Forum
~wujekbaniu
piątek, 5 wrzesień, 2008, 14:20
chcę założyc frmę ale gubie się w kwestiach prawnych, proszę o pomoc
Chcę świadczyć usługi polegające na po serwisowej naprawie komputerów oraz chcę rozmieścić na osiedlu sieć anten wifi, kupić dobre łączę i "sprzedawać" internet drogą radiową. Dodam jeszcze że jestem studentem (dziennym) na państwowej uczelni.
Mój problem polega na tym że o ile znam się na komputerach to nie mam pojęcia o prawie itp.
Znalazłem w sieci co muszę zrobić aby zalegalizować DG ale nadal nie wiem:
1. Jeśli chcę świadczyć usługi telekomunikacyjne do jakich chyba zalicza się dostawa internetu to umowa jaką podpisuje z klientem musi być zatwierdzona (tak słyszałem) ale gdzie? przez kogo? i co ważniejsze za ile?
2. Czy jako student i osoba dorabiająca sobie w innej firmę na umowę zlecenie (roczny dochód brutto w tamtej pracy to około 3tys zł) będę musiał zacząć płacić ZUS z własnej kieszeni? (gdzieś na forum widziałem że jest to kwota około 250 zł /mieś ale skoro i tak zakładam temat to chciałbym się upewnić)
3. Jak jest w końcu z tym podatkiem Vat? tzn jeśli dobrze rozumiem to jak zarabiam rocznie mniej niż 20 tys EU to nie wliczam go w cenę usług ale za to nie mogę sobie odliczyć podatku za zakupiony sprzęt bo go nie płacę? (w tej kwestii zamotałem się najbardziej)
4. Czy mogę zalegalizować jakąś działalność ale od razu ją zawiesić aby uniknąć zapłacenia ZUS i innych podatków? Chodzi mi o to że chciałbym już mieć uregulowane kwestie prawne, przeprowadzić analizę rynku aby wiedzieć gdzie najkorzystniej będzie mi skierować nadajniki sygnału do sieci radiowych i dopiero w tedy rozpocząć od podpisania umów z odbiorcami.
5. Gdzie w Bydgoszczy mógłbym zwrócić się o bezpłatną pomoc prawną odnośnie powyższych problemów lub kolejnych które na pewno pojawią się z czasem prowadzenia działalności? było by miło gdyby pomoc ta była bezpłatna bo jak narazie mam tylko pomysł i prawie puste konto.
6. Gdzie mogę dowiedzieć się czegoś na temat dotacji o które mogę się ubiegać? (czytałem kilka artykułów które były sprzeczne ze sobą dlatego prosiłbym po link do wiarygodnego źródła, abym mógł wstępnie ocenić koszty i niezbędny kapitał na start)
Z góry wielkie dzięki za fachowa pomoc
~arik
poniedziałek, 8 wrzesień, 2008, 14:34
Odp: chcę założyc frmę ale gubie się w kwestiach prawnych, proszę o pomoc
Witam;
ZUS.
W żadnym wypadku nie jest to kwota 250zł miesięcznie. Najniższa stawka preferencyjna, dla nowootwieranych działalności to kwota ponad 300zł miesięcznie.
Dokładne stawki sa tutaj: www.liczyk.com.pl/aktualnosci
Preferencyjną mogą zastosować nowi przedsiębiorcy przez 24 pełne okresy kalendarzowe, jeżeli w przeicegu ostatnich 60 miesięcy nie prowadzili działalności gospodarczej, nie będą także świadczyć usług uprzednio wykonywanych w ramach stosunku pracy, w szczególności dla byłego pracodawcy.
Obecnie składki ZUS zmieniają sie co kwartał.
Z działalności gospodarczej będziesz płacił zawsze zdrowotne na pewno; społeczne nie, jeżeli na etacie zarobisz przynajmniej minimalne wynagrodzenie (kwestia bycia studentem nie ma znaczenia w tym przypadku) albo masz inny tytuł ubezpieczeń, np, praca nakładcza.
VAT. jest limit obrotów za poprzedni rok podatkowy, w przypadku nowej - wylicza się proporcje, przy którym należy stać się płatnikiem VAT. Radzę poczytać w ustawie, zwłaszcza art. 113, dział XII - Szczególne procedury dotyczące drobnych przedsiębiorców.
W przepisach podatkowych nie ma czegoś takiego jak 'zawieszenie działalności'. Będziesz musiał rozliczać się z podatku dochodowego, VAT-u i całej tej reszty nadal. Jeśli chodzi o ZUS, w przypadku rzeczywistego nie prowadzenia działalności, można się wyrejestrować z opłacania składek.
Ale nie zawsze jest to możliwe, szczególnie jeżeli dopiero co się zaczęło działalność - możliwość nieopłacania składek i wyrejestrowania jest uznaniowa.
Po co sobie komplikować życie - zwłaszcza w przypadku nieznajomości przepisów - nie rejestruj, dopóki nie będzie wszystko gotowe. Poza tym, to nie jest tak, że rejestrując się w urzędzie gminy czy miasta, od razu musisz płacić składki ZUS.
Płaci się od zgłoszonej daty rozpoczęcia działalności, od tej daty masz 7 dni na złożenie papierów do ZUS-u.
ZUS.
W żadnym wypadku nie jest to kwota 250zł miesięcznie. Najniższa stawka preferencyjna, dla nowootwieranych działalności to kwota ponad 300zł miesięcznie.
Dokładne stawki sa tutaj: www.liczyk.com.pl/aktualnosci
Preferencyjną mogą zastosować nowi przedsiębiorcy przez 24 pełne okresy kalendarzowe, jeżeli w przeicegu ostatnich 60 miesięcy nie prowadzili działalności gospodarczej, nie będą także świadczyć usług uprzednio wykonywanych w ramach stosunku pracy, w szczególności dla byłego pracodawcy.
Obecnie składki ZUS zmieniają sie co kwartał.
Z działalności gospodarczej będziesz płacił zawsze zdrowotne na pewno; społeczne nie, jeżeli na etacie zarobisz przynajmniej minimalne wynagrodzenie (kwestia bycia studentem nie ma znaczenia w tym przypadku) albo masz inny tytuł ubezpieczeń, np, praca nakładcza.
VAT. jest limit obrotów za poprzedni rok podatkowy, w przypadku nowej - wylicza się proporcje, przy którym należy stać się płatnikiem VAT. Radzę poczytać w ustawie, zwłaszcza art. 113, dział XII - Szczególne procedury dotyczące drobnych przedsiębiorców.
W przepisach podatkowych nie ma czegoś takiego jak 'zawieszenie działalności'. Będziesz musiał rozliczać się z podatku dochodowego, VAT-u i całej tej reszty nadal. Jeśli chodzi o ZUS, w przypadku rzeczywistego nie prowadzenia działalności, można się wyrejestrować z opłacania składek.
Ale nie zawsze jest to możliwe, szczególnie jeżeli dopiero co się zaczęło działalność - możliwość nieopłacania składek i wyrejestrowania jest uznaniowa.
Po co sobie komplikować życie - zwłaszcza w przypadku nieznajomości przepisów - nie rejestruj, dopóki nie będzie wszystko gotowe. Poza tym, to nie jest tak, że rejestrując się w urzędzie gminy czy miasta, od razu musisz płacić składki ZUS.
Płaci się od zgłoszonej daty rozpoczęcia działalności, od tej daty masz 7 dni na złożenie papierów do ZUS-u.
~Mro
środa, 10 wrzesień, 2008, 10:30
Odp: chcę założyc frmę ale gubie się w kwestiach prawnych, proszę o pomoc
przy okazji polecam sprawdzenie oferty akademickich inkubatorów przedsiębiorczości. wtedy jest coś za coś, ale jest bezpieczniej.