Forum
~adi698
piątek, 3 lutego, 2012, 10:26
Pomocy!!! Sprzedaż alkoholu a kasa fiskalna
Witam,
Prowadzę 1 sklep spożywczy w którym są sprzedawane również papierosy oraz alkohol... Sklep posiadam od 8 lat. Nigdy nie posiadałem kasy fiskalnej, gdyż nie przekraczałem 40 tyś rocznego obrotu. Dziś przeczytałem, że takowy przepis wyszedł już w 2008 roku. Jak mogę się z tego wyplątać? Czy jak pójdę zarejestrować kasę fiskalną do urzędu skarbowego to naliczą mi karę za lata w których nie prowadziłem sprzedaży za pomocą kasy fiskalnej? Przeczytałem, że kara może sięgać 15 tyś co przy moich obrotach doprowadziłoby do zamknięcia firmy. Księgowa, która prowadzi od początku rachunkowość w mojej firmie nic nigdy nie wspominała o konieczności instalacji takowego sprzętu. Ale chyba się myliła... W okresie 8 lat nigdy nie byłą u mnie kontrola skarbowa... Proszę o pomoco. Z góry dziękuję
~do adi698
piątek, 3 lutego, 2012, 11:05
Odp: Pomocy!!! Sprzedaż alkoholu a kasa fiskalna
To nie takie proste, chyba masz problem, sama nie wiem jak do tego sie odnieść, nie ulega wątpliwości że musisz miec obecnie kasę fiskalną i ją zgłosić, jesli chodzi o lata poprzednie to trzeba sięgnąć do przepisów jakie były limity i sprawdzić Twoja sprzedaż i porównać kiedy przekroczyłeś limt( Urząd skarbowy zapewne zweryfikuje te dane bo ma Twoje PITY) ale głowa do góry! najpierw zleć księgowej aby zrobiła zestawienie sprzedaży i porównała na lata przekroczenie tego limitu, następnie trzeba przemysleć czy jest to istotna kwota! Decyzja należy do Ciebie .
~adi698
piątek, 3 lutego, 2012, 15:05
ogólnie limitu 40 tyś złotych nigdy w żadnym roku nie przekroczyłem. Problemem jest, że nie zakupiłem w 2008 roku kasy fiskalnej... A podobno musiałem. Martwię się, że jak pójdę do urzędu skarbowego zarejestrować kasę zrobią mi kontrolę i wlepią grzywnę, bądź wytoczą mi sprawę za przestępswo podatkowe.
~adi698
piątek, 3 lutego, 2012, 15:16
ogólnie limitu 40 tyś złotych nigdy w żadnym roku nie przekroczyłem. Problemem jest, że nie zakupiłem w 2008 roku kasy fiskalnej... A podobno musiałem. Martwię się, że jak pójdę do urzędu skarbowego zarejestrować kasę zrobią mi kontrolę i wlepią grzywnę, bądź wytoczą mi sprawę za przestępswo podatkowe.
~do adi698
sobota, 4 lutego, 2012, 16:45
Musisz to przemilczeć i zarejestrowac kasę teraz, bedziesz się bronił że nie przekroczyłeś limitu, nie martw się :)
~ela
środa, 8 lutego, 2012, 10:12
W przypadku sprzedaży alkoholu nie chodzi o limity. Każdy, kto zajmuje się sprzedażą alkoholu musiał wprowadzić kasę.