Forum
~krzysiek
piątek, 12 październik, 2007, 19:21
kwota wolna od podatku
moje pytanie jest takie, obliczając miesieczny podatek jaki musze odprowadzić, powinienem to robić zawsze mnożąć przychod 19%, a potem zawsze odejmować kwote wolna od podatku, czyli ponad 500zł, w kazdym miesiącu, tak? pozdr
~koleżanka
sobota, 13 październik, 2007, 10:43
Odp: kwota wolna od podatku
mnożysz dochód po zaokrągleniu go do złotówki i odejmujesz kwotę wolną /masz rację/ i to co wyjdzie porównujesz z kwotą wpłaconych wcześniej zaliczek
~h
poniedziałek, 22 październik, 2007, 21:53
Czy to dotyczy działalności gospodarczej ?
~koleżanka
poniedziałek, 22 październik, 2007, 22:47
oczywiście, podatek na zasadach ogólnych
~Wiolka
czwartek, 25 październik, 2007, 14:40
Mam takie pytanie.Czy jeżeli mój dochód od stycznia do pażdziernika 2007 roku wynosi 4.089,40 to czy w takim przypadku musze juz odprowadzic podatek 19 %. Jestem na podatku ogólnym. Tylko chciałabym zaznaczyc to, ze od dochódu powinny być jeszcze odpisane składki zusowskie. Odpisuje sie je w całosci czy tylko jakis ich procent bo mam wątpliwosci. Dodam jeszcze, ze jestem na uldze dla osób rozpoczynąjacych pierwszy raz działalnośc gospodarcza i płace niecałe 300 zł zusu. z góry dziękuje za pomoc.
~koleżanka
sobota, 27 październik, 2007, 19:33
całe zapłacone składki społeczne możesz wpisać do kpir jako koszty lub odliczać od dochodu przy obliczaniu zaliczki na podatek. Natomiast od wyliczonego podatku odejmuje się zapłacone składki zdrowotne ale nie całe, lecz w wysokości 7,75 % podstawy.
~Aga
wtorek, 15 styczeń, 2008, 22:01
Mam pytanie , jeżeli podatek wynosi 0 zł to mam obowiązek składać PIT
~maria
czwartek, 17 styczeń, 2008, 14:25
jezeli w listopadzie osiągnelam dochod w wys 2700zl a w grudniu 3200zl to kiedy mam zaplacic podatek Czy w styczniu 2008 za grudzien 2007?
~tomek
piątek, 25 styczeń, 2008, 21:28
Firma zatrudnia na 1/2 etatu rencistę zarabiającego 800 zł brutto. Czy odliczać mu ulgę podatkowa czy nie?
~ania
środa, 30 styczeń, 2008, 14:50
ile wynosi obecnie kwota wolna od podatku??
~Krystian Harczak
piątek, 25 kwiecień, 2008, 21:29
Nie rozumiem.Jeżeli zarabiam ok 15 tyś rocznie z prac na budowie ,nie będąc zarejestowanym i nie płacąc podatków.Czy naruszam jakieś prawo.Jeżeli tak to ile
mogę zarobić nie będąc zarejestrowanym.
mogę zarobić nie będąc zarejestrowanym.
~stefa
poniedziałek, 28 kwiecień, 2008, 13:27
Do Tomka ! Nie odliczaj renciście ulgi podatkowej.Odliczy mu ZUS przy rencie.
Jeśli Ty odliczysz to się podwoi i przy rozliczeniu rocznym będzie lament-trzeba
będzie dopłacić podatek.
Jeśli Ty odliczysz to się podwoi i przy rozliczeniu rocznym będzie lament-trzeba
będzie dopłacić podatek.
~mała
sobota, 10 maj, 2008, 00:32
~koleżanka
mnożysz dochód po zaokrągleniu go do złotówki i odejmujesz kwotę wolną /masz rację/ i to co wyjdzie porównujesz z kwotą wpłaconych wcześniej zaliczek
Co znaczy porównujesz?? czy jeżeli np. obliczyłam, że w styczniu 2008 miałam do zapłacenia 20 zł podaktu to go płacę a później w lutym wyszło mi 10 zł do zapłaty. To co mam zrobić. Jak to porównać?? czy liczę cięgle - dodając styczeń do lutego. Czy poprostu w styczniu płacę 20 a w lutym 10.
Co znaczy porównujesz?? czy jeżeli np. obliczyłam, że w styczniu 2008 miałam do zapłacenia 20 zł podaktu to go płacę a później w lutym wyszło mi 10 zł do zapłaty. To co mam zrobić. Jak to porównać?? czy liczę cięgle - dodając styczeń do lutego. Czy poprostu w styczniu płacę 20 a w lutym 10.
~koleżanka
sobota, 10 maj, 2008, 15:11
dobrze myślisz, skoro dochód liczy się narastająco to i podatek tak należy wyliczać i od niego odejmować wcześniej wpłacone zaliczki, może wyjść za każdy miesiąc zaliczka do zapłacenia lub brak zaliczki za któryś miesiąc, gdy zmniejszy się ogólny dochód
~lola
niedziela, 1 czerwiec, 2008, 22:17
A co odliczac jeżeli płace KRUS?
~koleżanka
poniedziałek, 2 czerwiec, 2008, 11:18
wpłat na KRUS nie odlicza się w dg
~mała mi
wtorek, 1 lipiec, 2008, 15:44
mam problem bo kogo pytam to naczej mi odpowiada wiec czekam na kolejną wersję :)
a teraż bez żartów
po odliczeniu kosztów w maju wyszedł mi dochód (narastająco od stycznia) 8400 zł
nie moge się doliczyć podatku do zapłacenia
podano mi kiedyś wzór ale on chyba jest błędny:
dochód - składka na ubezpieczenie społ (zsumowana)= X
X * 19% = y
y - składka na ubezpieczenie zdrowotne(zsumowane) = podatek do zapłacenia
a gdzie jest kwota wolna od podatku , gdzie ją się odejmuje???
z góry dziękuję za wszelkie info
pozdrwiam
a teraż bez żartów
po odliczeniu kosztów w maju wyszedł mi dochód (narastająco od stycznia) 8400 zł
nie moge się doliczyć podatku do zapłacenia
podano mi kiedyś wzór ale on chyba jest błędny:
dochód - składka na ubezpieczenie społ (zsumowana)= X
X * 19% = y
y - składka na ubezpieczenie zdrowotne(zsumowane) = podatek do zapłacenia
a gdzie jest kwota wolna od podatku , gdzie ją się odejmuje???
z góry dziękuję za wszelkie info
pozdrwiam
~koleżanka
wtorek, 1 lipiec, 2008, 23:39
ciekawe jakie już masz te wersje ?
odpowiedź na twoje pytanie jest w powyższych komentarzach, czyli dochód x 19 % - 586,85 = podatek należny minus zapłacone składki zdrowotne /w wysokości 7,75 % podstawy/ = zaliczka na pdof
moim zdaniem co do zasady korzystniejsze jest wpisywanie w koszty zapłaconych składek społecznych a nie odejmowanie ich od dochodu, ale w twojej sytuacji to nie robi różnicy skoro masz dochód, od którego możesz odliczyć składki
odpowiedź na twoje pytanie jest w powyższych komentarzach, czyli dochód x 19 % - 586,85 = podatek należny minus zapłacone składki zdrowotne /w wysokości 7,75 % podstawy/ = zaliczka na pdof
moim zdaniem co do zasady korzystniejsze jest wpisywanie w koszty zapłaconych składek społecznych a nie odejmowanie ich od dochodu, ale w twojej sytuacji to nie robi różnicy skoro masz dochód, od którego możesz odliczyć składki
~zakrecona
środa, 2 lipiec, 2008, 14:07
No ja mam taki sam problem. Dzisiaj wlasnie sie dowiedzialam, ze zamiast placic podatek ogolny placilam liniowy... I jak sobie wyliczylam ten "wlasciwy" podatek to sie za glowe zlapalam, bo wyszlo mi, ze jak bede liczyc narastajaco swoj dochod, mnozyc go przez 19% i odejmowac 586,85 zl, to zaczna mi niedlugo wychodzic sumy wyzsze od miesiecznego dochodu, ktore beda automatycznie niemozliwe do zaplacenia... I faktycznie kazdy mowi na ten temat co innego. A pani w US nie wspomniala ani slowem o odejmowaniu skladek zusowskich... Sluchajcie, a co sie robi z miesiacami, kiedy sie nic nie zarabia? Bo ja mam dzialalnosc gosp. ale pracuje w szkole jezykowej i w lipcu, sierpniu i wrzesniu nie dostane ani zlotowki,a bede musiala placic zus... czy podatek tez?? Bede wdzieczna kazdemu, kto mnie troche oswieci ;) Pozdr.
~zakrecona
środa, 2 lipiec, 2008, 14:25
No ja mam taki sam problem. Dzisiaj wlasnie sie dowiedzialam, ze zamiast placic podatek ogolny placilam liniowy... I jak sobie wyliczylam ten "wlasciwy" podatek to sie za glowe zlapalam, bo wyszlo mi, ze jak bede liczyc narastajaco swoj dochod, mnozyc go przez 19% i odejmowac 586,85 zl, to zaczna mi niedlugo wychodzic sumy wyzsze od miesiecznego dochodu, ktore beda automatycznie niemozliwe do zaplacenia... I faktycznie kazdy mowi na ten temat co innego. A pani w US nie wspomniala ani slowem o odejmowaniu skladek zusowskich... Sluchajcie, a co sie robi z miesiacami, kiedy sie nic nie zarabia? Bo ja mam dzialalnosc gosp. ale pracuje w szkole jezykowej i w lipcu, sierpniu i wrzesniu nie dostane ani zlotowki,a bede musiala placic zus... czy podatek tez?? Bede wdzieczna kazdemu, kto mnie troche oswieci ;) Pozdr.
~koleżanka
środa, 2 lipiec, 2008, 15:16
droga zakręcona - chętnie ci pomogę w miarę swoich możliwości
musisz jednak napisać trochę więcej informacji - co z tym twoim podatkiem, jakie opodatkowanie zgłosiłaś w US, jak się rozliczasz, jak płaciłaś zaliczki, co z ZUS-em, jak go wpisujesz w kpir - to wszystko jest bardzo ważne aby coś podpowiedzieć
panie w US często nie udzielają informacji lub mówią źle, ale to podatnik ma obowiązek zapoznać się z przepisami
w miesiącach gdy nie masz przychodów a tylko koszty /np.ZUS/ zapewne nie wyjdzie ci zaliczka na podatek, bo zmniejszy się twój dochód
a może źle coś sobie obliczałaś ? odezwij się, będę tu zaglądać
pozdrówka
musisz jednak napisać trochę więcej informacji - co z tym twoim podatkiem, jakie opodatkowanie zgłosiłaś w US, jak się rozliczasz, jak płaciłaś zaliczki, co z ZUS-em, jak go wpisujesz w kpir - to wszystko jest bardzo ważne aby coś podpowiedzieć
panie w US często nie udzielają informacji lub mówią źle, ale to podatnik ma obowiązek zapoznać się z przepisami
w miesiącach gdy nie masz przychodów a tylko koszty /np.ZUS/ zapewne nie wyjdzie ci zaliczka na podatek, bo zmniejszy się twój dochód
a może źle coś sobie obliczałaś ? odezwij się, będę tu zaglądać
pozdrówka
~BETI
czwartek, 10 lipiec, 2008, 14:40
mam pytanie jestem na własnej działalności (ryczałt)wystawiam rachunek na kwote 1113zł mam ulge zus ile powinnam zapłacić podatku do us. jak to wyliczyć prosze o odp.
~dorota
piątek, 11 lipiec, 2008, 17:27
Beti - coś tu poknociłaś . Jak się jest na ryczałcie to nie ma mowy o uldze. Ryczałt w zależności od rodzaju działalności płaci się różny' 3%, 5,5 %, .....,
~koleżanka
piątek, 11 lipiec, 2008, 18:43
Doroto, jej chodzi o ulgowy ZUS a nie ulgę podatkową
Beti - od kwoty przychodu odejmujesz zapłacone składki społeczne, mnożysz przez stawkę ryczałtu i od tej kwoty odejmujesz zapłaconą zdrowotną ale nie całą, lecz 7,75% podstawy - czy dopiero zaczynasz dg ?
Beti - od kwoty przychodu odejmujesz zapłacone składki społeczne, mnożysz przez stawkę ryczałtu i od tej kwoty odejmujesz zapłaconą zdrowotną ale nie całą, lecz 7,75% podstawy - czy dopiero zaczynasz dg ?
~lidka
niedziela, 20 lipiec, 2008, 20:43
Witam. Mam pytanie. Jestem zatrudniona na umowe o prace i dodatkowo zalozylam dzialalnosc gosp. (na zasadach ogolnych). Czy skladke zdrowotna mam wpisywac od kpir, czy tez odliczac od dochodu. O losie. Juz sie gubie a co to bedzie pozniej. Pozrdawiam.
~koleżanka
niedziela, 20 lipiec, 2008, 21:11
zapłaconą składkę zdrowotną odlicza się od wyliczonej zaliczki na podatek /ale nie całą lecz w wysokości 7,75% podstawy/, nie odlicza się od dochodu ani nie wpisuje do kpir
jeśli płatnikowi kiedyś złożyłaś PIT-2, to teraz musisz odwołać to swoje upoważnienie do potrącania miesięcznej ulgi, bo ulgę należy rozliczać w dg /skoro to zasady ogólne/
jeśli płatnikowi kiedyś złożyłaś PIT-2, to teraz musisz odwołać to swoje upoważnienie do potrącania miesięcznej ulgi, bo ulgę należy rozliczać w dg /skoro to zasady ogólne/
~lidka
niedziela, 20 lipiec, 2008, 21:55
Dziekuje bardzo i pzdrawiam.
~zakrecona
środa, 30 lipiec, 2008, 15:21
Droga Kolezanko, dziekuje za chec niesienia pomocy :) Opodatkowana jestem na zasadach ogolnych, ale przez pierwszych pare miesiecy, zanim sie zorientowalam, placilam po prostu co miesiac 19% od dochodu, nie wykonujac zadnych innych obliczen. ZUS place co miesiac, na razie "ulgowy", czyli niecale 300 zl, jak wszyscy w pierwszych dwoch latach dzialalnosci, ale nie wpisywalam go do ksiazki... Czyli chyba powinnam sobie kupic nowa kpir i wszystko ladnie przepisac razem z ZUS poki nikt nie chcial tego sprawdzac... Z tego, co na razie metnie mi wyjasniono, powinnam wg zasad ogolnych sumowac swoje przychody od poczatku roku, odejmowac od nich sume wplaconych w tym roku skladek na ZUS, ale tylko tych spolecznych, i wszystki koszty uzyskania przychodu, mnozyc przez 19%, odejmowac 586,85 zl i... no wlasnie? Po pierwsze czy to sie zgadza? A po drugie co sie robi ze skladka zdrowotna? Bo zdaje sie, ze odejmuje sie nie calosc a tylko 7%, czy to prawda?
~dorota
czwartek, 31 lipiec, 2008, 09:57
nie ma potrzeby kupowania i przepisywania książki. Nie ma obowiązku wpisywania do KPIR składek ZUS , można je odliczać prze obliczaniu podatku. Dochody i koszty należy sumować narastająco w ciągu roku , ale to możesz podsumować w książce. Zrób sobie na osobnej kartce zestawienie składek ZUS też narastająco,pamiętaj że ZUS odliczasz tylko zapłacony np. w mies teraz lipcu odliczasz składki od grudnia do czerwca( bo grudniowe zapłaciłaś w styczniu 2008 a czerwcowe w lipcu. A jeśli chodzi o składki ZUS to do odliczenia od podatku jest 7.75 % podstawy składki, a płacisz 9%. Co to znaczy? podstawą np. w czerwcu była kwota 2287,40 ty płacisz (9% tj. 205,87 z a odliczyć wolno ci 7,75 % podstawy tj. 177,27 zł. Czy jeszcze coś chcesz wiedzieć to pytaj.
~koleżanka
czwartek, 31 lipiec, 2008, 10:04
też tak uważam jak dorota co do książki
zapłacone od początku roku składki społeczne ja wpisałabym do kpir jako koszt w bieżącym miesiącu, nie lubię tego sposobu odliczania od dochodu, wolę w kup
podaj jakieś dane liczbowe to policzymy wspólnie, prawdopodobnie możesz mieć nadpłacone zaliczki na podatek
zapłacone od początku roku składki społeczne ja wpisałabym do kpir jako koszt w bieżącym miesiącu, nie lubię tego sposobu odliczania od dochodu, wolę w kup
podaj jakieś dane liczbowe to policzymy wspólnie, prawdopodobnie możesz mieć nadpłacone zaliczki na podatek
~margarette
piątek, 1 sierpień, 2008, 11:57
kwota wolna od podatku to 48.90 w miesiacu a roczna 586,85. Od kwoty podatku miesiecznie odejmujemy więc 48,90 oraz odliczoną kwotę składki na ubezpieczenie zdrowotne w wysokości 7,75%
~dorota
piątek, 1 sierpień, 2008, 12:53
to co pisze margarette to dotyczy pracowników nie działalności gospodarczej
~Ania -
poniedziałek, 4 sierpień, 2008, 13:18
Ania- Mam pytanie prowadzę indywidualna praktyke pielęgniarską wpłacam comiesięcznie składkę zdrowotną ,po osiagnięciu jakiego dochodu muszę zapłacić podatek do urzędu skarbowego.
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 10:21
Mam zamiar zatrudnic sie w nowej firmie. Nie bedzie to umowa o prace. Mam zalożyc wł. działalność i rozliczac sie fakturami.
Umowione wynagrodzenie (czyli comiesieczna f-ra jaka im bede wystawial) to 9500 zł netto czyli 11590 brutto (z VAT). Zakladajac teraz tą wł. działalnośc bedę miał ulgowy ZUS (310 zł). Nie za bardzo potrafię obliczyc ile z tej kwoty (tj z 9500 zł) zostanie mi po opłaceniu podatku i ZUS. Nie wiem, w ktorym momencie mam odliczac kwote wolna od podatku (i w jakiej wysokosci).
Uprzejmie prosze Was o podanie sposobu obliczania krok po kroku.
Umowione wynagrodzenie (czyli comiesieczna f-ra jaka im bede wystawial) to 9500 zł netto czyli 11590 brutto (z VAT). Zakladajac teraz tą wł. działalnośc bedę miał ulgowy ZUS (310 zł). Nie za bardzo potrafię obliczyc ile z tej kwoty (tj z 9500 zł) zostanie mi po opłaceniu podatku i ZUS. Nie wiem, w ktorym momencie mam odliczac kwote wolna od podatku (i w jakiej wysokosci).
Uprzejmie prosze Was o podanie sposobu obliczania krok po kroku.
~dorota
wtorek, 5 sierpień, 2008, 11:29
nie podałes formy opodatkowania jaką wybrałeś
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 11:46
Nie wybrałem formy opodatkowania bo .... nie znam sie na tym :).
Szukam dopiero informacji (i ewentualnych porad) na ten temat. Wczoraj dostalem taką propozycje i probuje obliczyc ile to mi daje na rękę :).
W piatek mam dac odpwiedz czy przyjmuje oferte.
Wiem tylko, że podatek wyn. 19%.
Staram sie to jakś obliczyć i wychodzi mi, że z kwoty 9500 netto (tj.11590 z VAT), po opłaceniu podatku (19%) i ZUS (310 zł) zostanie mi 8030 zł. Ale czy ja to dobrze obliczyłem ..... ?
Szukam dopiero informacji (i ewentualnych porad) na ten temat. Wczoraj dostalem taką propozycje i probuje obliczyc ile to mi daje na rękę :).
W piatek mam dac odpwiedz czy przyjmuje oferte.
Wiem tylko, że podatek wyn. 19%.
Staram sie to jakś obliczyć i wychodzi mi, że z kwoty 9500 netto (tj.11590 z VAT), po opłaceniu podatku (19%) i ZUS (310 zł) zostanie mi 8030 zł. Ale czy ja to dobrze obliczyłem ..... ?
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 12:04
Oto jak to policzyłem:
11 590,00 - kwota brutto (z VAT)
9 500,00 - kwota netto
310,00 - kwota ZUS
9 190,00 - netto minus ZUS
586,00 - kwota wolna od podatku
1 160,10 - należny podatek -> (9190x19%)-586=1160,10
8 029,90 - zostaje po zaplaceniu podatku i ZUS -> 9500-310-1160,10=8029,90
9 500,00 - kwota netto
310,00 - kwota ZUS
9 190,00 - netto minus ZUS
586,00 - kwota wolna od podatku
1 160,10 - należny podatek -> (9190x19%)-586=1160,10
8 029,90 - zostaje po zaplaceniu podatku i ZUS -> 9500-310-1160,10=8029,90
~dorota
wtorek, 5 sierpień, 2008, 12:38
na pewno będziesz miał jakieś koszty , telefon,mat.biurowe, lokal paliiwo.
czyli 9500 - koszty - ZUS (100,57) = dochód
dochód x 19 % - 586,85 = podatek
podatek - (ub.zdrowotne ok 177 zł) = podatek do zapłaty
czyli 9500 - koszty - ZUS (100,57) = dochód
dochód x 19 % - 586,85 = podatek
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 12:55
Tak, koszty będą ale ja na razie stosuje taki uproszczony model (tj. bez kosztów), żeby w ogóle jakos to policzyć :).
Dlaczego policzyłaś ZUS 100,57 zł?
Z tego co piszesz wynika, że nie uwględniłem ub. zdrowotnego, tak?
Dlaczego policzyłaś ZUS 100,57 zł?
Z tego co piszesz wynika, że nie uwględniłem ub. zdrowotnego, tak?
~dorota
wtorek, 5 sierpień, 2008, 13:03
bo zus to dwie składki ub.społeczne 100,57 oraz zdrowotne 205,87 (do odliczenia tylko 177,27), Społeczne odejmuje się od dochodu a zdrowotne od podatku
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 13:18
A jakie sa te różne formy opodatkowania?
Rozmumiem, że te wyliczenia, ktore przedstawilem dotycza podatku progresynego, tak?
Z tego co wiem to w podatku liniowym nie ma kwoty wolnej od podatku.
Jak wowczas wygladaja te wyliczenia?
Rozmumiem, że te wyliczenia, ktore przedstawilem dotycza podatku progresynego, tak?
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 13:22
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 13:24
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 13:25
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 13:30
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 13:36
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 13:42
~dorota
wtorek, 5 sierpień, 2008, 13:54
ale naprodukowałeś pytań. W liniowym nie odejmujesz tego 586,85 . Liniowy należy wybrać jak się zamierza osiągać dochody powyżej 44.490,00 zł .
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 13:56
~dorota
wtorek, 5 sierpień, 2008, 14:01
jest jeszcze ryczałt, oraz karta podatkowa . Przy ryczałcie płacie się podatek od przychodu (koszty nie uwzględnia się) np. handel 3%, produkcja , transport 5,5% , usługi 8,5 % , a karta podatkowa (od niektórych działalności ) to Urząd ustala na rok (w zależności od rodzaju, zatrudnienia, miejscowości) podatek i od tego podatku odejmuje się ub.zdrowotne i wpłaca . Nie istotne tu są wielkość przychodu ani koszty. Podatek cały rok jest stały.
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 14:18
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 14:21
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 14:28
O rany!
Cos mi sie schrzanilo z kompem i chyba dlatego tyle razy wyskczylo to samo pytanie. Sorry.
Czyli w liniowy jest tak:
9 500,00 - kwota netto
9500 - koszty - ZUS (100,57) = dochód
dochód x 19 % = podatek
Tak?
Cos mi sie schrzanilo z kompem i chyba dlatego tyle razy wyskczylo to samo pytanie. Sorry.
Czyli w liniowy jest tak:
9 500,00 - kwota netto
9500 - koszty - ZUS (100,57) = dochód
dochód x 19 % = podatek
Tak?
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 14:33
zakładając, że koszty wynoszą zero (dla uproszczenia) wychodzi, że po zaplaceniu podatku i ZUS'u zostanie mi 7436 zł.
7436 = 9500 - 1785,9 (podatek) - 100,57 (ZUS) - 177 (ub. zdrow)
Dobrze? :)
7436 = 9500 - 1785,9 (podatek) - 100,57 (ZUS) - 177 (ub. zdrow)
Dobrze? :)
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 14:39
i jeszcze jedno :)
czy w takim razie ZUS i ub. zdrowotne w sumie wynoszą 277 zł?
wydawało mi sie, że a obniżona przez 2 lata składka wynosi 310 zł ...
czy w takim razie ZUS i ub. zdrowotne w sumie wynoszą 277 zł?
wydawało mi sie, że a obniżona przez 2 lata składka wynosi 310 zł ...
~dorota
wtorek, 5 sierpień, 2008, 15:09
Osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów o działalności gospodarczej lub innych przepisów szczególnych, które:
* rozpoczęły wykonywanie działalności gospodarczej nie wcześniej niż 25 sierpnia 2005 r.,
* nie prowadzą lub w okresie ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych przed dniem rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej nie prowadziły pozarolniczej działalności,
* nie wykonują działalności gospodarczej na rzecz byłego pracodawcy, na rzecz którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej.
Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne dla tych osób w czerwcu, lipcu i sierpniu 2008 r. stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa niż 337,80 zł (30% kwoty minimalnego wynagrodzenia w 2008 r.).
Za czerwiec, lipiec i sierpień 2008 r. składka na ubezpieczenia społeczne wyżej wymienionych osób nie może być niższa niż:
* 65,94 zł
(tj. 19,52%) na ubezpieczenie emerytalne
* 20,27 zł
(tj. 6%) na ubezpieczenia rentowe
* 8,28 zł
(tj. 2,45%) na ubezpieczenie chorobowe
* ubezpieczenie wypadkowe i ubezpieczenie zdrowotne - patrz niżej
W czerwcu, lipcu i sierpniu 2008 r. podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne dla osób wymienionych w pkt. I i II stanowi kwota zadeklarowana, nie niższa niż 2287,40 zł (75% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w pierwszym kwartale 2008 r., włącznie z wypłatami z zysku).
Składka na ubezpieczenie zdrowotne za czerwiec, lipiec i sierpień 2008 r. nie może być niższa niż:
*
205,87 zł (tj. 9,00% podstawy wymiaru)
* rozpoczęły wykonywanie działalności gospodarczej nie wcześniej niż 25 sierpnia 2005 r.,
* nie prowadzą lub w okresie ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych przed dniem rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej nie prowadziły pozarolniczej działalności,
* nie wykonują działalności gospodarczej na rzecz byłego pracodawcy, na rzecz którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej.
Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne dla tych osób w czerwcu, lipcu i sierpniu 2008 r. stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa niż 337,80 zł (30% kwoty minimalnego wynagrodzenia w 2008 r.).
Za czerwiec, lipiec i sierpień 2008 r. składka na ubezpieczenia społeczne wyżej wymienionych osób nie może być niższa niż:
* 65,94 zł
(tj. 19,52%) na ubezpieczenie emerytalne
* 20,27 zł
(tj. 6%) na ubezpieczenia rentowe
* 8,28 zł
(tj. 2,45%) na ubezpieczenie chorobowe
* ubezpieczenie wypadkowe i ubezpieczenie zdrowotne - patrz niżej
W czerwcu, lipcu i sierpniu 2008 r. podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne dla osób wymienionych w pkt. I i II stanowi kwota zadeklarowana, nie niższa niż 2287,40 zł (75% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w pierwszym kwartale 2008 r., włącznie z wypłatami z zysku).
Składka na ubezpieczenie zdrowotne za czerwiec, lipiec i sierpień 2008 r. nie może być niższa niż:
*
205,87 zł (tj. 9,00% podstawy wymiaru)
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 15:31
OK, ja nigdy nie prowadzilem działalnosci gospodarczej. Teraz zamierzam założyć i wykonywac działalność na rzecz nowego pracodawcy, z ktorym nigdy nie mialem do czynienia.
Rozumiem, że w moim przypadku bedę przez 2 lata płacił 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia (czyli 337 zł). Na tą kwotę składają sie różne elementy (skł. emerytalna, rentowa, chrobowa, etc).
Czy którakolwiek z tych składek pomniejsza podatek?
Jeżeli tak to ktora?
W takim razie jak to sie do tych dwóch składek (100,57 i 177) o ktorych pisalas wczesniej?
Sorry za upierdliwośc ale musze to jakos wyliczyć. W piatek ide negocjowac wynagrodzenie i chce wiedziec na czym stoję :)
Rozumiem, że w moim przypadku bedę przez 2 lata płacił 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia (czyli 337 zł). Na tą kwotę składają sie różne elementy (skł. emerytalna, rentowa, chrobowa, etc).
Czy którakolwiek z tych składek pomniejsza podatek?
Jeżeli tak to ktora?
W takim razie jak to sie do tych dwóch składek (100,57 i 177) o ktorych pisalas wczesniej?
Sorry za upierdliwośc ale musze to jakos wyliczyć. W piatek ide negocjowac wynagrodzenie i chce wiedziec na czym stoję :)
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 16:14
Zbieram różne informacje i teraz wychodzi mi tak:
kwota f-ry netto = 9500
ZUS = 306,44 (ub. społ. 100,57 + ub. zdrow. 205,87)
dochód = 9500 - (306,44 + koszty)
należny podatek = (dochód x 19%) - 177 zł
zostaje "na rękę"-> 9500 - 306,44 - należny podatek
Rodzaj składki Wysokość składek Nowe firmy
Ubezpieczenia społeczne 532,99 (489,13*) 100,57 (92,29*)
Ubezpieczenie zdrowotne205,87 205,87
Fundusz Pracy
konto: 73 1010 1023 0000 2613 9530 0000 43,86 -
Razem 782,72 (738,86*) 306,44 (298,16*)
*Bez dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego
kwota f-ry netto = 9500
Fundusz Pracy
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 16:14
Zbieram różne informacje i teraz wychodzi mi tak:
kwota f-ry netto = 9500
Fundusz Pracy
kwota f-ry netto = 9500
Fundusz Pracy
~dorota
wtorek, 5 sierpień, 2008, 20:37
wszystko poknociłeś z Zusem. Płacdisz ZUS
1) ub.społeczne (emerytalne.rentowe,chorobowe,wypadkowe) = 100,57
2) ub zdrowotne ; płacisz 205,87 ale od podatku wolno z tego ubezpieczenia odliczyć tylko 177,.. (Składka na ub.zdrowotne to 9% podstawy ubezpieczenia która zmienia się co 3 miesiące-obecnie to 2287,40 czyli 205,87, ale od podatku można odliczyć nie całe 9% tylko 7,75 % tej podstawy czyli 177, z groszami)
Ub.społeczne odejmujesz od dochodu (100,57) obliczasz podatek i dopiero od podatku odejmujesz ub.zdrowotne czyli te 177 zł.
w swoich wyliczeniach od dochodu odejmowałeś wszystkie składki i to źle
9500 - koszty- 100,57 = dochóe
dochód X 19 % - 177 = podatek do zapłaty
Na rękę ; 9500 - koszty - ZUS(205 + 100) - podatek
1) ub.społeczne (emerytalne.rentowe,chorobowe,wypadkowe) = 100,57
2) ub zdrowotne ; płacisz 205,87 ale od podatku wolno z tego ubezpieczenia odliczyć tylko 177,.. (Składka na ub.zdrowotne to 9% podstawy ubezpieczenia która zmienia się co 3 miesiące-obecnie to 2287,40 czyli 205,87, ale od podatku można odliczyć nie całe 9% tylko 7,75 % tej podstawy czyli 177, z groszami)
Ub.społeczne odejmujesz od dochodu (100,57) obliczasz podatek i dopiero od podatku odejmujesz ub.zdrowotne czyli te 177 zł.
w swoich wyliczeniach od dochodu odejmowałeś wszystkie składki i to źle
9500 - koszty- 100,57 = dochóe
dochód X 19 % - 177 = podatek do zapłaty
Na rękę ; 9500 - koszty - ZUS(205 + 100) - podatek
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 20:55
Dlaczego obliczając dochód odemujesz tylko 100,57 zł a nie odejmujesz 205,87 ?
~dorota
wtorek, 5 sierpień, 2008, 21:29
przeczytaj jeszcze raz punkt 2 .
205,87 to ub.zdrowotne które odejmuje się ( ale nie całe- tylko 177 zł) nie od dochodu tylko dopiero od podatku.
205,87 to ub.zdrowotne które odejmuje się ( ale nie całe- tylko 177 zł) nie od dochodu tylko dopiero od podatku.
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 21:48
No dobrze.
Chyba w koncu wszystko zaczynam rozumieć :).
W dużej mierze dzieki Tobie.
Dzieki za cierpliwość i wyrozumiałość !!!! :)
Chyba w koncu wszystko zaczynam rozumieć :).
W dużej mierze dzieki Tobie.
Dzieki za cierpliwość i wyrozumiałość !!!! :)
~dorota
wtorek, 5 sierpień, 2008, 21:55
no nareszcie :) Pozdrawiam i zapraszam na forum KSIEGOWOSCI tam jest więcej osób i szybciej uzyskasz pomoc
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 21:56
Poprawne wyliczenie wygąda wiec tak:
kwota f-ry netto: 9500
ZUS (ub. społ.): 100,57
ZUS (ub. zdrow.): 205,87
koszty: 300,00 (księgowa koniecznie !!!)
dochód: 9500 - 100,57 - 300 = 9099,43
należny podatek: (9099,43 x 19%) - 177 = 1551,89
zostaje na rękę: 9500 - 100,57 - 205,87 - 300 - 1551,89 = 7341,67
kwota f-ry netto: 9500
ZUS (ub. społ.): 100,57
ZUS (ub. zdrow.): 205,87
koszty: 300,00 (księgowa koniecznie !!!)
dochód: 9500 - 100,57 - 300 = 9099,43
należny podatek: (9099,43 x 19%) - 177 = 1551,89
zostaje na rękę: 9500 - 100,57 - 205,87 - 300 - 1551,89 = 7341,67
~dorota
wtorek, 5 sierpień, 2008, 22:16
no brawo . tyle że podstawe do podatku (9099,43) zaokrągla się do złotówek i obliczony do zapłaty podatek też do złotówek.
To podatek liniowy masz przerobiony,
To podatek liniowy masz przerobiony,
~dorota
wtorek, 5 sierpień, 2008, 22:26
a teraz gdyby twoje usługi można prowadzić na ryczałcie .Usługi zwykle są na 8,5 % to.
(9500 - 100,57 ) X 8,5% - 177 = 622 zł podatku
jest różnica?
(9500 - 100,57 ) X 8,5% - 177 = 622 zł podatku
jest różnica?
~veetec
wtorek, 5 sierpień, 2008, 22:59
Hmmm ... :)
A czy mozna takie usługi prowadzic na ryczałcie?
Dodam, że mam byc zatrudniony w dziale sprzedazy.
A jakie są inne (poza samą wysokoscia podatku) różnice między liniowym a ryczałtem?
Jaka forma opodatkowania jest w takim razie najkrzystniejsza dla kogos, kto zamiast umowy o prace chce sie rozliczać f-rą?
Zapewne sa i plusy i minusy ryczałtu ...
Dodam, że dochodzi jeszcze kwestia auta sluzbowego. Firma ma użyczyć mi auto za co będzie mi wystawiac f-re na kwotę X. Jednoczesnie o kwotę X powiekszy sie ta f-ra ktora ja im bede wystawial (czyli bedzie 9500 + X). Chodzi o to, żeby to sie zerowało. Nie wiem tylko (nie dopytalem jeszcze o to) jak wowczas bedzie wygladac rozliczanie paliwa.
A czy mozna takie usługi prowadzic na ryczałcie?
Dodam, że mam byc zatrudniony w dziale sprzedazy.
A jakie są inne (poza samą wysokoscia podatku) różnice między liniowym a ryczałtem?
Jaka forma opodatkowania jest w takim razie najkrzystniejsza dla kogos, kto zamiast umowy o prace chce sie rozliczać f-rą?
Zapewne sa i plusy i minusy ryczałtu ...
Dodam, że dochodzi jeszcze kwestia auta sluzbowego. Firma ma użyczyć mi auto za co będzie mi wystawiac f-re na kwotę X. Jednoczesnie o kwotę X powiekszy sie ta f-ra ktora ja im bede wystawial (czyli bedzie 9500 + X). Chodzi o to, żeby to sie zerowało. Nie wiem tylko (nie dopytalem jeszcze o to) jak wowczas bedzie wygladac rozliczanie paliwa.
~dorota
środa, 6 sierpień, 2008, 06:52
co to są za usługi , co będziesz im pisał na fakturze, nie wszystko można prowadzić na ryczałcie. Jeśli ty będziesz świadczyć usługi byłemu przcodawcy to nie możesz skorzystać z małego ZUSu
~veetec
środa, 6 sierpień, 2008, 07:45
Firma zajmuje sie sprzedażą usług IT (oprogramowanie), konsultingiem w zakresie IT oraz wynajemem pracownikow IT. Nie wiem co bede pisal na f-rze - tego jeszcze nie ustalilem. Ta firma to nie jest moj byly pracodawca - raczej potencjalny przyszły (jesli sie dogadamy).
~basia
niedziela, 10 sierpień, 2008, 13:46
jestem opodatkowana na zasadach ogólnych , prowadzę podatkową księgę przychodów i rozchdów , nie wiem czy dobrze obiczam podatek .Przychód-koszty=dochód * 19% = podstawa podatku - 7,75%podstawy składki na ubezpieczenie zdrowotne - 48,90/tj 1/12 ulgi podatkowej/ = podatek do zapłaty w danym miesiącu . Czy liczymy narastająco .Proszę o pomoc
~dorota
niedziela, 10 sierpień, 2008, 15:18
źle to liczysz. Przychód narastająco - koszty narastająco = dochód (Zakładam że ubezpieczenia społeczne są w kosztach)
Dochód ( zaokrąglony do złotówek) x 19 % - 586,85(cała ulga) - ubezpieczenia zdrowotne 7.75%( narastająco oczywiście zapłacone) = podatek (cały od początku roku) - zapłacone dotąd zaliczki( z poprzednich miesięcy)
Dochód ( zaokrąglony do złotówek) x 19 % - 586,85(cała ulga) - ubezpieczenia zdrowotne 7.75%( narastająco oczywiście zapłacone) = podatek (cały od początku roku) - zapłacone dotąd zaliczki( z poprzednich miesięcy)
~basia
niedziela, 10 sierpień, 2008, 16:44
Ni wiedziałam , że mogę ubezpieczenia społeczne wpisać w koszty , dziękuję za informację .Jeśli chodzi o ulgę -czy kwota 586,85 ma być odliczana co miesiąc , nie bardzo rozumiem . Mam informację , że do osiągnięcia dochodu 3089 zł nie płacimy podatku czy coś wiesz na ten temat
~koleżanka
niedziela, 10 sierpień, 2008, 17:19
należy robić tak jak napisała dorota, ulgę odejmuje się co miesiąc bo podatek wyliczasz narastająco i odejmujesz już zapłacone zaliczki; kwotę zaliczki do wpłaty zaokrągla się do złotówki
zapłacone składki społeczne można wpisywać do książki jako kup lub odliczać od dochodu - ja polecam ten pierwszy sposob
policz sobie - dochód 3089 x 19 % - 586,85 ; czy wychodzi podatek ? na tym to polega
zapłacone składki społeczne można wpisywać do książki jako kup lub odliczać od dochodu - ja polecam ten pierwszy sposob
policz sobie - dochód 3089 x 19 % - 586,85 ; czy wychodzi podatek ? na tym to polega
~dorota
niedziela, 10 sierpień, 2008, 17:54
nie wiem jakie płacisz składki na ub.społeczne, ale jeżeli płacisz fundusz pracy to jego też wpisuje się do kosztów.
~basia
niedziela, 10 sierpień, 2008, 18:33
Dziękuję wam , bardzo mi pomogłyśćie . Niestety płacę pełny zus a to boli
~basia
niedziela, 10 sierpień, 2008, 20:19
Do mojej pracy jest niezbędny komputer , jeśli już go mam to jak go wprowadić w koszta , czy muszę założyć ewidencję wyposarzenia
~basia
poniedziałek, 11 sierpień, 2008, 22:33
jak rozliczyć samochód proszę o pomoc dorotko i koleżanko pozdrawiam
~dorota
wtorek, 12 sierpień, 2008, 08:28
napisz coś więcej o co ci chodzi z tym samochodem, a komputer jeżeli jego wartośc jest 1500 lub więcej to musi być w ewidencji wyposażenia
~basia
wtorek, 12 sierpień, 2008, 16:59
co mogę wliczyć w wydatki i w jaki sposób - działalnośc gospodarcza / pośrednik ubezpieczeniowo-finansowy/samochód jest zarejstrowany na mnie . Dziękuję za info o ewidencji wyposarzenia pozdrawiam
~dorota
wtorek, 12 sierpień, 2008, 20:44
nie piszesz czy samochód wciągnęłaś do środków trwałych firmy. Zakładam że jest to samochód osobowy a więc VAT od paliwa nie można odliczać. Jeżeli jest na stanie firmy to wszystkie koszty wpisujesz do KPIR, oraz amortyzację.Jeżeli samochód nie jest na środkach trwałych to należy koszty jego eksploatacji rozliczać w osobnej ewidencji kosztów i przebiegu pojazdu. Z jednej strony wpisujesz trasy cel i przejechane kilometry a w drugim rejestrze poniesione koszty, faktury na firmę, Paliwo w cenie brutto pozostałe netto,bo VAT można odliczyć. Przejechane kilometry mnoży się przez specjalny wskażnik(kwotę) . Jeżeli ta kwota jest mniejsza od sumy wydatków to ona jest wpisywana do KPIR w koszty, jeżeli jest większa to wpisuje się sumę wydatków ale to jest tylko tak mniej więcej
~Wiola
sobota, 16 sierpień, 2008, 17:49
składki zus w deklaracji na zaliczkę PIT-5
Witam, proszę o pomoc. Mąż założył jednoos.działalność w listopadzie u.r.ale nie płacił jeszcze podatku bo ma mały dochód, jest na KPIR. Niestety do tej pory nie mogę dojść jak ma wpisywać ub, zdr, i ub. społ.wypełniając deklarację na zaliczkę.
czy to prawda że np. w styczniu 2008 powinien wpisać kwotę 94,82 ub.społ za styczeń,
a zdrowotne za grudzień czyli 189,85 zł?
i jak wypełniać w kolejnych miesiącach? czy w tej deklaracji na zalicz. np. w lutym sumuje ub.zdrowotne za gr + styczeń +luty a ub,społeczne - styczeń i luty?
czy to prawda że np. w styczniu 2008 powinien wpisać kwotę 94,82 ub.społ za styczeń,
a zdrowotne za grudzień czyli 189,85 zł?
i jak wypełniać w kolejnych miesiącach? czy w tej deklaracji na zalicz. np. w lutym sumuje ub.zdrowotne za gr + styczeń +luty a ub,społeczne - styczeń i luty?
~dorota
sobota, 16 sierpień, 2008, 18:52
ubezpieczenie społeczne można wpisywać w koszty do KPIR ale z tego co widzę nie wpisywał. Deklaracji na podatek nie wypełnia się , oblicza się tylko podatek i wpłaca. ZUSy można odliczać tylko zapłacone , Więc jak w styczniu zapłacił grudniowe to od styczniowej zaliczki odejmuje grudniowe, A obliczać należy tak;
przycody (narastająco) - koszty (narastająco od początku roku) = dochód
dochód - ubezpiecz,społeczne(narastająco) = dochód do opodatkowania (zaokrąglić do złotówek)
ten dochód X 19% - 586,85 (ulga podatkowa całoroczna ) - ubezp.zdrowotne(narastająco) = PODATEK całoroczny
Od tak obliczonego podatku odejmujesz zapłacone od początku roku zaliczki i wychodzi ci podatek do zapłaty za dany miesiąc.
Jeżeli jesteś na podatku liniowym to nie odejmuje się tej ulgi podatkowej (586,85)
przycody (narastająco) - koszty (narastająco od początku roku) = dochód
dochód - ubezpiecz,społeczne(narastająco) = dochód do opodatkowania (zaokrąglić do złotówek)
ten dochód X 19% - 586,85 (ulga podatkowa całoroczna ) - ubezp.zdrowotne(narastająco) = PODATEK całoroczny
Od tak obliczonego podatku odejmujesz zapłacone od początku roku zaliczki i wychodzi ci podatek do zapłaty za dany miesiąc.
Jeżeli jesteś na podatku liniowym to nie odejmuje się tej ulgi podatkowej (586,85)
~kristov
poniedziałek, 18 sierpień, 2008, 12:48
witam.
wlasnie zakladam dg, jako forme rozliczenia wybralem ryczalt od przychodow ewidencjonowanych, nie bede platnikiem vat.
mam w zwiazku z tym pytanie:
jak sie rozliczam z zus i us?
najpierw zus: (przyjmijmy dane z sierpnia)
30% kwoty min. wynagrodzenie czyli 337,80zl.
i z tej kwoty:
emerytalne(19,52%) - 65,94zl
rentowe(6%) - 20,27zl
wypadkowe(1,8%) - 6,08zl
chorobowe(2,45%) - 8,28zl
2287,40zl podst wymiaru skl. na ubezp zdrow.(75%.........)
z tego 9% czyli 205,87zl
teraz mam pytanie:
emerytalne czyli 337,8 * 19,52% = 65,938zl
czy juz na tym etapie zaokraglamy sume i w jaki sposob?
co do 1 grosza w gore czy inaczej?
rentowe, zdrowotne i reszte tak samo?
czy pozniej calosc (sume) tez sie zaokragla?
czy emerytalne rentowe chorobowe i wypadkowe oplaca sie razem, a zdrowotne oddzielnie?
teraz drugie pytanie dotyczace us:
obliczam tak:
przychod - ubezp spoleczne *3%(handel) = xxx - ubezp.zdrow (7,75% podst wym skl na ubezp.)= podatek do zaplaty.
co to jest ubezpieczenie spoleczne?(emeryt. rent. chorobowe i wypadkowe???)
tutaj tez mam problem z zaokraglaniem:
czy kazda sume osobno zaokraglamy i do dziesiatek czy jak?(przychod tez?)
wiem ze cos do zlotowki a cos do dziesiatek ale jak to nie mam zielonego pojecia.
i jeszcze dwa pytania:
formularz NIP-1
czy jesli posiadam nr nip(nie wiem czy wypelnialem NIP-1) (posiadam bo musialem oplacic podatek od wzbogacenia(zakup samochodu)) to czy zakreslam zgloszenie identyfikacyjne czy aktualizacyjne?
z dzisiejszej gazety podatkowej wynika, ze to drugie, ale wczesniej wyczytalem w necie, ze chodzi o to czy juz wypelnialem nip-1 a w gazecie czy posiadam nr nip.
i ostatnie pytanie:
w us skladam zawiadomienie jaki rodzaj podatku wybieram.
na druku, ktory otrzymalem jest tez rubryka rodzaj dzialalnosci, co w niej wpisuje? (handel i gastronomia? ktora byc moze tez bede prowadzil, a byc moze wcale), bo na nr pkd nie ma tutaj miejsca.
aha i jeszcze jedno:
Na dzien rozp. dzialalnosci:
___ posiadam towar na kwote
___ nie posiadam towaru
co jesli zakresle iz nie posiadam, a dajmy na to na drugi dzien kupie??
Prosilbym o odpowiedz w miare mozliwosci i chęci, chociaż na niektore z moich pytan.
ps. (jeszcze mi sie przypomnialo:)) w sumie ile drukow wplaty na konto wypelniam? czy nr kont sa ogolnokrajowe? rozumiem ze druk do wplaty dowolny (?)
wlasnie zakladam dg, jako forme rozliczenia wybralem ryczalt od przychodow ewidencjonowanych, nie bede platnikiem vat.
mam w zwiazku z tym pytanie:
jak sie rozliczam z zus i us?
najpierw zus: (przyjmijmy dane z sierpnia)
30% kwoty min. wynagrodzenie czyli 337,80zl.
i z tej kwoty:
emerytalne(19,52%) - 65,94zl
rentowe(6%) - 20,27zl
wypadkowe(1,8%) - 6,08zl
chorobowe(2,45%) - 8,28zl
2287,40zl podst wymiaru skl. na ubezp zdrow.(75%.........)
z tego 9% czyli 205,87zl
teraz mam pytanie:
emerytalne czyli 337,8 * 19,52% = 65,938zl
czy juz na tym etapie zaokraglamy sume i w jaki sposob?
co do 1 grosza w gore czy inaczej?
rentowe, zdrowotne i reszte tak samo?
czy pozniej calosc (sume) tez sie zaokragla?
czy emerytalne rentowe chorobowe i wypadkowe oplaca sie razem, a zdrowotne oddzielnie?
teraz drugie pytanie dotyczace us:
obliczam tak:
przychod - ubezp spoleczne *3%(handel) = xxx - ubezp.zdrow (7,75% podst wym skl na ubezp.)= podatek do zaplaty.
co to jest ubezpieczenie spoleczne?(emeryt. rent. chorobowe i wypadkowe???)
tutaj tez mam problem z zaokraglaniem:
czy kazda sume osobno zaokraglamy i do dziesiatek czy jak?(przychod tez?)
wiem ze cos do zlotowki a cos do dziesiatek ale jak to nie mam zielonego pojecia.
i jeszcze dwa pytania:
formularz NIP-1
czy jesli posiadam nr nip(nie wiem czy wypelnialem NIP-1) (posiadam bo musialem oplacic podatek od wzbogacenia(zakup samochodu)) to czy zakreslam zgloszenie identyfikacyjne czy aktualizacyjne?
z dzisiejszej gazety podatkowej wynika, ze to drugie, ale wczesniej wyczytalem w necie, ze chodzi o to czy juz wypelnialem nip-1 a w gazecie czy posiadam nr nip.
i ostatnie pytanie:
w us skladam zawiadomienie jaki rodzaj podatku wybieram.
na druku, ktory otrzymalem jest tez rubryka rodzaj dzialalnosci, co w niej wpisuje? (handel i gastronomia? ktora byc moze tez bede prowadzil, a byc moze wcale), bo na nr pkd nie ma tutaj miejsca.
aha i jeszcze jedno:
Na dzien rozp. dzialalnosci:
___ posiadam towar na kwote
___ nie posiadam towaru
co jesli zakresle iz nie posiadam, a dajmy na to na drugi dzien kupie??
Prosilbym o odpowiedz w miare mozliwosci i chęci, chociaż na niektore z moich pytan.
ps. (jeszcze mi sie przypomnialo:)) w sumie ile drukow wplaty na konto wypelniam? czy nr kont sa ogolnokrajowe? rozumiem ze druk do wplaty dowolny (?)
~aneta
poniedziałek, 25 sierpień, 2008, 19:18
jestem zatrudniona w trzech firmach, wszędzie liczą mi ulgę i na koniec roku muszę zwracać kasę do US. Czy tak powinno być, czy ulgę powinno się odliczać tylko w jednej firmie
~koleżanka
poniedziałek, 25 sierpień, 2008, 21:30
ulgę może odliczać tylko jeden płatnik, natychmiast wycofaj swoje PIT-2 od dwóch pracodawców, nie należało ich wypełniać i im składać
~dorzia
wtorek, 26 sierpień, 2008, 08:44
LUDZIE JAK MACIE PYTANIE TO ZADAJCIE JE NA NOWYM TEMACIE!! NIE DOKLEJAJCIE SIĘ JUŻ DO TEGO STAREGO
~jeszcze działający
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 17:52
Cześć mam takie mało pytanko?Mój dochód narastający na dzień dzisiejszy wynosi 4800 w tamtym miesiącu miałem narastająco 3600 czyli jak łatwo się domyślić jest to 1200 zł miesięcznie.W ubiegłym miesiącu zapłaciłem pierwszy podatek w wysokości 97zł(Niestety nie mam żadnych kosztów płacę krus)jak obliczyć sobie podatek w tym moiesiącu(jestem na książce zasady ogólne 19%)Cały czas myślałem że 1200-586.85=613.15x19%=116.50 ale chyba się myle.Prosze o pomoc.Marek
~basia.n
niedziela, 5 październik, 2008, 16:08
wyliczenie wynagrodzenia
Być może ktoś się zlituje i wytłumaczy "czajnikowi" tego czego pojąć nie potrafie.
Ogólem przychód 2890,00
2890 - 282,06 /9,76%/ - 43,35 /1,5%/ - 70,81 /2,45%/ = 396,22 - wiem skąd się co bierze, lecimy dalej ...
koszt uzyskania przychodu mam 111,25
podst. wym. skład. ubez. zdr 2890-396,22=2493,78 - też wiem ale teraz zaczynają się schody ...
2493,78 - 111,25=2383,00
na liście płac mam POTRĄCONA ZALICZKA NA POD. DOCH 453,27
skąd się ta kwota bierze, jak bym nie wyliczała wychodzi mi coś innego. PROSZĘ O POMOC ...
Ogólem przychód 2890,00
2890 - 282,06 /9,76%/ - 43,35 /1,5%/ - 70,81 /2,45%/ = 396,22 - wiem skąd się co bierze, lecimy dalej ...
koszt uzyskania przychodu mam 111,25
podst. wym. skład. ubez. zdr 2890-396,22=2493,78 - też wiem ale teraz zaczynają się schody ...
2493,78 - 111,25=2383,00
na liście płac mam POTRĄCONA ZALICZKA NA POD. DOCH 453,27
skąd się ta kwota bierze, jak bym nie wyliczała wychodzi mi coś innego. PROSZĘ O POMOC ...
~koleżanka
niedziela, 5 październik, 2008, 19:18
dochód do opodatkowania 2383,- x 19 % = 452,77 , ale to nie jest potrącona zaliczka, lecz wyliczona zaliczka, od tego odejmuje się ulgę 48,90 o ile złożyłaś płatnikowi PIT-2, oraz składkę zdrowotną odliczaną od podatku, czyli 2493,78 x 7,75 % = 193,27
nie wiem dlaczego masz taką zaliczkę, a co dalej jest na liście ?
nie wiem dlaczego masz taką zaliczkę, a co dalej jest na liście ?
~david
środa, 8 październik, 2008, 23:49
bardzo proszę pomóżcie mądrzy ludzie.
nie zapłaciłem ubesp.społecznego w poprzednim miesiącu jakie niesie to konsekwencje i kolejne pytanie jak mam obliczyc proszę prosy wzór chodzi mi o zal na podat. BłAGAM POMóżCIE
nie zapłaciłem ubesp.społecznego w poprzednim miesiącu jakie niesie to konsekwencje i kolejne pytanie jak mam obliczyc proszę prosy wzór chodzi mi o zal na podat. BłAGAM POMóżCIE
~koleżanka
czwartek, 9 październik, 2008, 22:55
prosisz o pomoc a nie podałeś żadnych danych
w tym wątku jest wszystko napisane
jeśli nie zapłaciłeś składek to ich po prostu teraz nie odliczysz, dopiero za miesiąc wpłaty
w tym wątku jest wszystko napisane
jeśli nie zapłaciłeś składek to ich po prostu teraz nie odliczysz, dopiero za miesiąc wpłaty