Forum
~jarett
sobota, 16 sierpień, 2008, 16:38
ubezpieczenie auta w koszty
Hej,
Chce wrzucić ubezpieczenie samochodu w koszty firmy. Nie mam oczywiście żadnej FV na to. Wiem, że wystarczy polisa i dowód wpłaty składki, ale...:
- Dowód wpłaty... tzn. wystarczy zwykły wydruk z bankowości elektornicznej?
- Mój program księgowy wymaga podania numeru dokumentu - czy mogę sam nadać jakąś numerację tym dowodom?
- i najważniejsze - jestem współwaścicielem auta, które wrzucam w koszty firmy. Drugim współwaścicielem jest mój ojciec. Jedna ze składek była opłacana z jego konta. Druga była opłacana z konta mojej mamy. Czy będzie problem z wrzuceniem tego w koszty? nie ma na tych potwierdzeniach mojej osoby, ale jest napisany numer polisy i/lub nr rejestracyjny auta. A może moi rodzice powinni wystawić mi jakiś kwit, że przekazałem im kasę na to ubezpieczenie?
~dorota
sobota, 16 sierpień, 2008, 18:56
Odp: ubezpieczenie auta w koszty
dowodem księgowym jest tu polisa która ma numer ,a datą poniesienia kosztu jest data zawarcia polisy. A poza tym trzeba pisać czy prowadzisz KPIR czy księgi rachunkowe. Czy samochód jest środkiem trwałym firmy czy nie bo te informacje są ważne aby udzielić prawidłowej odpowiedzi.
~jarett
niedziela, 17 sierpień, 2008, 10:39
prowadze KPIR a samochód moim własnym autem uzywanym do celów firmowych i rozlicznamym z ewidencji przebiegu.
Datą poniesienia kosztu jest zawarcie polisy? A co w przypadku kiedy składka jest podzielona na 4 kwartały i w rzeczywstości koszt ponoszę co 3 miesiące?
Datą poniesienia kosztu jest zawarcie polisy? A co w przypadku kiedy składka jest podzielona na 4 kwartały i w rzeczywstości koszt ponoszę co 3 miesiące?
~jarett
niedziela, 17 sierpień, 2008, 10:42
aha - dodam, że na polisie są konkretnie wymienione daty i wysokości rat składki czyli teoretycznie chyba mógłbym zaliczać sobie je w koszty w danych miesiącach?
~mr
niedziela, 17 sierpień, 2008, 12:10
jesli rozliczasz samochód na podstawie ewidencnji przebiegu pojazdu to ubezpieczenia nie wzucasz w koszty ,tylko w wydatki do ewidencji oczywiscie w proporcji takiej jaki jest procent własnosci twojego samochodu.to czy płacisz ty z konta czy mam z konta ni jest istotne. wazne jest na kogo jest polisa i na kogo kwity wpłaty, proporcje wyliczasz sobie sam. HEJ
~jarett
niedziela, 17 sierpień, 2008, 12:46
ok, w wrzucam wydatki do ewidencji, ale tę z kolei w koszty - skrót myślowy
to jest właśnie to nasze kochane prawo podatkowe - każdy mówi co innego. O dzieleniu kosztów w proporcji do własności auta to pierwsze słysze - na tej zasadzie powinienem chyba równiez koszty paliwa dzielić na pół...?!
Polisa jest na mojego ojca i na mnie ( jako współubezpieczonego ).
to jest właśnie to nasze kochane prawo podatkowe - każdy mówi co innego. O dzieleniu kosztów w proporcji do własności auta to pierwsze słysze - na tej zasadzie powinienem chyba równiez koszty paliwa dzielić na pół...?!
Polisa jest na mojego ojca i na mnie ( jako współubezpieczonego ).
~mr
niedziela, 17 sierpień, 2008, 19:16
koszty paliwa nie gdyz ty uzywasz tego samochodu i to jest twój wydatek, ale ubezpieczenie dotyczy współwłaśicieli i jesli ojciec miałby tez działalnosc to w pwoporcji tez miałby prawo do odliczania tego ubezpiecczenia, to jest współwłasnosc i teoretycznie ponosicie wspólnie wydatki na ubezpiczenie wiec dlaczego ty miłabys jego wydatek ksiegowac u siebie? masz 50% udziału to tyle odliczasz ubezpieczenia, koszt sksploatacji jest twoim wydatkiem w 100%,oczywiscie wg ewid.prezbiegu. bo jesli teoreycznie ojciec jedzie samochodem to wydatek jego na paliwo jest jego wydatkiem a nie twoim kosztem.proste logiczne niekoniecznie akceptowane.
~jarett
poniedziałek, 18 sierpień, 2008, 20:29
zostaje w takim razie kwestia daty zaksięgowania tego wydatku. Czy tak jak pisała dorota księgujemy go z dniem podpisania umowy, czy mogę go księgować w ratach co kwartał. A co jeśli umowa została podpisana przed rozpoczęciem DG?
~mr
wtorek, 19 sierpień, 2008, 21:00
księgujesz z dniem poniesienia wydatku podpisanie umowy nie daje podstawy do rozliczania w koszty tylko data poniesienie wydatku, /data przelewu/ data wystawienia faktury lub rachunku.
~jaret
wtorek, 19 sierpień, 2008, 21:33
no tyż tak myśle, bo wydatki ponosze co trzy miesiące. Na razie odpisałem sobie 2 z 4 raz ( niestety w całości ) ale w sumie jest to 50% polisy... tylko czy US to kupi...
~iwaaa
wtorek, 19 sierpień, 2008, 22:54
wykorzystuję prywatne auto do celów firmowych, prowadzę ewidencję itp, ale jak mam postąpić w przypadku zamiany auta? czy mam założyć nową ewidencję, do drugiego auta czy wpisywać dalej w jednej ewidencji? co z limitami-od początku? z góry dziękuję za fachową odpowiedź :)
~iwaaa
wtorek, 19 sierpień, 2008, 22:55
wykorzystuję prywatne auto do celów firmowych, prowadzę ewidencję itp, ale jak mam postąpić w przypadku zamiany auta? czy mam założyć nową ewidencję, do drugiego auta czy wpisywać dalej w jednej ewidencji? co z limitami-od początku? z góry dziękuję za fachową odpowiedź :)
~iwaaa
wtorek, 19 sierpień, 2008, 22:55
~iwaaa
wtorek, 19 sierpień, 2008, 22:57
~dorota
środa, 20 sierpień, 2008, 10:14
należy założyć nową ewidencję
~dorota
środa, 20 sierpień, 2008, 10:18
Podatnicy, którzy wybrali kasową metodę rozliczania kosztów, ujmują je w dacie ich poniesienia. Jest nią dzień wystawienia faktury (rachunku) albo innego dowodu, na podstawie którego są dokonywane zapisy w p.k.p.r. W przypadku kosztów ubezpieczenia takim dokumentem jest polisa. W związku z tym w przypadku stosowania metody kasowej datą, pod którą należy ująć koszt ubezpieczenia majątku firmowego (np. budynku, samochodu), będzie data wystawienia polisy. Nie ma tutaj żadnego znaczenia, kiedy faktycznie składka ubezpieczeniowa zostanie opłacona - jednorazowo czy w ratach, oraz jakiego okresu dotyczy ubezpieczenie. Liczy się wyłącznie data wystawienia polisy. Wobec tego przy zastosowaniu metody kasowej koszty ubezpieczenia, nawet te obejmujące kilka lat podatkowych, będą podlegały ujęciu w p.k.p.r. jednorazowo.