zwolnenie konczy mi sie 8.09 a jej nie bedzie czy moge isc do lekaza rodzinnego po zwolnienie czy musze miec od swojego ginekologa!! prosze od odpowiadz
~justyna
środa, 2 września, 2009, 14:34
witam mam takie pytanko jestem w 8 miesiacu ciazy i na zwolnieniu od dluszego czasu! moj ginekolog jest na urlopie a zwolnenie konczy mi sie 8.09 a jej nie bedzie czy moge isc do lekaza rodzinnego po zwolnienie czy musze miec od swojego ginekologa!! prosze od odpowiadz
~justyna
środa, 2 września, 2009, 14:35
~paulina
środa, 9 września, 2009, 12:55
witam ma pytanie jestem 6 tyg ciąży i miałam plamnienie a zwolnienie mi się kończy za tydzień a mój lekarz mi więcej nie da zwolnienia
~TEKLLA
niedziela, 13 września, 2009, 18:26
Witam
Na początku miesiąca dostałam drugą umowę na czas określony 6 m-cy , od tygodnia jestem w ciąży. Ojciec mojego dziecka mieszka i pracuje we Francji, chciałabym być z nim od teraz aż do rozwiązania, moje pytanie czy mogę po tak krótkim okresie złożyć zwolnienie z kodem B jak to jest z wypłatą świadczenia po 33dniu jaki opłaca pracodawca gdzie się odbiera takie świadczenie i czy jest możliwość żeby ktoś je odebrał bo będąc tam nie na rękę by mi było przyjeżdżać tu co miesiąc, kolejne pytanie czy mogę we Francji starać się o zasiłek po urodzeniu dziecka w wysokości takiej jaka tam przysługuje zamieszkującym matką, czy trzeba spełniać jakieś wymogi, czy może zasiłek będzie w wysokości takiej jak jest w Polsce, oczywistą rzeczą jest że chciałbym żeby był jak największy więc bardzo proszę o jakąś podpowiedź , z góry serdecznie wszystkim dziękuje
Na początku miesiąca dostałam drugą umowę na czas określony 6 m-cy , od tygodnia jestem w ciąży. Ojciec mojego dziecka mieszka i pracuje we Francji, chciałabym być z nim od teraz aż do rozwiązania, moje pytanie czy mogę po tak krótkim okresie złożyć zwolnienie z kodem B jak to jest z wypłatą świadczenia po 33dniu jaki opłaca pracodawca gdzie się odbiera takie świadczenie i czy jest możliwość żeby ktoś je odebrał bo będąc tam nie na rękę by mi było przyjeżdżać tu co miesiąc, kolejne pytanie czy mogę we Francji starać się o zasiłek po urodzeniu dziecka w wysokości takiej jaka tam przysługuje zamieszkującym matką, czy trzeba spełniać jakieś wymogi, czy może zasiłek będzie w wysokości takiej jak jest w Polsce, oczywistą rzeczą jest że chciałbym żeby był jak największy więc bardzo proszę o jakąś podpowiedź , z góry serdecznie wszystkim dziękuje
~Inka
poniedziałek, 14 września, 2009, 14:59
Witam. A nie jest tak, że chorobowe w ciąży płacimy do 270 dni???
~teklla
wtorek, 15 września, 2009, 21:40
Witam
~agusia
środa, 16 września, 2009, 23:00
Witam pracuje w sklepie jako kasjerka i jestem w9 tygodniu ciąży mój lekarz prowadzący powiedział że nie ma żadnych przeciwskazań abym mogła dalej wykonywać swoją prace.Ale mój pracodawca nie chce żebym dalej pracowała i wytswił mi skierowanie na badanie kontrolne o ciąże do lekarza medycyny pracy który ma mi wystawić niezdolność do pracy.Czy mój pracodawca może wysłać mnie na przymusowe L4 jeżeli nie zachodzi taka potrzeba???
~Katarzyna
piątek, 25 września, 2009, 17:15
Witam!
Jestem w 6 miesiacu ciazy i od 3 jestem na zwolnieniu a ZUS nie wypłacił mi jeszcze zadnych pieniedzy! czy moze ktos wie dlaczego? i kiedy wypłaci
Jestem w 6 miesiacu ciazy i od 3 jestem na zwolnieniu a ZUS nie wypłacił mi jeszcze zadnych pieniedzy! czy moze ktos wie dlaczego? i kiedy wypłaci
~Katarzyna
piątek, 25 września, 2009, 17:18
Witam!
~agusia
niedziela, 27 września, 2009, 11:02
Witam jestem w 5 tygodniu ciazy czy moge juz pojsc na zwolnienie lekarskie do konca ciazy?
~koleżanka
niedziela, 27 września, 2009, 16:17
Katarzyno, na co czekasz ? dlaczego nie zapytałaś w ZUS-ie lub u pracodawcy co z twoją wypłatą ?
~jaga
piątek, 2 października, 2009, 20:01
ja chciałam tylko tyle dodać, że jestem oburzona naszą służbą zdrowia. Zrobiłam dzisiaj badanie krwi i z tego badania wynika, że jestem w 7 tygodniu ciąży. Pracuje na stacji benzynowej (opary, 12 godzinne zmiany), praca w nocy i oczywiście całym tygodniem. w sumie byłam już u 3 lekarzy na fundusz w związku ze szkodliwymi warunkami w pracy, oczywiście jak do tej pory żaden nie dał mi l4,bo twierdzą, że to za wcześnie na stwierdzenie ciąży ( nawet badanie krwi nie dało pani doktor podstaw). Szkoda gadać ile mnie to wszystko nerw kosztuje. Oczywiście lekarze nie są uświadomieni, że od 01.01.2009r. przysługuje 270dni chorobowego. Zostaje mi tylko prywatna wizyta, tylko nie wiem po co płace składki
~koleżanka
piątek, 2 października, 2009, 20:17
Wybacz jaga, ale chyba coś mylisz
Zwolnienie od pracy lekarz wystawia gdy stwierdza chorobę i niezdolność do pracy, a nie dlatego że ktoś jest w ciąży lub pracuje w takich czy innych warunkach. Widocznie lekarz nie uznał ciebie za chorą. A że, wg ciebie, warunki pracy masz nieodpowiednie to moim zdaniem może powinnaś zwrócić się do pracodawcy o skierowanie do lekarza medycyny pracy, który da ci zaświadczenie o konieczności przeniesienia do innej pracy.
Zwolnienie od pracy lekarz wystawia gdy stwierdza chorobę i niezdolność do pracy, a nie dlatego że ktoś jest w ciąży lub pracuje w takich czy innych warunkach. Widocznie lekarz nie uznał ciebie za chorą. A że, wg ciebie, warunki pracy masz nieodpowiednie to moim zdaniem może powinnaś zwrócić się do pracodawcy o skierowanie do lekarza medycyny pracy, który da ci zaświadczenie o konieczności przeniesienia do innej pracy.
~jaga
niedziela, 4 października, 2009, 17:04
dobrze, a co mam zrobić w sytuacji kiedy pracodawca nie jest w stanie zorganizować mi innego stanowiska pracy?
~beti
niedziela, 4 października, 2009, 21:47
Witam mam pytanie.
Przerwałam zasiłek dla bezrobotnych,gdyż dostałam prace.
Prace mam na czas określony do 30.11.2009 i prawdo podobnie pracodawca po tym terminie zakończy działalność,a ja jestem w 6 tygodniu ciąży.
Co mogę w tej sytuacji zrobić?
Proszę o odpowiedz.
Przerwałam zasiłek dla bezrobotnych,gdyż dostałam prace.
Prace mam na czas określony do 30.11.2009 i prawdo podobnie pracodawca po tym terminie zakończy działalność,a ja jestem w 6 tygodniu ciąży.
Co mogę w tej sytuacji zrobić?
Proszę o odpowiedz.
~REGI
poniedziałek, 12 października, 2009, 17:52
MAM PYTANIE jestem w 2 tyg. ciąży miałam 2 poronienia pytałam mojego ginekologa czy mogę dosta c zwolnienie a on powiedział żebym poszła do lekarza rodzinnego i go poprosiła gdyż on może wystawić l4 tylko na ciąże a tej na razie u mnie stwirdzić nie może. czy lekarz rodzinny da mi to zwolnienie do czasu wizyty u ginekologa?wizyte mam 25 pażdziernika
~monia
piątek, 16 października, 2009, 20:53
Witam! Mam pytanie.Jestem w 8tyg.ciąży,pracuję w sklepie monopolowym,mam umowę na czas nieokreślony.Od którego tyg.ciąży mogę pójść na zwolnienie aż do końca ciąży aby nie było problemu z macierzyńskim czy wychowawczym? I jak długo trwa macierzyński i wychowawczy? Proszę o pomoc.
~ANDZKA
wtorek, 3 listopada, 2009, 14:28
Witam
mam pytanie za dwa tygodnie 18 listopada 2009 kończy mi się 182-gi dzień zwolnienia lekarskiego na problemy z kręgosłupem a właśnie okazało się że jestem w 4-tym tygodniu ciąży i co ja mam teraz zrobić?
Bo słyszałam że 6 tygodni przed upływem zwolnienia trzeba złożyć wniosek o zasiłek rehabilitacyjny no ale w moim przypadku to już za późno.
Proszę o poradę
mam pytanie za dwa tygodnie 18 listopada 2009 kończy mi się 182-gi dzień zwolnienia lekarskiego na problemy z kręgosłupem a właśnie okazało się że jestem w 4-tym tygodniu ciąży i co ja mam teraz zrobić?
Bo słyszałam że 6 tygodni przed upływem zwolnienia trzeba złożyć wniosek o zasiłek rehabilitacyjny no ale w moim przypadku to już za późno.
Proszę o poradę
~ANDZKA
wtorek, 3 listopada, 2009, 14:43
Witam
Proszę o poradę
Proszę o poradę
~kasia
piątek, 13 listopada, 2009, 18:51
zwolnienie lekarskie
Jestem 15 tygodniu ciąży mój pracodawca zamierzał mnie zwolnić z pracy, ale stoi za tym ciąza. Więc unał że muszę iść na zwolnienie lek. nie podając dlaczego. Czy muszę się dostosować do tego polecenia pracodawcy? nie ukrywam że czuje się dobrze i chcialabym pracować jak najdłużej, poniewasz praca nie jest fizyczna.
~madzia8353
czwartek, 19 listopada, 2009, 09:24
witam serdecznie! mam takie pytanie bo już całkiem głupieję jestem w ciąży i mam umowe o pracę do końca grudnia , a na zwolnieniu jestem od 24 września do 7 października,zawsze wypłatę miałam 1 więc zamiast doatać 1 października to dostałam koło 15 bo szef coś tam gadał, że księgowa inaczej nalicza, ale wypłata była normalna lecz dziś jest 18 i dopiero po upomnieniu się dostałam od szefa przelew i 638zł masakra co na umowie jest 1276zł brutto i wogóle nie wiem czy to on miał mi przelać czy już zus, nie wiem czy dostałam słusznie te 638zł nie wiem gdzie się z tym skierować?
~Magdaaa
czwartek, 19 listopada, 2009, 15:41
Mam pytanie. Jestem w 3 miesiącu ciąży, pracuę w banku przy kasie. est to stresująca praca. Niedługo chcę iść na zwolnienie. Natomiast u moego ginekologa przy każde wizycie muszę pokazywać aktualne ubezpieczenie. Czy pomimo zwolnienia będę musiała kontaktować się z pracodawcą i jeździć do kadr albo do placówki aby uzyskać RMU-a albo pieczątkę w legitymacji?
~monika1983
sobota, 21 listopada, 2009, 13:49
witam,mam taki problem;jestem w 7 miesiącu ciąży,na zwolnieniu lekarskim przebywam od połowy czerwca.datę porodu mam na 20 stycznia 2010,z tym że nie wiem co będzie dalej ,bo mój pracodawca rozwiązał firmę we wrześniu.Boję się że zostanę bez pieniędzy.proszę o jakieś rady,gdzie mogę się starać o jakieś pieniądze,urlop macierzyński ...i jakie mam dostarczyć dokumenty.
~Magdaaa
niedziela, 22 listopada, 2009, 10:54
widze ze od kilku postów tylko pytania a nikt nam nie odpisze...:-(
~Madzia
czwartek, 26 listopada, 2009, 20:58
Witam, mam pytanie, przez 5 miesięcy pracowałam na umowę o dzieło - czyli nic mi nie przysługiwało,żadne świadczenia a wynagrodzenie było ok 1000zł. W październiku podpisałam umowę o pracę - ale o pracę tymczaasową i to jest mimo wszystko na godzinę,chociaż na umowie mam 1/4 etatu to pracowałam po 8 godzin i na 3 zmiany. Zaszłam w ciążę i w związku z tym,że moja praca była fizyczna, musiałam dźwigać ciężkie rzeczy i ciąże nie najlepiej przechodziłam posżłam na zwolnienie już w październiku. Później dowiedziałam się,że za pierwszy miesiąc na zwolnieniu pracodawca nie płaci pieniędzy i dostałam 180zł wypłaty. Rozwiązali ze mną umowę z końcem października.Byłam w ZUSie i powiedzieli mi,że będę dostawać pieniądze przez cały czas niezdolności do pracy. Ale jestem ciekawa ile ja będę dostawać, jeżeli ostatnia i jedyna moja pensja to było niecałe 200zł... ??? Proszę pomóżcie, bo bardzo się martwię.
~karolka
piątek, 4 grudnia, 2009, 12:51
Proszę pomóżcie mi to zrozumieć bo każdy mówi inaczej!
od 23 marca 2009roku byłam na zwolnieniu L4(ginekolog) przez 1 miesiąc.niestety w 6 tyg ciąży okazało sie ze płód jest martwy.Było mi bardzo ciezko znieśc ta wiadomośc,do tego stopnia ze nie byłam w stanie pracować i zaczełam leczyć sie na nerwice i depresje,wiec w dalszym ciągu byłam na L4(neurolog).w czerwcu zaszłam ponownie w ciążee i ciągłość zwolnienia lekarsiego mam do dziś.czyli od 23marca do dziś jestem na zwolnieniach w ciągłości.21grudnia minie270dni od kiedy jestem na L4 a termin porodu dopiero w kwietniu.boje sie ze ZUS niebedzie chciał mi już wiecej płacić zasiłku chorobowego ponieważ przekracza mi już 270 dni choroby.Co mam dalej robić by będąć w ciąży nie utracić pieniążków wypłacanych przez ZUS.POMÓŻCIE PROSZE!
od 23 marca 2009roku byłam na zwolnieniu L4(ginekolog) przez 1 miesiąc.niestety w 6 tyg ciąży okazało sie ze płód jest martwy.Było mi bardzo ciezko znieśc ta wiadomośc,do tego stopnia ze nie byłam w stanie pracować i zaczełam leczyć sie na nerwice i depresje,wiec w dalszym ciągu byłam na L4(neurolog).w czerwcu zaszłam ponownie w ciążee i ciągłość zwolnienia lekarsiego mam do dziś.czyli od 23marca do dziś jestem na zwolnieniach w ciągłości.21grudnia minie270dni od kiedy jestem na L4 a termin porodu dopiero w kwietniu.boje sie ze ZUS niebedzie chciał mi już wiecej płacić zasiłku chorobowego ponieważ przekracza mi już 270 dni choroby.Co mam dalej robić by będąć w ciąży nie utracić pieniążków wypłacanych przez ZUS.POMÓŻCIE PROSZE!
~karolka
piątek, 4 grudnia, 2009, 16:28
Proszę pomóżcie mi to zrozumieć bo każdy mówi inaczej!
~karolina
czwartek, 10 grudnia, 2009, 00:57
POMÓŻCIE!!!! Z KOŃCZYŁ MI SIĘ ZASIŁEK 182-DNI ZŁOŻYŁAM DOKUMENTY O ŚWIADCZENIE... PRZYZNALI MI DO 5 GRUDNIA.... NASTĘPNA KOMISJE MAM 14 GRUDNIA.... WIEM ZE MOGĘ ZOSTAĆ ZWOLNIONA Z ART 53 I W KAŻDEJ CHWILI MOGĄ MI PRZYSŁAĆ ZE ROZWIĄZUJĄ UMOWĘ... DZIŚ DO PIERO SIĘ DOWIEDZIAŁAM ZE JESTEM W CIĄŻY W 4 TYGODNIU.... CZY PRACODAWCA MOŻE MIĘ TERAZ ZWOLNIC I CO POWIEDZIEĆ NA KOMISJI.....NA DO DATEK CZEKA MNIE W LUTYM DRUGA OPERACJA...I CZY OD GINEKOLOGA ZWOLNIENIE I IŚĆ ZANIEŚ DO PRACODAWCY POMÓŻCIE I ODPISZCIE
~lololks10
czwartek, 10 grudnia, 2009, 19:59
witam.dzień przed końcem umowy poszłam na zwolnienie lekarskie.czy będąc w ciąży koniec umowy o pracę oznacza również to że zus nie będzie zmuszony płacić mi za dalsze zwolnienie?
~natalia
niedziela, 13 grudnia, 2009, 11:17
witam! mam pytanie. z mężem planujemy dziecko, jednak umowę o prace mam od 10 listopada 2009r do 30 czerwca 2010r. ile miesięcy musze przepracować żeby zajść w ciąże i otrzymać płatny urlop wychowawczy? dziękuję i proszę o pomoc.`
~bozena
poniedziałek, 14 grudnia, 2009, 22:35
czy jak pracuje m\na umowe zlecenie nalezy mi sie paczka dla dziiecka
~pati
poniedziałek, 28 grudnia, 2009, 23:05
mam pytanie to ile jest 270 czy 180??? jestem w 4 miesiacu moj ginekolog chce zebym jeszcze wrocila d pracy musze odpiszcie prosze
~adi
wtorek, 5 stycznia, 2010, 11:18
Czy ktos bedzie mi placil jesli poszlam na zwolnienie w 8 tyg a umowa byla na czas okreslony i sie skonczyła
Na zwolnienie poszłam w 8tyg ciąży (7grudnia 2009)( dłużej nie mogłam pracować ze względu na zły stan zdrowia) będąć na zwolnieniu(nadal na nim jetem) skończyła mi sie umowa bo bylam zatrudniona na czas okreslony. Pracodawca nie ma obowiazku przedluzenia mi umowy ze wzgledu na to ze to nie byl 12 tydz kiedy szlam na zwolnienie. Czy ktos bedzie mi placil pieniazki do dnia porodu w takim przypadku? Nie mam umowy a trakcie kiedy sie ona skonczyla tj. 31 grudnia 2009 bylam i jestem nadal na zwolnieniu. Co teraz czy pracodawca zgłasza to do ZUS czy ja sama musze i czy dostane jakies pieniadze?
~ola
wtorek, 5 stycznia, 2010, 15:29
w ktorum miesiacu ciazy mozna isc na zwolnienie lekarskie?
~blondi
środa, 6 stycznia, 2010, 14:59
Jestem w 23. tyg ciąży i bardzo chciałabym iść na zwolnienie, ale mój gin stwierdził, że może mi dać tylko na 2tyg bez późniejszego przedłużenia, bo nic mi się nie dzieje. Niby ciąża nie jest zagrożona ( i chwała Bogu), ale pracuje od pon do sob po 8,9h cały czas na nogach i jestem po prostu zmęczona. Gin stwierdził, że to nie powód aby wystawiać L4! Tylko dziwne, że wszystkie moje koleżanki bez większych problemów od 2 czy 3 mies są na zwolnieniu...
Czy powinnam się obawiać kontroli zus i tego, że wstrzymają mi wszystkie świadczenia???
Czy powinnam się obawiać kontroli zus i tego, że wstrzymają mi wszystkie świadczenia???
~szyszka
czwartek, 7 stycznia, 2010, 19:26
Odp
Mam małe pytanko do 1.10.2009r. miałam podpisany aneks do umowy o prace o przejściu na 4/5 etatu, a od 1.10.2009 kolejny aneks do umowy, ale o powrót do całego etatu, ale jest w nim mowa, że od 1.01.2010r. obowiązuje 4/5 etatu. Zastanawiam się z którego etatu będzie mnie naliczał zus, na zwolnieniu jestem od 2.12.2009r kiedy byłam na całym etacie.????????
~Agnieszka
poniedziałek, 18 stycznia, 2010, 16:03
Jestem w 17 tyg.ciąży prawie od początku na zw.lek. chodzę do ginekologa prywatnie. Wystawia mi zwolnienia na 3tyg.i ani dnia dłużej. Nie będąc jeszcze w ciąży kupiłam bilet lotniczy od 06.03.2010r.do-03.04.1010r.Mój lekarz powiedzial że zw.lek wystawi mi na 3 tyg.i to na własne ryzyko bo w razie kontroli ZUS trace wszystko . Moje pytanie:Czy lekarz może wystawić mi zw.lek. dłuższe niż 3 tyg.?Czy na takim zwolnieniu mogę wyjechać ? Czy może jest jakiś inny sposób ?
~Agnieszka
poniedziałek, 18 stycznia, 2010, 16:06
Jestem w 17 tyg.ciąży prawie od początku na zw.lek. chodzę do ginekologa prywatnie. Wystawia mi zwolnienia na 3tyg.i ani dnia dłużej. Nie będąc jeszcze w ciąży kupiłam bilet lotniczy od 06.03.2010r.do-03.04.1010r.Mój lekarz powiedzial że zw.lek wystawi mi na 3 tyg.i to na własne ryzyko bo w razie kontroli ZUS trace wszystko . Moje pytanie:Czy lekarz może wystawić mi zw.lek. dłuższe niż 3 tyg.?Czy na takim zwolnieniu mogę wyjechać ? Czy może jest jakiś inny sposób ?
~Agnieszka
poniedziałek, 18 stycznia, 2010, 16:39
~ossa
czwartek, 21 stycznia, 2010, 14:39
a gdzie Ty ptaszyno chcesz leciec?masz zwolnienie, co masz tam napisane - możesz chodzic, czy masz leżec?na pewno nie możesz się wybierac na wakacje, generalnie masz siedziec w domu, a zus może Cie skontrolowac, wyjśc możesz do lekarza, apteki, sklepu, jeśli nikt tego nie może zrobic za Ciebie, chyba,że wyjazd jest związany z chorobą, albo innym poważnym powodem, wtedy trzeba poinformowac pracodawcę/zus o miejscu przebywania na w danym czasie, lekarz wystawia zwolnienie z określonego powodu, choroby, schorzenia, tak często, jak musi dokonac kontroli Twojego stanu zdrowia
~sylvia
piątek, 29 stycznia, 2010, 21:08
czy ktoś może wie jak wyglada komisja lekarska w KRUS? jestem w ciąży i tak sie zastanawiam czy nie lepiej zrezygnowac ze zwolnienia przekraczającego 180 dni. nie wiem czy nie szkoda nerwów na takie komisje. czy ktoraś z Was może mi opisać jak taka komisja wygladała. czy jest wyznaczony jeden termin o określonej godzinie? podlegam KRUS-owi w Lubartowie. proszę o pomoc.
~Tysia
wtorek, 9 lutego, 2010, 16:41
Pracuję od dwóch miesięcy dostałam umowę na okres próbny na 6 miesięcy a wcześniej odbywałam staż w innej firmie przez prawie rok. Jestem w tej chwili w 2 tygodniu ciąży i lekarz chciał mi dać zwolnienie lekarskie ale odmówiłam bo nie wiem czy dostanę jakikolwiek zasiłek skoro dopiero zaczęłam pracę. Czy dostanę normalny zasiłek chorobowy w wysokości 80% i czy mogę przebywać na zwolnieniu lekarskim do porodu a później przejść na zasiłek macierzyński. Kto w takim przypadku będzie mi wypłacał zasiłek: pracodawca czy ZUS? I czy pracodawca z tego tytułu będzie ponosił jakieś koszty związane ze mną nawet jak będę przebywać cały czas na zwolnieniu?
~ewelina
środa, 17 lutego, 2010, 22:36
Mam pytanie:
Jestem w ciązy i na L4. Moją pracę mogę spokojnie wykonywać w domu (laptop + tel) stąd propozycja mojego szefa czy w czasie L4 mogłabym pracować bo mnie potrzebuje. Zgodzilam sie, ale zastanawiam sie jaką kwotę wynagrodzenia mogę mu zaproponowac?? Za leżenie w domu na L4 i nie robienie nic dostaję 100% wypłaty, zatem za pracę w tym czasie mogę zażyczyć drugie tyle?
Do tej pory na każdym chorobowym czy urlopie bylo to normalne ze ja pracuję a złamanego grosza nigdy za to nie dostałam...tylko że wtedy to jest tydzien pracy a teraz pracuje juz 1.5 miesiąca codziennie i nie chcialabym pracować za darmo tyle czasu...
Czy słyszał ktoś o podobnym przypadku i jaka stawka jest wtedy uczciwa?
Jestem w ciązy i na L4. Moją pracę mogę spokojnie wykonywać w domu (laptop + tel) stąd propozycja mojego szefa czy w czasie L4 mogłabym pracować bo mnie potrzebuje. Zgodzilam sie, ale zastanawiam sie jaką kwotę wynagrodzenia mogę mu zaproponowac?? Za leżenie w domu na L4 i nie robienie nic dostaję 100% wypłaty, zatem za pracę w tym czasie mogę zażyczyć drugie tyle?
Do tej pory na każdym chorobowym czy urlopie bylo to normalne ze ja pracuję a złamanego grosza nigdy za to nie dostałam...tylko że wtedy to jest tydzien pracy a teraz pracuje juz 1.5 miesiąca codziennie i nie chcialabym pracować za darmo tyle czasu...
~ewelina
środa, 17 lutego, 2010, 22:53
Mam pytanie:
~ewelina
środa, 17 lutego, 2010, 23:05
Mam pytanie:
~abc
niedziela, 28 lutego, 2010, 11:11
oficjalnie nie jest to legalne, na L4 nie można pracować, ale jesli Twój szef chce Ci po cichu płacić za Twoją pracę, ponieważ Cię potrzebuje to ja na Twoim miejscu bez skrupułów zaproponowałabym mu 100% Twojego wynagrodzenia
~ewelina
poniedziałek, 1 marca, 2010, 22:28
abc - no właśnie po cichu....więc myślę, że tymbardziej za bardzo skrupułów mieć nie muszę...podejrzewam, że tyle nie będzie chciał mi dać, zwłaszcza, że przyzwyczaiłam go do tego, że wcześniej nie płacił nic za pracę na L4...ale przynajmniej chciałabym mieć pewność, że jeśli sama zaproponuję np to dodatkowe 100%, to nie będzie to wyssane z palca, tylko uczciwie oszacowane...ja np na tyle szacuję moją prcę w domu, ale właśnie zastanawiam się, jak to się dzieje w podobnych przypadkach...
abc - skoro Ty jesteś tego samego zdania to już coś :) a słyszałaś/eś o takim przypadku, czy tak strzelasz rozsądkowo?
abc - skoro Ty jesteś tego samego zdania to już coś :) a słyszałaś/eś o takim przypadku, czy tak strzelasz rozsądkowo?
~ruda
wtorek, 2 marca, 2010, 13:04
jestem w osmym tygodniu ciazy czuje sie calkiem dobrze z jednej strony chcialabym pracowac a z drugiej pragne odpoczynku,ja w mojej pracy nie mialam urlopu juz ponad cztery lata.Co drugi wekeend mam wolne ale wtedy w pracy jest moja kolezanka i siedzi po 11godzin a potem odwrotnie ja siedze.w sumie to ja nie mam nawet dnia wolnego bo wszystko jest odpracowane.Zastanawiam sie czy lekarz da mi zwolnienie tylko z tego powodu ,ze jestem juz zmeczona i przepracowana.
~abc
wtorek, 2 marca, 2010, 14:19
- ewelina - tak, znam takie przypadki, jeśli osoba jest na L4 a szef prosi, aby przyjsc do pracy, bo jest cos niecierpiącego zwłoki to naliczane jest normalnie 100% za te godziny kiedy jest sie w pracy (na liście płac widnieje to w formie premii, jesli zwolnienie trwa np. tylko kilka dni w miesiącu, bo jeśli cały miesiąc to nie bardzo w premię, bo niby za co hehe, więc wtedy musi zapłacic Ci pod stołem, na czarno bez papierów); jeśli coś mu się nie spodoba to prosze bardzo, może sam się zając tą pracą :)
~ewelina
wtorek, 2 marca, 2010, 21:35
abc - dzięki, bardzo mnie podniosłaś/eś na duchu:) Super, czyli chyba śmiało mogę rzucać propozycję 100% :) a szef rzuci wtedy swoją - pewnie jakieś 5% hehe
~ewelina
wtorek, 2 marca, 2010, 21:42
abc - dzięki, bardzo mnie podniosłaś/eś na duchu:) Super, czyli chyba śmiało mogę rzucać propozycję 100% :) a szef rzuci wtedy swoją - pewnie jakieś 5% hehe
~ewelina
wtorek, 2 marca, 2010, 22:24
~goska
piątek, 26 marca, 2010, 22:39
jestem na zwolnieniu lekarskim jesstem juz 33 tygodniu ciazy i chcialabym wiedziec czy jezeli urodze to zaklad pracy ma prawo po urodzeniu wydac swiadectwo pracy ale ja nawet tez mam urlob do wykorzystania zaklad pracy w maju jak urodze chce wystawic mi swiadectwo pracy .macierzynskie wystawia szpital ale jak to jest czy ja sama bede musiala zanies do zuzu czy szpital to wysyla a do zakladu sie nic nie zanosi prosze o pomoc bo kazdy inaczej gada i mam metlik w glowie prosze o odpisanie .
~koleżanka
sobota, 27 marca, 2010, 12:45
goska, przede wszystkim napisz jaką masz umowę, dlaczego mieliby wydać ci świadectwo pracy ?
~ALA
sobota, 27 marca, 2010, 20:35
WITAM MAM PYTANIE CZY PRYWATNY GINEKOLOG MOZE POBIERAC OPŁATE ZA ZOWLNIENIE Z PRACY? CZY JEST TO W RAMACH UBEZPIECZENIA? PROSZE O PILNA ODPOWIEDZ.
~ALA
sobota, 27 marca, 2010, 20:37
WITAM MAM PYTANIE CZY PRYWATNY GINEKOLOG MOZE POBIERAC OPŁATE ZA ZOWLNIENIE Z PRACY? CZY JEST TO W RAMACH UBEZPIECZENIA? PROSZE O PILNA ODPOWIEDZ.
~goska
sobota, 27 marca, 2010, 21:37
umowe mam na czas okreslony jak zaszlam w ciaze to mi przedluzylimi do dnia porodu czyli do maja .tak mi baba w sekretariacie powiedziala ze dostane w maju swiadectwo pracy po urodzeniu
~koleżanka
sobota, 27 marca, 2010, 23:29
To prawda skoro masz umowę na czas określony, a zatem twoja umowa rozwiąże się z dniem porodu, bo tak była przedłużona. Za niewykorzystany urlop muszą ci wypłacić ekwiwalent.
~młoda mama
poniedziałek, 5 kwietnia, 2010, 09:51
ile dostane pieniędzy za macieżyński jeśli cała ciąże byłam nn l4
mam pytanko,ile powinnam dostać pieniędzy na urlopie macierzynskim jeśli byłam na l4 od 5 tyg.ciąży.obecni jestem na macierzynskim od 7 tyg i jak dost.wypłatto była niższa o jakieś 200zł dlaczego
~młiloda mama
poniedziałek, 5 kwietnia, 2010, 10:11
ile dostane pieniędzy za urlop macierzyński
bardzo prosze o odp.W ZESZŁYM ROKU PORONIŁAM PIERWSZĄ CIĄŻE-MARZEC POTEM WRÓCIŁAM DO PRACY NA 2 MSC I OKAZAŁO SIĘ ŻE ZNOWU JESTEM W CIĄŻY I W 5 TYG.POSZŁAM NA L4 OD 5 CZERWCA.URODZIŁAM 16 LUTEGO A MACIEŻYŃSKIE MAM OD 12 LUTEGO.GDY DOST.WYPŁATE OKAZAŁO SIĘ ZE JEST MNIEJSZA O 123ZŁ.ILE W KOŃCU BĘDE DOSTAWAĆ NA URLOPIE MACIERZYŃSKIM PIENIĘDZY.MAM UMOWE NA CZAS NIEOKREŚLONY
~koleżanka
poniedziałek, 5 kwietnia, 2010, 19:49
Nie napisałaś najważniejszej rzeczy - jakie miałaś wynagrodzenie
Skąd możemy wiedzieć ile będziesz dostawać na urlopie macierzyńskim ?
Zasiłek macierzyński to nie są takie same pieniądze jak normalna wypłata w trakcie zatrudnienia, co często jest mylone.
Skąd możemy wiedzieć ile będziesz dostawać na urlopie macierzyńskim ?
Zasiłek macierzyński to nie są takie same pieniądze jak normalna wypłata w trakcie zatrudnienia, co często jest mylone.
~ania
czwartek, 8 kwietnia, 2010, 15:28
co mogę robić na l4
Mam pytanie, czy podczas zwolnienia lekarskiego mogę iść na obronę pracy magisterskiej? Jestem w ciąży, mogę chodzić ale mam prowadzić oszczędzający tryb życia.
~monika23
czwartek, 15 kwietnia, 2010, 11:01
jestem w ciazy 6 tydzien a umowe mam do konca kwietnia 2010 r jestem juz na l4 czy pracodawca przedłuzy mi umowe do dnia porodu.gdzie mam wysylac l4 do zakladu czy do zusu prosze o pomoc
~kaki23
piątek, 16 kwietnia, 2010, 08:48
Hej przedluza ci napewno umowe ja poszlam na l4 w listopadzie a umowe mialam do konca stycznia i przedluzyli mi umowe do porodu pozniej maciezynskie no i pozniej koniec
~marta
środa, 21 kwietnia, 2010, 13:10
hej. mam pytanie - ile można być na l4 w ciąży - 270 czy 180 dni? jestem obecnie w 8 tygodniu ciąży i 3 tygodnie na zwolnieniu - z powodu plamień i złego samopoczucia. Często wymiotuję i cięzko byłoby mi chodzić do pracy, a lekarz na kasę powiedział, że więcej zwolnienia mi dać nie może. Zapisałam się więc prywatnie do innego, ale czy nie stwierdzi tak samo? i czy jeżeli zwolnienie mam do 30 kwietnia a wizytę 29, to może lekarz wystawić od 1 maja?
~Katia
środa, 21 kwietnia, 2010, 15:40
Witam!Mam pytanie jestem na zwolnieniu lekarskim 150 dni,teraz okazalo sie ze jestem w ciazy i musze lezec,182 dni napewno przekrocze.Czy przysluguje mi na nowo 270 dni dlatego ze jestem w ciazy?Co musze zrobic zeby Zus mi wyplacal pieniadze?Czy bede miala kontrole?Jak Zus nalicza wynagrodzenie jesli kobieta jest w ciazy?Prosze o pomoc
~Katia
środa, 21 kwietnia, 2010, 16:58
Witam!Mam pytanie jestem na zwolnieniu lekarskim 150 dni,teraz okazalo sie ze jestem w ciazy i musze lezec,182 dni napewno przekrocze.Czy przysluguje mi na nowo 270 dni dlatego ze jestem w ciazy?Co musze zrobic zeby Zus mi wyplacal pieniadze?Czy bede miala kontrole?Jak Zus nalicza wynagrodzenie jesli kobieta jest w ciazy?Prosze o pomoc
~spokojny
poniedziałek, 26 kwietnia, 2010, 20:27
JEŚLI PRACOWNIK BYŁ NA ZWOLNIENIU LEKARSKIM 89 DNI, POWRÓCIŁ DO PRACY I PRACOWAŁ CO NAJMNIEJ 1 DZIEŃ, NASTĘPNIE ZACHOROWAŁ I CHORUJE 40 DNI CZY TE 89 DNI DODAJE SIĘ DO 40 RAZEM ZEBY BYŁO 180 DNI .CZY OD NOWA SIĘ LICZY OD 40 DO 180 DNI ??
~ewunia
wtorek, 4 maja, 2010, 16:06
Ja mam podobny problem co koleżanka wyżej, tzn jestem na zwolnieniu lekarskim już 90 dni ale z powodu schorzenia kręgosłupa, teraz okazało się że jestem w ciąży, lekarz ginekolog radzi od samego początku się oszczędzać i iść na zwolnienie, ale mnie zastanawia fakt czy przysługuje mi 270 dni tego zwolnienia, mimo tego że przebywam już 90 dni na zwolnieniu lekarskim???? Jak to jest??? Proszę o odpowiedz!!!!!!!!!!!
~przygoda28
poniedziałek, 10 maja, 2010, 17:42
Hej.
Jestem w 17 tyg.ciąży, umowę mam na czas nieokreślony. Chcę od tego miesiąca czyli w połowie maja pójść na zwolnienie lekarskie.W ostatnich miesiącach miałam dużo premii które są opodatkowane i o-zusowane że tak powiem ,czyli wliczają się do wynagrodzenia.Czy na zwolnieniu będę dostawać średnią z ostatnich 12stu miesięcy??czy gołą pensję???
Jestem w 17 tyg.ciąży, umowę mam na czas nieokreślony. Chcę od tego miesiąca czyli w połowie maja pójść na zwolnienie lekarskie.W ostatnich miesiącach miałam dużo premii które są opodatkowane i o-zusowane że tak powiem ,czyli wliczają się do wynagrodzenia.Czy na zwolnieniu będę dostawać średnią z ostatnich 12stu miesięcy??czy gołą pensję???
~koleżanka
poniedziałek, 10 maja, 2010, 21:50
Podstawą będzie średnie wynagrodzenie z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc zachorowania po odjęciu składek społecznych.
A czy te premie wejdą do podstawy to zależy jak są wypłacane, czy za okres choroby podlegają zmniejszeniu.
Jeśli są zmniejszane to należy je wliczać do podstawy chorobowego.
A czy te premie wejdą do podstawy to zależy jak są wypłacane, czy za okres choroby podlegają zmniejszeniu.
Jeśli są zmniejszane to należy je wliczać do podstawy chorobowego.
~Kaisa
poniedziałek, 5 lipca, 2010, 16:46
Witam wszystkie kobiety mam problem gdyz nie wiem co mama robić. Jestem w 6 tyg ciąży i 30 lipca kończy sie mi umowa na czas określony. Niewiem czy przedstawić zwolnienie lekarskie czy iśc na kuroniówkę co sie mi bardzo opłaca, dodam iż moje wynagrodzenie wynosiło 1317 zł (989 na rekę). Prosze o pilna odpowiedź.
~natalia
sobota, 31 lipca, 2010, 19:37
Witam. Mam pytanie jestem w 16tyg ciąży od 10tyg jestem na L4 gdyż wyszły mi złe wyniki moczu lekarz stwierdził, że muszę odpocząć ale na ostatniej wizycie wystawił zwolnienie i powiedział że to już ostatni, bo mogę już wrócić do pracy. Co zrobić żeby mi ciągną to zwolnienie jeszcze(najlepiej do końca ciąży)?
~natalia
sobota, 31 lipca, 2010, 19:43
...pisałam już wyżej. Przejął mnie już ZUS więc pracodawca też może nie być zadowolony że wracam bo nie musi za mnie płacić już.Jak wrócę też nie wiadomo ile przepracuję.I czy ZUS może zrobić kontrolę jeśli na L4 jest że można chodzić?Proszę o odp. na moje dwa posty.
~jeszcze nie podwójna mama
sobota, 7 sierpnia, 2010, 23:30
A ja mam taki problem, wykorzystałam już 180 dni zwolnienia lekarskiego z powodu schorzenia neurologicznego. Obecnie już prawie miesiąc przebywam na urlopie wypoczynkowym, okazało się że jestem w ciąży i lekarz ginekolog powiedział że powinnam się oszczędzać i chce mi wystawić l4 i powiedział że już do końca ciąży... Jak to jest jak mam już wykorzystane to 180 dni zwolnienia??? czy jak pójde teraz na l4 to będę dostawała jakieś pieniążki??? Zwolnienie w ciąży jest płatne 100% ale jak ja już wykorzystałam to 180 dni??? Czytałam coś że po przepracowaniu 3 miesięcy ponownie mogłabym iść na zwolnienie lekarskie i od nowa przysługiwało by mi 180 dni. Czy tak samo jest z ciążą??? Czy to może nie jest powiązane?? Proszę o odpowiedź. Do 26 sierpnia mam jeszcze urlop wypoczykowy i zastanawiam się czy wrócić do pracy żeby były pełne 3 m-ce bez l4 czy może mogłabym iść odrazu na l4???
~magda
sobota, 28 sierpnia, 2010, 21:47
z tego,co sama zdążyłam się zorientowac,bo od 3 godzin cały czas czytam wypowiedzi koleżanek-na zwolnienie na ciąże możesz isc od początku na 270 dni,ale najlepiej idz do zusu i tam Ci powiedzą dokładnie.Pozdrawiam
~Ula
wtorek, 7 września, 2010, 11:15
Jestem w 38tyg ciąży a ZUS odmówił mi zasiłku chorobowego bo mineły 182dni.Napisałam odwołanie od tej decyzji!!!!i co dalej z moim chorobowym i macierzyńskim???
~Ania24
poniedziałek, 13 września, 2010, 11:28
Witam jestem w 12 tygodniu ciąży od 2 tyg jestem na zwolnieniu od ginekologa. Pracodawca został poinformowany kiedy byłam w 10 tyg. Umowe o pracę mam na czas okreslony do 4 listopada br. pracodawca twierdzi ze może mnie zwolnić i to zrobi. Proszę o podpowiedź.
~koleżanka
poniedziałek, 13 września, 2010, 21:42
twój pracodawca się myli, nie może cię zwolnić w trakcie choroby
a dodatkowo musi przedłużyć twoją umowę o pracę do dnia porodu
a dodatkowo musi przedłużyć twoją umowę o pracę do dnia porodu
~wera
poniedziałek, 13 września, 2010, 22:11
kolezanka ma racje, jak bedziesz rozmawiac z pracodawca powolaj sie na kodeks pracy art 177
§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
rozumiem, ze nie jestes na umowie na okres zastepstwa
§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
rozumiem, ze nie jestes na umowie na okres zastepstwa
~afrodyta84
poniedziałek, 11 października, 2010, 12:50
jestem w 14tyg.ciąży od 40 dni jestem na zwolnieniu i zastanawia mnie fakt czy przysługuje mi 270 dni????Mam mętlik w głowie.
Proszę o odpowiedz????????
Proszę o odpowiedz????????
~aneczkab
środa, 20 października, 2010, 13:59
A jak to będzie w moim przypadku? Jestem zatrudniona na umowę o prace na czas nieokreślony od 21.07.2010 na kwotę 2000 zł brutto, czyli do ręki wychodzi ok 1464. W poniedziałek dowiedziałam się że jestem w ciąży :) We wtorek byłam u lekarza i zapytał czy chcę l4 ale powiedziałam że nie jest to konieczne.
Zastanawiam się jaką wysokość zasiłku dostawałabym gdybym poszła teraz na chorobowe. Czy do średniej z ostatnich 12 miesięcy przyjmuje się 0 zł dochodu jeżeli się nie pracowało?
Zastanawiam się jaką wysokość zasiłku dostawałabym gdybym poszła teraz na chorobowe. Czy do średniej z ostatnich 12 miesięcy przyjmuje się 0 zł dochodu jeżeli się nie pracowało?
~Eliza
niedziela, 31 października, 2010, 11:13
Witam.
Mam pytanie ile dni można przebywać na zwolnieniu chorobowym w ciązy, zeby zasiłek chorobowy nie został pobrany z zasiłku macierzyńskiego.
Termin porodu przypada 02.05.2011, z góry dziękuję.
Pozdrawiam Elżbieta.
Mam pytanie ile dni można przebywać na zwolnieniu chorobowym w ciązy, zeby zasiłek chorobowy nie został pobrany z zasiłku macierzyńskiego.
Termin porodu przypada 02.05.2011, z góry dziękuję.
Pozdrawiam Elżbieta.
~koleżanka
niedziela, 31 października, 2010, 22:09
"zeby zasiłek chorobowy nie został pobrany z zasiłku macierzyńskiego." - co to znaczy ? Zasiłek macierzyński przysługuje pracownicy od dnia porodu, i jeśli do dnia porodu pobierała zasiłek chorobowy to po porodzie już ma inny zasiłek.
~malutka
poniedziałek, 1 listopada, 2010, 18:40
witam
mam pytanie ile musze przepacowac po urlopie wychowawczym zeby isc na zwolnienie bo jestem w ciazy
mam pytanie ile musze przepacowac po urlopie wychowawczym zeby isc na zwolnienie bo jestem w ciazy
~koleżanka
poniedziałek, 1 listopada, 2010, 18:58
"zeby isc na zwolnienie bo jestem w ciazy" - ale ciąża to nie choroba, jeśli zachorujesz to zawsze możesz iść na zwolnienie
~mb201
sobota, 13 listopada, 2010, 13:07
Witam serdecznie wszystkich, chciałabym po krótce opisać moją sytuację i poprosić o pomoc.
właśnie kończy mi się 180 dni zwolnienia po depresji spowodowanej mobbingiem, nie chce wracać do tej pracy, ale też mam problemy ze znalezieniem innej pracy :(.
planuję zajść w ciążę, tylko że ciążę mogę potwierdzić tak za ok 3 tygodnie (późno się wzięłam do roboty).W związku z powyższym mam pytania:
1.czy mogę postarać się o zwolnienie od innego lekarza (nawet niepłatne?) tak na miesiąc
2. czy mogę się starać o urlop bezpłatny też tak na miesiąc lub dwa(dopóki tej ciąży nie potwierdzę) motywując to faktem iż jestem w ciąży? (moja praca wymaga dużego wysiłku fizycznego)
3. czy zakład pracy lub ZUS będzie mi wypłacał pieniążki jeśli dostarczę zwolnienie od ginekologa o ciąży?
bardzo proszę o pomoc
właśnie kończy mi się 180 dni zwolnienia po depresji spowodowanej mobbingiem, nie chce wracać do tej pracy, ale też mam problemy ze znalezieniem innej pracy :(.
planuję zajść w ciążę, tylko że ciążę mogę potwierdzić tak za ok 3 tygodnie (późno się wzięłam do roboty).W związku z powyższym mam pytania:
1.czy mogę postarać się o zwolnienie od innego lekarza (nawet niepłatne?) tak na miesiąc
2. czy mogę się starać o urlop bezpłatny też tak na miesiąc lub dwa(dopóki tej ciąży nie potwierdzę) motywując to faktem iż jestem w ciąży? (moja praca wymaga dużego wysiłku fizycznego)
3. czy zakład pracy lub ZUS będzie mi wypłacał pieniążki jeśli dostarczę zwolnienie od ginekologa o ciąży?
bardzo proszę o pomoc
~agnes123
niedziela, 21 listopada, 2010, 20:05
Witam.Mam mały problem i nie wiem jak sobie z tym dalej poradzic.Zwolniłam sie z pracy,miałam 3 miesiące wypowiedzenia,które upłyneło 31 pazdziernika,lecz nadal przebywam na zwolnieniu lekarskim,ale okazało sie ze jestem w ciązy i nie miałam o tym pojecia.Co moge zrobic w takiej sytuacji??
~agnes123
niedziela, 21 listopada, 2010, 20:06
Witam.Mam mały problem i nie wiem jak sobie z tym dalej poradzic.Zwolniłam sie z pracy,miałam 3 miesiące wypowiedzenia,które upłyneło 31 pazdziernika,lecz nadal przebywam na zwolnieniu lekarskim,ale okazało sie ze jestem w ciązy i nie miałam o tym pojecia.Co moge zrobic w takiej sytuacji??
~ALUSIA
środa, 24 listopada, 2010, 10:12
witam wszystkich. mam pytanie. wczoraj tj. 23 listopada dowiedzialam sie ze jestem w 3tygodniu ciąży. umowe mam do końca grudnia tego roku. jezeli dam zwolnienie lekarskie np.21 grudnia to czy zus będzie mi wypłacal pieniądze za cały czas zwolnienia az do porodu jezeli nie bede miala przedlużonej umowy?prosze o odpowiedz pomocy...
~ALUSIA
środa, 24 listopada, 2010, 10:13
Odp
agnes123 nie wiem jak ci pomóc:(
~Olcia
czwartek, 25 listopada, 2010, 17:12
AGNES musisz się dobrze dowiedzieć,ąle z tego co się orientuję jeśli wyszło,że zaszłaś w ciąże jeszcze w trakcie wykonywania pracy to pracodawca ma obowiązek cofnąć Ci wypowiedzenie i przywrócić cię do pracy.
ALUSIA tobie pracodawca musi przedłużyć umowę chociażby do dnia porodu
ALUSIA tobie pracodawca musi przedłużyć umowę chociażby do dnia porodu
~ALUSIA
piątek, 26 listopada, 2010, 09:42
Dzieki. czyli jak pracodawca musi mi przedluzyc umowe do dnia porodu co najmniej to pieniadze bede dostawala normalnie co miesiac tak? a jak umowa mi sie skonczy z dniem porodu i bede na wychowawczym?
~ALUSIA
piątek, 26 listopada, 2010, 10:09
Dzieki. czyli jak pracodawca musi mi przedluzyc umowe do dnia porodu co najmniej to pieniadze bede dostawala normalnie co miesiac tak? a jak umowa mi sie skonczy z dniem porodu i bede na wychowawczym?
~wera
piątek, 26 listopada, 2010, 11:10
Alusia niestety muszę Ciebie zmartwic bo wg kodeksu pracy pracodawca nie ma obowiazku przedluzyc umowy:
art 177
art 177
~ALUSIA
piątek, 26 listopada, 2010, 12:57
ok.ale do dnia porodu wynagrodzenie dostaje normalnie? co miesiąc?
~wera
piątek, 26 listopada, 2010, 14:14
jak umowa nie zostanie przedluzona a bedziesz nadal chorowac to wyplate zasilku horobvowego przejmie zus
~ALUSIA
sobota, 27 listopada, 2010, 13:50
ok. dzieki wera pozdrawiam pa
~NEWYORKER
środa, 1 grudnia, 2010, 21:37
Odp
Witam. Obecnie jestem na urlopie wychowawczym (2 lata). Na początku października skontaktowałam się z firmą, w której pracowałam na umowę na stałe i zgłosiłam chęć powrotu do pracy od grudnia. W listopadzie okazało się, że jestem w ciąży ale dostałam już pismo potwierdzające mój powrót, powiadomiłam prezesa o mojej ciąży a ten zgodził się na mój powrót na kilka m-cy. Mam pytanie ile m-cy muszę przepracować żeby uzyskać zasiłek chorobowy i macierzyński i czy ZUS nie będzie robił problemów, że wracam do pracy na tak krótki okres czasu?
~NEWYORKER
środa, 1 grudnia, 2010, 21:48
Odp
Witam. Obecnie jestem na urlopie wychowawczym (2 lata). Na początku października skontaktowałam się z firmą, w której pracowałam na umowę na stałe i zgłosiłam chęć powrotu do pracy od grudnia. W listopadzie okazało się, że jestem w ciąży ale dostałam już pismo potwierdzające mój powrót, powiadomiłam prezesa o mojej ciąży a ten zgodził się na mój powrót na kilka m-cy. Mam pytanie ile m-cy muszę przepracować żeby uzyskać zasiłek chorobowy i macierzyński i czy ZUS nie będzie robił problemów, że wracam do pracy na tak krótki okres czasu?
~wera
środa, 1 grudnia, 2010, 21:56
chyba wystarczy 1 dzien pracy aby aby miec prawo do chorobowego i wychowawczego :)
zobacz do watku w zakladce kadry:
www.kadry.infor.pl/forum_watek/309824,1,urlop_wychowawczy_a_nastepna_ciaza.html
zobacz do watku w zakladce kadry:
www.kadry.infor.pl/forum_watek/309824,1,urlop_wychowawczy_a_nastepna_ciaza.html
~wera
środa, 1 grudnia, 2010, 21:56
Odp
do chorobowego i macierzynskiego :)
~NEWYORKER
czwartek, 2 grudnia, 2010, 17:07
wero dzięki za odpowiedź, obawiam się jednak, że ZUS nie uzna mi tych 2 czy 3 m-cy pracy jako podstawy do wypłaty zasiłku chorobowego...
~wera
czwartek, 2 grudnia, 2010, 17:25
z tego co czytalam uzna :)
zobacz:
www.forumprawne.org/prawo-pracy/54119-powrot-po-urlopie-wychowawczym-do-pracy-l-4-a.html
i podany wczesniej przeze mnie link
zobacz:
www.forumprawne.org/prawo-pracy/54119-powrot-po-urlopie-wychowawczym-do-pracy-l-4-a.html
i podany wczesniej przeze mnie link
~:P
czwartek, 16 grudnia, 2010, 22:09
Od 1 stycznia 2009 r. kobiety ubezpieczone, których niezdolność do pracy wypadła w trakcie okresu ciąży nabrały prawa do zasiłku chorobowego przez okres do 270 dni. Odpowiedzi dotyczące 182 dni są już raczej nieaktualne, bo 270 dni = 9 miesięcy i wystarcza na całą, nawet zagrożoną od samego początku ciążę. Wreszcie zmieniono fikcję dotyczącą świadczenia rehabilitacyjnego.
Zasiłek chorobowy przysługuje w wysokości 100% podstawy wymiaru.
Zasiłek chorobowy przysługuje w wysokości 100% podstawy wymiaru.
~NEWYORKER
czwartek, 6 stycznia, 2011, 19:53
Odp
wero, problem w tym, że ja przerwałam urlop wychowawczy, który miałabym do 2012 roku a wróciłam do pracy od grudnia 2010 i dlatego obawiam się, że ZUS potraktuje to jak wyłudzenie chorobowego...
~dusia
niedziela, 9 stycznia, 2011, 19:27
jestem w piatym tygodniu ciazy.Ze wzgledu na rodzaj wykonywanej pracy lekarz od razu dal mi zwolnienie.Czy pracodawca moze z tego powodu mnie zwolnic?
~R
wtorek, 11 stycznia, 2011, 19:36
witam,jestem w 4 tygodniu ciazy. zastanawiam sie co teraz z umowa o prace bo teramin mam na poczatek pazdziernika a umowa mi sie konczy ostatniego wrzesnia. i co pozniej?? prosze o jakas podpowiedz
~Agnes
niedziela, 16 stycznia, 2011, 16:19
Witam serdecznie wszystkich, chciałabym po krótce opisać moją sytuację i poprosić o pomoc.Zatrudniłam się do pracy w 7 tygodniu ciąży,mam umowę na czas nieokreślony, obecnie jestem w 18-tym tygodniu,ile trzeba przepracować aby mieć prawo do chorobowego i wychowawczego?czy mogę iść na zwolnienie? Proszę o odpowiedz
~Anna
niedziela, 16 stycznia, 2011, 17:05
Witam mam pytanie,interesuje mnie ile trzeba pracowac zeby w razie ciazy mozna bylo isc na l4,i miec placone wszystko nadal? interesuje mnie ile miesiecy musze pracowac zeby w razie ciazy i gdybym nie mogla pracowac miec placone nadal pensje potem macierzynki itp.czy to wszystk0 wtedy placi zus czy pracodawca ?bo nie chce obciazac mojego pracodawcy zbyt mocno.i czy musi byc umowa o prace czy staz tez sie w to liczy?prosze o odpowiedz.
~Karolina
poniedziałek, 17 stycznia, 2011, 15:31
Witam wszystkich, potrzebuje pomocy, jestem w ciąży na zwolnieniu l4. Niedługo skonczy się okres 180 dni i zastanawiam się bo gdzieś czytałam że przedłużyli ten okres do 270 dni. Czy to prawda?
~justyna
piątek, 21 stycznia, 2011, 10:41
czy należy mi sie zwolnienie z płatnością
witam i odrazu prosze o jak najszybszą odpowiedz. jestem w ciąży o czym dowiedziałam się wczoraj...jestem szczęśliwa z tego powodu i to bardzo ale dopiero 20stycznia podpisałam umowę o pracęi nie mam pojęcia czy należy mi się to zwolnienie lekarskie płatne czy też jak powiem o tym szefom to mnie zwolnią lub pozostawią bez pięniędzy? prosze pomóżcie!!!!!!!
~koleżanka
piątek, 21 stycznia, 2011, 22:25
"czy należy mi się to zwolnienie lekarskie płatne" - a co ? już jesteś chora ?
ciąża to nie choroba
ciąża to nie choroba
~agus
środa, 26 stycznia, 2011, 11:47
czesc mam problem poniewaz jestem w ciazy i od jej 5 tyg przebywalam 20dni w szpitalu.Jakie i gdzie mam zlozyc dokumenty abym otrzymala zasilek za pobyt w szpitalu?na razie mam zwolnienie na 50dni ale bede na nim do konca ciazy takze mam pytanie czy ja czy pracodawca musi zlozyc papiery do zus abym otrzymala zasilek i jakie dokumenty?Prosze o pomoc poniewaz nie mam nikogo kto moglby mi pomoc
~koleżanka
środa, 26 stycznia, 2011, 21:23
agus, za pierwsze 33 dni choroby pracodawca płaci wynagrodzenie chorobowe, dopiero potem zasiłek wypłaca ZUS /pewnie pracujesz w małej firmie/. Dokumenty do ZUS wysyła zakład pracy. Czy już przekazałaś do firmy zwolnienie lekarskie ?
~Ewa
poniedziałek, 31 stycznia, 2011, 20:54
Witam czytam czytam i już zgłupiałam od tych przepisów. Moja sytuacja jest taka od końca sierpnia 2010jestem na zwolnieniu od ortopedy( problem z kolanem, a w listopadzie dowiedziałam się że jestem w ciąży i już zwolnienie dałam w listopadzie od ginekologa oraz zaświadczenie że jestem w ciąży. I teraz nie wiem czy papiery na zasiłek rehabilitacyjny teraz mam składać czyli przed upływem 182 dni czy dopiero przed 270 dniem.
~magda
poniedziałek, 28 marca, 2011, 16:01
urlop wychowawczy i ciąża
Witam,przebywam na urlopie wychowawczym prawie 2 lata i jestem teraz w 2 msc ciązy, czy moge przerwac urlop wychowawczy i dac pierwszego dnia wracajac do pracy zwolnienie lekarskie, ktore bedzie platne przez zus w 100%, a potem ciagnac to zwolnienie do konca ciazy, a potem isc na zasilek macierzynski?
~monika
środa, 27 kwietnia, 2011, 11:40
Witam.
Mam pytanie.
Czy jeśli zaszłam w ciąże i w tym samym okresie podjełam prace, a jest to praca na produkcji, czy pracodawca ma prawo mnie zwolnić jesli nie przepracuję
3 miesięcy?
Mam pytanie.
Czy jeśli zaszłam w ciąże i w tym samym okresie podjełam prace, a jest to praca na produkcji, czy pracodawca ma prawo mnie zwolnić jesli nie przepracuję
3 miesięcy?
~Magda1
poniedziałek, 9 maja, 2011, 19:13
.Pytanie
Witajcie!
Mam pytanie od 2 miesięcy jestem na L4 100% płatnym z powodu złamanej ręki, w miedzy czasie zaszłam w ciążę. Czy mogę teraz przejść na zwolnienie ciążowe? czy muszę wrócić na 1 dzień do pracy i dopiero mogę iść na zwolnienie z powodu ciąży?? Proszę o pomoc.
Mam pytanie od 2 miesięcy jestem na L4 100% płatnym z powodu złamanej ręki, w miedzy czasie zaszłam w ciążę. Czy mogę teraz przejść na zwolnienie ciążowe? czy muszę wrócić na 1 dzień do pracy i dopiero mogę iść na zwolnienie z powodu ciąży?? Proszę o pomoc.
~Magda1
poniedziałek, 9 maja, 2011, 20:01
.Pytanie
Witajcie!
~koleżanka
poniedziałek, 9 maja, 2011, 23:05
a co rozumiesz jako "zwolnienie ciążowe" ?
ciąża nie jest chorobą i nie idzie się na zwolnienie z powodu ciąży
ciąża nie jest chorobą i nie idzie się na zwolnienie z powodu ciąży
~Magda1
niedziela, 15 maja, 2011, 18:29
wiem,ze ciąża to nie choroba,ale nie pytam o to. A zwolnienie ciążowe rózni się tym,że idzie na nie właśnie z powodu ciąży- jeśli np. ciąża jest zagrożona -jeśli koleżanko nie wiesz i ma literkę ,,B,,. Czasami nie jesteśmy w stanie wykonywać swojej pracy podczas ciąży, bo jest ona za ciężka. Mam nadzieję,że wyjaśniłam już co to jest zwolnienie ciążowe i czemu się na nie idzie!!!
b
b
~Magda1
niedziela, 15 maja, 2011, 18:33
Odp
Witajcie!
Wracam do mojego pytania- od 2 miesięcy jestem na L4 100% płatnym z powodu złamanej ręki, w miedzy czasie zaszłam w ciążę. Czy mogę teraz przejść na zwolnienie ciążowe? czy muszę wrócić na 1 dzień do pracy i dopiero mogę iść na zwolnienie z powodu ciąży??Mam ciężką prace i nie będę w stanie pracować będąc w ciąży. Jeśli kto zna odpowiedź to proszę o pomoc.
Wracam do mojego pytania- od 2 miesięcy jestem na L4 100% płatnym z powodu złamanej ręki, w miedzy czasie zaszłam w ciążę. Czy mogę teraz przejść na zwolnienie ciążowe? czy muszę wrócić na 1 dzień do pracy i dopiero mogę iść na zwolnienie z powodu ciąży??Mam ciężką prace i nie będę w stanie pracować będąc w ciąży. Jeśli kto zna odpowiedź to proszę o pomoc.
~Elunia
poniedziałek, 16 maja, 2011, 17:23
BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!
4 kwietnia 2011 zostałam zatrudniona na umowę o pracę na okres próbny 3 miesięcy do 4 lipca. Po przepracowaniu 2 tygodni okazało się że jestem w ciąży. Bardzo źle się czułam i załapałam grypę jelitową a nie chciałam żeby w pracy domyślił się ktoś o ciąży, poza tym musiałam dużo dźwigać więc lekarz rodzinny 4 maja wysłał mnie na L4 z przedłużeniem do końca tego właśnie miesiąca. Dowiedziałam się jednak po oddaniu L4 że aby L4 było płatne w kwocie 80% należy mieć ciąg 30 dni od rozpoczęcia pracy. Według moich obliczeń właśnie L4 miałam już po tym okresie bo 31 dnia. Teraz nie wiem czy przysługuje mi płatne L4 i czy jeśli będę przedłużała L4 (powody torbiele jajników i źle ułożona macica, bóle)ale już u ginekologa czy należy mi się płatne 100%do końca porodu? Czy przedłuża mi umowę po 4 lipca do dnia porodu jeśli teraz jestem w 12 tygodniu ciąży?i jeśli o ciąży powiadomię pracodawcę 31 maja czyli 14 tygodnia ciąży czy będę musiała załatwiać zasiłek rehabilitacyjny? i ile dni (180 czy 270?) i od kiedy liczy się płatne L4 w czasie ciąży?i co przysługuje mi po porodzie?czy mogę się starać o jakieś zasiłki wychowawczy lub macierzyński ? jak to wszystko załatwić i gdzie?Podejrzewam że z dniem porodu (wstępnie termin 5 grudzień) nie przedłużą mi umowy...Jakie świadczenia mi przysługują po porodzie?BARDZO PROSZĘ O POMOC. Jeśli mają państwo jakieś dodatkowe informacje bardzo proszę o pomoc .
4 kwietnia 2011 zostałam zatrudniona na umowę o pracę na okres próbny 3 miesięcy do 4 lipca. Po przepracowaniu 2 tygodni okazało się że jestem w ciąży. Bardzo źle się czułam i załapałam grypę jelitową a nie chciałam żeby w pracy domyślił się ktoś o ciąży, poza tym musiałam dużo dźwigać więc lekarz rodzinny 4 maja wysłał mnie na L4 z przedłużeniem do końca tego właśnie miesiąca. Dowiedziałam się jednak po oddaniu L4 że aby L4 było płatne w kwocie 80% należy mieć ciąg 30 dni od rozpoczęcia pracy. Według moich obliczeń właśnie L4 miałam już po tym okresie bo 31 dnia. Teraz nie wiem czy przysługuje mi płatne L4 i czy jeśli będę przedłużała L4 (powody torbiele jajników i źle ułożona macica, bóle)ale już u ginekologa czy należy mi się płatne 100%do końca porodu? Czy przedłuża mi umowę po 4 lipca do dnia porodu jeśli teraz jestem w 12 tygodniu ciąży?i jeśli o ciąży powiadomię pracodawcę 31 maja czyli 14 tygodnia ciąży czy będę musiała załatwiać zasiłek rehabilitacyjny? i ile dni (180 czy 270?) i od kiedy liczy się płatne L4 w czasie ciąży?i co przysługuje mi po porodzie?czy mogę się starać o jakieś zasiłki wychowawczy lub macierzyński ? jak to wszystko załatwić i gdzie?Podejrzewam że z dniem porodu (wstępnie termin 5 grudzień) nie przedłużą mi umowy...Jakie świadczenia mi przysługują po porodzie?BARDZO PROSZĘ O POMOC. Jeśli mają państwo jakieś dodatkowe informacje bardzo proszę o pomoc .
~przyszła mamuśka
niedziela, 22 maja, 2011, 12:51
Witajcie kobietki!
Jestem zatrudniona przez agencje pracy tymczasowej, umowa przedłużana jest na miesiąc. Pracuje jako pracownik fizyczny w firmie produkujacej części samochodowe - 8 godzin na nogach, przerzucam przez cały dzień z 2 tony blachy, wczesne wstawanie o 5 rano. Jestem w 12 tygodniu ciąży i chciałabym się dowiedzieć, czy mój ginekolog może wystawić mi zwolnienie do końca ciąży z powodu charakteru pracy? Czy to prawda, że umowa z agencja pracy wygasa zgodnie z umową nawet jak jestem w ciąży? Czyli nie chroni mnie to, że jestem w ciąży?
Jestem zatrudniona przez agencje pracy tymczasowej, umowa przedłużana jest na miesiąc. Pracuje jako pracownik fizyczny w firmie produkujacej części samochodowe - 8 godzin na nogach, przerzucam przez cały dzień z 2 tony blachy, wczesne wstawanie o 5 rano. Jestem w 12 tygodniu ciąży i chciałabym się dowiedzieć, czy mój ginekolog może wystawić mi zwolnienie do końca ciąży z powodu charakteru pracy? Czy to prawda, że umowa z agencja pracy wygasa zgodnie z umową nawet jak jestem w ciąży? Czyli nie chroni mnie to, że jestem w ciąży?
~ANIKA2222
wtorek, 24 maja, 2011, 17:02
Odp: ciÄ
Ĺźa i zwolnienie lekarskie minie 180 i co dalej....
Witam ja dopiero dziĹ dowiedziaĹam siÄ Ĺźe bÄdÄ mamÄ
.WyszĹo Ĺźe to 7 tydzieĹ...byĹam u lekarza na usg.DostaĹam skierowanie na badania i za 2 tygodnie do lekarza z wynikami i dostane zaĹwiadczenie do pracy o ciÄ
Ĺźy.Tylko nie wiem czy jak nie dostanÄ zwolnienia to wytrwam teraz przez 3 dni mam od 8.30 do 19.30 w pracy(11godz) a później wolne i znĂłw po 11 godz.Sklep bez klimatyzacji,praca przy monitorach,pozycja stojÄ
ca,jeszcze prÄĹźna harĂłwka na sklepie.A pierwszÄ
ciÄ
ĹźÄ miaĹam pozamacicznÄ
i z tego powodu usuniÄty jajowĂłd,druga ciÄ
Ĺźa udana-mam 3 letniÄ
cĂłrciÄ tylko musiaĹam dbaÄ o siebie bo mogĹam nie donosiÄ...A teraz to nie wiem czy dam sobie rade w pracy itp
~ANIKA2222
wtorek, 24 maja, 2011, 17:05
Witam ja dopiero dziĹs dowiedzialam sie ze bede mama.Wyszlo ze to 7 tydzien...bylam u lekarza na usg.Dostalam skierowanie na badania i za 2 tygodnie do lekarza z wynikami i dostane zaswiadczenie do pracy o ciazy.Tylko nie wiem czy jak nie dostane zwolnienia to wytrwam teraz przez 3 dni mam od 8.30 do 19.30 w pracy(11godz) a pozniej wolne i znow po 11 godz.Sklep bez klimatyzacji,praca przy monitorach,pozycja stojaca,jeszcze prezna harołwka na sklepie.A pierwsza ciaze mialam pozamaciczna i z tego powodu usuniety jajowod,druga ciaza udana-mam 3 letnia corcie tylko musialam dbac o siebie bo moglam nie donosic...A teraz to nie wiem czy dam sobie rade w pracy itp
~MaR
wtorek, 12 lipca, 2011, 11:43
Witam
Mam pytanie odnośnie mojego zatrudnienia.Jestem zatrudniona od miesiąca przez moją siostrę w sklepie odzieżowym, dopiero co się dowiedziałam że jestem w ciąży bardzo źle się czuje czy mogę iść na L4 nie robiąc siostrze żadnych problemów z ZUS, bo znajome mówią mi że ZUS może podejrzewać że specjalnie zostałam zatrudniona i tylko narobię siostrze kłopotu. Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź bo nie wiem co mam robić.
Mam pytanie odnośnie mojego zatrudnienia.Jestem zatrudniona od miesiąca przez moją siostrę w sklepie odzieżowym, dopiero co się dowiedziałam że jestem w ciąży bardzo źle się czuje czy mogę iść na L4 nie robiąc siostrze żadnych problemów z ZUS, bo znajome mówią mi że ZUS może podejrzewać że specjalnie zostałam zatrudniona i tylko narobię siostrze kłopotu. Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź bo nie wiem co mam robić.
~gosia
poniedziałek, 8 sierpnia, 2011, 16:16
mam pytanie horuje ot 11 lutego i mija mi 11 sierpnia 182 dni i prawdopodobnie jestem w ciarzy i niewiem co dalej benidzie
mam pytanie horuje ot 11 luutego i koniczy mi sie 182 dni 11 sierpnia i okazalo sie rze jestem w ciarzy i co teraz
~ja
piątek, 12 sierpnia, 2011, 20:29
A ja mam pytanie. Jeśli pójdę na tzw. zwolnienie "ciążowe" to czy mogę między czasię odbywać szkolenia, kursy czy też studia?
~ja
piątek, 12 sierpnia, 2011, 20:35
A ja mam pytanie. Jeśli pójdę na tzw. zwolnienie "ciążowe" to czy mogę między czasię odbywać szkolenia, kursy czy też studia?
~ja
piątek, 12 sierpnia, 2011, 20:42
~koleżanka
sobota, 13 sierpnia, 2011, 12:28
co to jest "zwolnienie ciążowe" ? ciąża to nie choroba
~Renata
czwartek, 8 września, 2011, 13:40
Witam
Jestem w 8 tygodniu ciąży po wielu trudach zaszłam w ciąże w wieku 36 lat. Czuję się źle i mam bardzo stresującą pracę. Lekarz dał mi zwolnienie na miesiąc od 1.09. i kazał się oszczędzać i odpoczywać. Dziś 8.09 dostałam już wezwanie na komisję lekarską na jutro 9.09. Czemu tak szybko? Czytałam że rzadko zus wzywa na komisję ciężarne albo po długim okresie zwolnienia. Czego się spodziewać?
Jestem w 8 tygodniu ciąży po wielu trudach zaszłam w ciąże w wieku 36 lat. Czuję się źle i mam bardzo stresującą pracę. Lekarz dał mi zwolnienie na miesiąc od 1.09. i kazał się oszczędzać i odpoczywać. Dziś 8.09 dostałam już wezwanie na komisję lekarską na jutro 9.09. Czemu tak szybko? Czytałam że rzadko zus wzywa na komisję ciężarne albo po długim okresie zwolnienia. Czego się spodziewać?
~Renata
czwartek, 8 września, 2011, 13:41
Witam
~Madzia
poniedziałek, 19 września, 2011, 22:20
Witam jestem w 13 tygodniu ciąży . Zanim zaniosłam pierwsze zwolnienie l4 kod B pracowałam prawie 4 miesiące . Mam umowę na cały etat na czas nie określony a na umowie mam ok. 1400 zł chciałabym się dowiedzieć ile zostanie wypłacone moje chorobowe. z góry dzięki
~ela
czwartek, 22 września, 2011, 12:23
witam jestem w ciazy 3 miesiace, jak zaniose zwolnienie do krus to czy przysługuje mi zasilek jakis? prosze o odp
~ada
wtorek, 27 września, 2011, 07:57
Pytanie do ,, koleżanki''.Skąd taki wywyższający ton? To,że ciąża nie jest chorobą wie każda z pań. Gdyby większość pracodawców stosowała się do przepisów kp
nie było by tylu zwolnień. Ja pracuję w państwowej firmie -wymiar czasu pracy 12 godz. system zmianowy, praca 12 godz przed monitorem komp- cały dyżur na wysokich obrotach.Po przedstawieniu zaświadczenia o ciąży i pobycie w szpitalu-z powodu zagrażającego poronienia - gratulacje od szefa i 2 tygodnie dyżurów bez dnia wolnego . Więc dziękuję dziecka mi nikt nie odda jak znów cos się stanie-zero skrupułów i l4.
nie było by tylu zwolnień. Ja pracuję w państwowej firmie -wymiar czasu pracy 12 godz. system zmianowy, praca 12 godz przed monitorem komp- cały dyżur na wysokich obrotach.Po przedstawieniu zaświadczenia o ciąży i pobycie w szpitalu-z powodu zagrażającego poronienia - gratulacje od szefa i 2 tygodnie dyżurów bez dnia wolnego . Więc dziękuję dziecka mi nikt nie odda jak znów cos się stanie-zero skrupułów i l4.
~ewcia
poniedziałek, 3 października, 2011, 18:55
Jestem na zwolnieniu lekarskim od 18 sierpnia. Wczoraj okazało się, że jestem w ciąży, a dzisiaj otrzymałam list polecony z Zus z wezwaniem na komisję na polecenie pracodawcy oczywiście. Czy mogę od razu przejść na zwolnienie ciążowe? Co jeśli komisja stwierdzi, że jestem zdolna do pracy? Zapewne będę musiała wrócić i otrzymam wypowiedzenie bo widziałam, że pracodawca już dał ogłoszenia o szukaniu pracownika na moje miejsce. Czy jeśli ginekolog wystawi mi zwolnienie lekarskie to muszę wracać do pracy?
Proszę o odpowiedź. Jestem załamana. Atmosferę w pracy mam fatalną i boję się, że stracę ciążę....
Proszę o odpowiedź. Jestem załamana. Atmosferę w pracy mam fatalną i boję się, że stracę ciążę....
~kasia-
wtorek, 4 października, 2011, 16:35
Czego można się spodziewać na komisji będąc w ciąży na zwolnieniu? Ja cierpię bardzo z powodu bólu w dolnej częsci kregoslupa do tego stopnia,że ma kłopty z poruszaniem się. Jestem w 22 tc i nie jestem niestety w stanie pracować.
~kasia
wtorek, 18 października, 2011, 13:04
matko strasznie dużo kobiet ma problemy z pracodawcami.ja jestem zatrudniona w dużym zakładzie pracy na czas określony do lutego 2012 od 6 tyg.ciąży jestem na zwolnieniu dziś prawie 30 tydz. i wkurza mnie głupie gadanie ciąża to nie choroba a jak nazwiesz ciągłe mdłości wymioty zasłąbnięcia parcie na pęcherz itd.? ciąża ma dużo dokuczliwych dolegliwości przez które musimy być na chorobowym! i odpowiadam wszystkim chorobowe w ciąży po daniu pracodawcy zaświadczenia że jest sie w ciąży zawsze jest płatne 100% ja mam na umowie 1700 i na rękę dostaję 1680-1630 zależy ile miesiąc ma dni.do zusu nic nie musiałam zanosić bo wszystkim zajął sie pracodawca.i chorobowe wysyłam do zakładu nie do zusu bo to nie zus mi płaci tylko zakład.
OCHRONA KOBIET W CIĄŻY
Podstawą do korzystania przez pracownicę z uprawnień przysługujących pracownicy w ciąży jest przedstawienie świadectwa lekarskiego stwierdzającego stan ciąży (art. 185 § 1 k.p.). Zaświadczenie to nie musi spełniać żadnych szczególnych wymogów formalnych, wystarczy że zostanie wystawione przez lekarza. Ochrona pracownic w ciąży spoczywa na pracodawcy, na którego przepisy Kodeksu pracy nakładają szereg obowiązków. Obowiązki pracodawcy są jednocześnie uprawnieniami pracownicy będącej w ciąży.
PRZENIESIENIE DO INNEJ PRACY
W myśl art. 179 k.p. pracodawca zatrudniający kobietę w ciąży lub karmiącą dziecko przy pracy wzbronionej, bez względu na stopień narażenia na czynniki szkodliwe dla zdrowia lub niebezpieczne, jest zobowiązany przenieść pracownicę do innej pracy. W przypadku gdy przeniesienie takie nie jest możliwe, pracodawca jest zobowiązany zwolnić pracownicę na czas niezbędny z obowiązku świadczenia pracy (art. 179 § 1 k.p.).
Pracodawca, który zatrudnia pracownicę w ciąży lub karmiącą dziecko piersią przy pozostałych pracach wzbronionych kobietom w ciąży lub taką, która przedstawiła zaświadczenie lekarskie stwierdzające przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania dotychczasowej pracy, jest zobowiązany dostosować warunki pracy do wymagań określonych w odpowiednich przepisach lub tak ograniczyć czas pracy, aby wyeliminować zagrożenia dla zdrowia lub bezpieczeństwa pracownicy. W przypadku gdy dostosowanie warunków pracy na dotychczasowym stanowisku pracy jest niemożliwe lub niecelowe, pracodawca jest zobowiązany przenieść pracownicę do innej pracy. Jeżeli brak jest takiej możliwości, należy zwolnić pracownicę na czas niezbędny z obowiązku świadczenia pracy (art. 179 § 2 k.p.).
W sytuacji, gdy:
• zmiana warunków pracy na dotychczas zajmowanym stanowisku pracy,
• skrócenie czasu pracy lub
• przeniesienie pracownicy do innej pracy
powoduje obniżenie wynagrodzenia, pracownicy przysługuje dodatek wyrównawczy (art. 179 § 4 k.p.).
W okresie zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy pracownica zachowuje prawo do dotychczasowego wynagrodzenia (art. 179 § 5 k.p.).
OCHRONA KOBIET W CIĄŻY
Podstawą do korzystania przez pracownicę z uprawnień przysługujących pracownicy w ciąży jest przedstawienie świadectwa lekarskiego stwierdzającego stan ciąży (art. 185 § 1 k.p.). Zaświadczenie to nie musi spełniać żadnych szczególnych wymogów formalnych, wystarczy że zostanie wystawione przez lekarza. Ochrona pracownic w ciąży spoczywa na pracodawcy, na którego przepisy Kodeksu pracy nakładają szereg obowiązków. Obowiązki pracodawcy są jednocześnie uprawnieniami pracownicy będącej w ciąży.
PRZENIESIENIE DO INNEJ PRACY
W myśl art. 179 k.p. pracodawca zatrudniający kobietę w ciąży lub karmiącą dziecko przy pracy wzbronionej, bez względu na stopień narażenia na czynniki szkodliwe dla zdrowia lub niebezpieczne, jest zobowiązany przenieść pracownicę do innej pracy. W przypadku gdy przeniesienie takie nie jest możliwe, pracodawca jest zobowiązany zwolnić pracownicę na czas niezbędny z obowiązku świadczenia pracy (art. 179 § 1 k.p.).
Pracodawca, który zatrudnia pracownicę w ciąży lub karmiącą dziecko piersią przy pozostałych pracach wzbronionych kobietom w ciąży lub taką, która przedstawiła zaświadczenie lekarskie stwierdzające przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania dotychczasowej pracy, jest zobowiązany dostosować warunki pracy do wymagań określonych w odpowiednich przepisach lub tak ograniczyć czas pracy, aby wyeliminować zagrożenia dla zdrowia lub bezpieczeństwa pracownicy. W przypadku gdy dostosowanie warunków pracy na dotychczasowym stanowisku pracy jest niemożliwe lub niecelowe, pracodawca jest zobowiązany przenieść pracownicę do innej pracy. Jeżeli brak jest takiej możliwości, należy zwolnić pracownicę na czas niezbędny z obowiązku świadczenia pracy (art. 179 § 2 k.p.).
W sytuacji, gdy:
• zmiana warunków pracy na dotychczas zajmowanym stanowisku pracy,
• skrócenie czasu pracy lub
• przeniesienie pracownicy do innej pracy
powoduje obniżenie wynagrodzenia, pracownicy przysługuje dodatek wyrównawczy (art. 179 § 4 k.p.).
W okresie zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy pracownica zachowuje prawo do dotychczasowego wynagrodzenia (art. 179 § 5 k.p.).
~kasia
wtorek, 18 października, 2011, 13:12
Odp
SKRÓCENIE CZASU PRACY
W rozkładach czasu pracy określonych w art. 1294 k.p. wymiar czasu pracy pracownicy w ciąży nie może przekraczać 8 godzin na dobę. Pracownica zachowuje prawo do wynagrodzenia za czas nie przepracowany w związku ze zmniejszeniem z tego powodu wymiaru jej czasu pracy (art. 1295 k.p.).
WAŻNE! Poronienie będące następstwem wysiłku pracownicy w związku z pracą jest wypadkiem przy pracy.
OCHRONA STOSUNKU PRACY
Pracodawca nie może wypowiedzieć lub rozwiązać umowy o pracę z pracownicą w ciąży, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
Oznacza to, że pracodawca nie tylko nie może wręczyć wypowiedzenia w okresie ciąży, ale również musi wycofać wypowiedzenie złożone wcześniej, jeżeli w okresie wypowiedzenia okaże się, iż pracownica zaszła w ciążę.
Pracodawca może wypowiedzieć lub rozwiązać umowę o pracę z pracownicą w ciąży zatrudnioną na podstawie umowy zawartej na okres próbny nie przekraczający jednego miesiąca (art. 177 § 2 k.p.). Wypowiedzieć umowę o pracę kobiecie w ciąży można także wówczas, gdy zostanie ogłoszona upadłość lub likwidacja pracodawcy (art. 177 § 4 k.p.).
Jeżeli pracownica zatrudniona na czas określony lub na czas wykonywania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający 1 miesiąc jest w ciąży, to umowa z nią zawarta ulega przedłużeniu do dnia porodu, jeśli uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży (art. 177 § 3 k.p.).
W ocenie Sądu Najwyższego pracownica będąca w ciąży, która wypowiedziała umowę o pracę, lecz w momencie jej wypowiadania nie wiedziała o tym, że jest w ciąży, może uchylić się od swojego oświadczenia woli jako złożonego pod wpływem błędu i domagać się ustalenia, że umowa trwa nadal
W rozkładach czasu pracy określonych w art. 1294 k.p. wymiar czasu pracy pracownicy w ciąży nie może przekraczać 8 godzin na dobę. Pracownica zachowuje prawo do wynagrodzenia za czas nie przepracowany w związku ze zmniejszeniem z tego powodu wymiaru jej czasu pracy (art. 1295 k.p.).
WAŻNE! Poronienie będące następstwem wysiłku pracownicy w związku z pracą jest wypadkiem przy pracy.
OCHRONA STOSUNKU PRACY
Pracodawca nie może wypowiedzieć lub rozwiązać umowy o pracę z pracownicą w ciąży, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
Oznacza to, że pracodawca nie tylko nie może wręczyć wypowiedzenia w okresie ciąży, ale również musi wycofać wypowiedzenie złożone wcześniej, jeżeli w okresie wypowiedzenia okaże się, iż pracownica zaszła w ciążę.
Pracodawca może wypowiedzieć lub rozwiązać umowę o pracę z pracownicą w ciąży zatrudnioną na podstawie umowy zawartej na okres próbny nie przekraczający jednego miesiąca (art. 177 § 2 k.p.). Wypowiedzieć umowę o pracę kobiecie w ciąży można także wówczas, gdy zostanie ogłoszona upadłość lub likwidacja pracodawcy (art. 177 § 4 k.p.).
Jeżeli pracownica zatrudniona na czas określony lub na czas wykonywania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający 1 miesiąc jest w ciąży, to umowa z nią zawarta ulega przedłużeniu do dnia porodu, jeśli uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży (art. 177 § 3 k.p.).
W ocenie Sądu Najwyższego pracownica będąca w ciąży, która wypowiedziała umowę o pracę, lecz w momencie jej wypowiadania nie wiedziała o tym, że jest w ciąży, może uchylić się od swojego oświadczenia woli jako złożonego pod wpływem błędu i domagać się ustalenia, że umowa trwa nadal
~kasia
wtorek, 18 października, 2011, 13:13
Odp
ZASIŁEK CHOROBOWY
Każdy pracownik z tytułu zatrudnienia podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu chorobowemu. Ubezpieczeniu temu podlega również pracownica, która jest w ciąży. Do pracownic w ciąży mają zastosowanie nieco inne (korzystniejsze) zasady dotyczące wysokości zasiłku chorobowego. Zgodnie z ustawą z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. Nr 60, poz. 636 ze zm.) osoba objęta ubezpieczeniem chorobowym za czas niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 35 dni w ciągu roku kalendarzowego ma prawo do zasiłku chorobowego. Miesięczny zasiłek chorobowy wynosi 80% podstawy wymiaru zasiłku. Jednak jeżeli niezdolność do pracy powstała m.in. w okresie ciąży, miesięczny zasiłek chorobowy wynosi 100% podstawy wymiaru zasiłku. Ponadto, mimo że zgodnie z art. 3 pkt 2 ustawy z 17 grudnia 2001 r. o zmianie ustawy o funduszu alimentacyjnym, ustawy o zasiłkach rodzinnych, pielęgnacyjnych i wychowawczych i ustawy o świadczeniach pieniężnych w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. Nr 154, poz. 1791) miesięczny zasiłek chorobowy za okres pobytu w szpitalu wynosi 70% podstawy wymiaru zasiłku, to w przypadku pobytu w szpitalu w okresie ciąży zasiłek wynosi 100% podstawy wymiaru.
Każdy pracownik z tytułu zatrudnienia podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu chorobowemu. Ubezpieczeniu temu podlega również pracownica, która jest w ciąży. Do pracownic w ciąży mają zastosowanie nieco inne (korzystniejsze) zasady dotyczące wysokości zasiłku chorobowego. Zgodnie z ustawą z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. Nr 60, poz. 636 ze zm.) osoba objęta ubezpieczeniem chorobowym za czas niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 35 dni w ciągu roku kalendarzowego ma prawo do zasiłku chorobowego. Miesięczny zasiłek chorobowy wynosi 80% podstawy wymiaru zasiłku. Jednak jeżeli niezdolność do pracy powstała m.in. w okresie ciąży, miesięczny zasiłek chorobowy wynosi 100% podstawy wymiaru zasiłku. Ponadto, mimo że zgodnie z art. 3 pkt 2 ustawy z 17 grudnia 2001 r. o zmianie ustawy o funduszu alimentacyjnym, ustawy o zasiłkach rodzinnych, pielęgnacyjnych i wychowawczych i ustawy o świadczeniach pieniężnych w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. Nr 154, poz. 1791) miesięczny zasiłek chorobowy za okres pobytu w szpitalu wynosi 70% podstawy wymiaru zasiłku, to w przypadku pobytu w szpitalu w okresie ciąży zasiłek wynosi 100% podstawy wymiaru.
~kasia
wtorek, 18 października, 2011, 13:34
Odp
W czasie urlopu macierzyńskiego występuje także ochrona trwałości stosunku pracy.
Na treść tej ochrony składają się:
• zakaz wypowiadania i rozwiązywania wypowiedzianej umowy,
• zakaz wypowiadania zmieniającego,
• zakaz rozwiązania umowy bez wypowiedzenia z przyczyn nie zawinionych (art. 53 § 1i 2 k.p.).
Możliwość rozwiązania umowy o pracę w okresie urlopu macierzyńskiego istnieje jedynie w przypadku, gdy zachodzą przyczyny uzasadniające dyscyplinarne zwolnienie z pracy i reprezentująca pracownika lub pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy (art. 177 § 1 k.p.). Wypowiedzenie umowy może natomiast nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy.
Pracownica zatrudniona co najmniej 6 miesięcy może skorzystać z urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 4 lat życia. Do 6-miesiecznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia. Urlop ten może być wykorzystany najwyżej w czterech częściach.
Pracownicy posiadającej co najmniej 6-miesieczny okres zatrudnienia przysługuje urlop wychowawczy w wymiarze do 3 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 18 lat życia, jeżeli dziecko z powodu stanu zdrowia, szczególnie przewlekłej choroby, kalectwa, opóźnienia w rozwoju umysłowym wymaga osobistej opieki matki. W takim przypadku podstawę udzielenia pracownicy urlopu wychowawczego stanowi orzeczenie lekarskie o stanie zdrowia dziecka uzasadniające udzielenie tego urlopu.
W przypadku gdy pracownica jest zatrudniona na podstawie umowy o pracę na okres próbny, na czas określony lub na czas wykonywania określonej pracy, urlop wychowawczy jest przyznawany na czas nie dłuższy niż do końca okresu, na jaki umowa została zawarta.
Jeżeli pracownica zgłosiła wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego po wypowiedzeniu umowy o pracę, wówczas urlopu udziela się nie dłużej niż do dnia rozwiązania umowy wskutek upływu okresu wypowiedzenia.
WAŻNE! Wypłaty zasiłku wychowawczego dokonuje pracodawca, który udzielił urlopu wychowawczego osobie uprawnionej. Jeżeli pracodawca nie jest zobowiązany do wypłacania zasiłków z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, wypłaty zasiłku wychowawczego dokonuje właściwa terenowo jednostka organizacyjna ZUS.
Na treść tej ochrony składają się:
• zakaz wypowiadania i rozwiązywania wypowiedzianej umowy,
• zakaz wypowiadania zmieniającego,
• zakaz rozwiązania umowy bez wypowiedzenia z przyczyn nie zawinionych (art. 53 § 1i 2 k.p.).
Możliwość rozwiązania umowy o pracę w okresie urlopu macierzyńskiego istnieje jedynie w przypadku, gdy zachodzą przyczyny uzasadniające dyscyplinarne zwolnienie z pracy i reprezentująca pracownika lub pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy (art. 177 § 1 k.p.). Wypowiedzenie umowy może natomiast nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy.
Pracownica zatrudniona co najmniej 6 miesięcy może skorzystać z urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 4 lat życia. Do 6-miesiecznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia. Urlop ten może być wykorzystany najwyżej w czterech częściach.
Pracownicy posiadającej co najmniej 6-miesieczny okres zatrudnienia przysługuje urlop wychowawczy w wymiarze do 3 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 18 lat życia, jeżeli dziecko z powodu stanu zdrowia, szczególnie przewlekłej choroby, kalectwa, opóźnienia w rozwoju umysłowym wymaga osobistej opieki matki. W takim przypadku podstawę udzielenia pracownicy urlopu wychowawczego stanowi orzeczenie lekarskie o stanie zdrowia dziecka uzasadniające udzielenie tego urlopu.
W przypadku gdy pracownica jest zatrudniona na podstawie umowy o pracę na okres próbny, na czas określony lub na czas wykonywania określonej pracy, urlop wychowawczy jest przyznawany na czas nie dłuższy niż do końca okresu, na jaki umowa została zawarta.
Jeżeli pracownica zgłosiła wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego po wypowiedzeniu umowy o pracę, wówczas urlopu udziela się nie dłużej niż do dnia rozwiązania umowy wskutek upływu okresu wypowiedzenia.
WAŻNE! Wypłaty zasiłku wychowawczego dokonuje pracodawca, który udzielił urlopu wychowawczego osobie uprawnionej. Jeżeli pracodawca nie jest zobowiązany do wypłacania zasiłków z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, wypłaty zasiłku wychowawczego dokonuje właściwa terenowo jednostka organizacyjna ZUS.
~kasia
wtorek, 18 października, 2011, 13:35
Odp
mam nadzieje że wam sie to przyda
~anusia
piątek, 28 października, 2011, 13:55
a jeśli ktoś jest ubezpieczony w krusie to może przekroczyć te 180 dni czy też musi gdzieś się zgłosić...
~anusia
piątek, 28 października, 2011, 13:58
a jeśli ktoś jest ubezpieczony w krusie to może przekroczyć te 180 dni czy też musi gdzieś się zgłosić...
~stuckencuck
niedziela, 20 listopada, 2011, 04:16
football news
Good day. Very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb .. I'll bookmark your web site and take the feeds also...I am happy to find numerous helpful info right here within the post. Thank you for sharing.
~ella
niedziela, 27 listopada, 2011, 14:22
Witam,
Mam pytanie, jestem w 28 tyg ciąży i chciałabym już pójść na zwolnienie lekarskie. Słyszałam, że przez to mogą mi skrócić urlop macierzyński, Pytanie - ile mogę być na zwolniemiu max, aby macierzyński liczył mi się od dnia porodu.
Mam pytanie, jestem w 28 tyg ciąży i chciałabym już pójść na zwolnienie lekarskie. Słyszałam, że przez to mogą mi skrócić urlop macierzyński, Pytanie - ile mogę być na zwolniemiu max, aby macierzyński liczył mi się od dnia porodu.
~koleżanka
niedziela, 27 listopada, 2011, 16:54
W przypadku choroby na zwolnieniu możesz być aż do dnia porodu.
"Słyszałam, że przez to mogą mi skrócić urlop macierzyński," - nie ma nic takiego, że przez zwolnienie skracają urlop macierzyński, ktoś się pomylił.
"Słyszałam, że przez to mogą mi skrócić urlop macierzyński," - nie ma nic takiego, że przez zwolnienie skracają urlop macierzyński, ktoś się pomylił.
~ella
poniedziałek, 28 listopada, 2011, 22:16
Dzięki. Mam tą informację od koleżanki, mówiła, że aby nie zacząć za wcześnie macierzyńskiego, to lepiej mieć te ostatnie zwolnienia od innego specjalisty. Może to faktycznie bzdury...
~maja
czwartek, 8 grudnia, 2011, 18:41
Witam.Mam pytanie. Do kiedy mogę chorować? Przebywam na zwolnieniu lekarskim od 1.09.2011r.,po ustaniu okresu zatrudnienia. Jestem obecnie w 36 tygodniu ciąży a termin porodu przypada mi na 8.01.2012r.Moje pytanie brzmi:
-czy lekarz może mi wystawić zwolnienie do dnia mojego przewidzianego porodu,
-jeśli urodzę wcześniej to co wtedy,
-jaki mam termin po porodzie na zarejestrowanie się w urzędzie pracy,
Zwolnienia zanoszę do ZUSu. Czy ktoś ktoś mi odpowie na moje pytania ? Proszę.
-czy lekarz może mi wystawić zwolnienie do dnia mojego przewidzianego porodu,
-jeśli urodzę wcześniej to co wtedy,
-jaki mam termin po porodzie na zarejestrowanie się w urzędzie pracy,
Zwolnienia zanoszę do ZUSu. Czy ktoś ktoś mi odpowie na moje pytania ? Proszę.
~agula
piątek, 16 grudnia, 2011, 16:43
ile czeka sie na kase za zwolnienie chorobowe w krus
~agata
poniedziałek, 19 grudnia, 2011, 14:07
Odp
witam! jestem w 33 tyg. ciąży i z powodu wysokiego cisnienia na zwolnieniu lekarskim. Jestem członkiem zakładowej organizacji związkowej, która pobiera co miesiąc opłatę ok 20zł.nawet w okresie kiedy przebywm naL4. Zawsze na świeta związki rozdzielaja paczki miedzy swoich członków- mnie natomiast to ominęło poniewaz jestem na L4. Czy mieli do tego prawo skoro jestem w ciąży?
~gumissylwia
wtorek, 10 stycznia, 2012, 17:47
Jestem w 19 tyg. ciąży. Umowa o pracę tymczasową na czas określony skończyła mi się z końcem grudnia. Jestem na zwolnieniu lekarskim od 03.11.2011r., złożyłam już kolejne zwolnienie do ZUS-u. Wiem, że zasiłek będzie mi wypłacany do dnia porodu ale co dalej? Czy będzie mi przysługiwał jakiś zasiłek rehabilitacyjny albo zasiłek macieżyński? Bardzo proszę o odpowiedź.
~Rita
piątek, 20 stycznia, 2012, 11:31
Witam,
Czytam wiele forum, ale do tej pory nie znalazlam jednoznacznej odpowiedzi. Pracuje od 4 miesiecy na umowe o prace, wczesniej nie pracowalam, chce isc na zwolnienie lekarskie, poniewaz moja praca jest niebezpieczna dla kobiet w ciazy. Jak zostanie wyliczone mi wynagrodzenie skoro, nie mam przepracowanych 12 miesiecy???
Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.
Czytam wiele forum, ale do tej pory nie znalazlam jednoznacznej odpowiedzi. Pracuje od 4 miesiecy na umowe o prace, wczesniej nie pracowalam, chce isc na zwolnienie lekarskie, poniewaz moja praca jest niebezpieczna dla kobiet w ciazy. Jak zostanie wyliczone mi wynagrodzenie skoro, nie mam przepracowanych 12 miesiecy???
Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.
~gumissylwia
wtorek, 24 stycznia, 2012, 17:29
Byłam dzisiaj w ZUS, pracodawca podaje im ŚREDNIĄ TWOICH ZAROBKÓW i na tej podstawie zostaje Ci naliczony zasiłek chorobowy, nie ma znaczenia, że nie miałaś przepracowanych 12 miesięcy :)
~emilia12345666
wtorek, 31 stycznia, 2012, 13:23
270 dni zasiłku chorobowego dla kobiet w ciazy jest od 2009 roku
~kasia
wtorek, 31 stycznia, 2012, 15:11
wiem że KRUS płaci 180 dni zwolnienia w ciąży co dalej jeśli termin porodu przypada dopiero 20 dni po tych 180??? proszę o odp.
~mz
wtorek, 31 stycznia, 2012, 16:45
jestem na l4 i skończyła mi się umowa o prace jestem w 10 tyg co pracodawca musi przesłac do zus i na kogo jest wystawiane l4 nastepne i gdzie je zanoszę
~koleżanka
wtorek, 31 stycznia, 2012, 19:17
Były pracodawca musi przesłać do ZUS twoje ostatnie zwolnienie, druk Z-3 oraz ksero świadectwa pracy. Wszystkie zwolnienia muszą być wystawiane na ostatniego pracodawcę, a ty dostarczasz/wysyłasz je do ZUS. Możesz podać ZUS-owi numer swojego konta jeśli chcesz zasiłek otrzymywać przelewem.
~Agnieszka
poniedziałek, 6 lutego, 2012, 10:18
Witam,pozostaje na zwolnieniu lekarskim mniej więcej od 10 tyg. ciąży. Zasiłek wypłaca mi pracodawca nie ZUS,ale mam pytanie czy w takiej sytuacji to w gestii zakładu pracy jest podsunięcie mi do wypełnienia formularza o zasiłek rehabilitacyjny aż do porodu, czy to ja powinnam się upomnieć o taki druk czy może nie muszę sobie zawracać tym głowy bo jest to tylko i wyłącznie sprawa pracodawcy?
~Agnieszka
poniedziałek, 6 lutego, 2012, 10:21
Witam,pozostaje na zwolnieniu lekarskim mniej więcej od 10 tyg. ciąży. Zasiłek wypłaca mi pracodawca nie ZUS,ale mam pytanie czy w takiej sytuacji to w gestii zakładu pracy jest podsunięcie mi do wypełnienia formularza o zasiłek rehabilitacyjny aż do porodu, czy to ja powinnam się upomnieć o taki druk czy może nie muszę sobie zawracać tym głowy bo jest to tylko i wyłącznie sprawa pracodawcy?
~Agnieszka
poniedziałek, 6 lutego, 2012, 11:38
~Edyta
środa, 22 lutego, 2012, 14:42
dziś w Zusie powiedzieli mi ze zasiłek jest wypłacany spokojnie na podstawie L4 (zwolnien lekarskiech) od lekarza przez 270dni, po tym okresie dopiero nalezy starac sie o zasiłek rehabilitacyjny, pozdrawiam