| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Firma w Unii > Aspekty prawne zakładania przedsiębiorstwa we Francji

Aspekty prawne zakładania przedsiębiorstwa we Francji

Francja, podobnie jak kilka innych „starych” państw UE (np. Niemcy), wprowadziła okres przejściowy w zakresie dostępu do rynku pracy. Jednak od 1 maja 2006 r. część z tych ograniczeń została zniesiona w stosunku do wybranych 61 zawodów. Poza tym istnieje możliwość zaistnienia na rynku francuskim poprzez prowadzenie określonej działalności gospodarczej lub samozatrudnienie.

- kopię statutu spółki,
- dokument stwierdzający podział kapitału zakładowego,
w przypadku objęcia funkcji w spółce już istniejącej:
- dokument stwierdzający nominację wnioskodawcy,
- wyciąg K-bis (dokument potwierdzający rejestrację) z rejestru handlowego (ważny maksimum 3 miesiące),
- kopię statutu spółki,
- zaświadczenie z URSSAF o niezaleganiu ze składkami socjalnymi,
- zaświadczenie podatkowe P 237 o płaceniu podatku zawodowego (taxe professionnelle), podatku od spółek i VAT,
- dokument stwierdzający podział kapitału zakładowego;
w przypadku objęcia funkcji członka zarządu w tworzonej francuskiej filii zagranicznej osoby prawnej:
- projekt utworzenia spółki precyzujący rodzaj wykonywanej działalności, stanowisko, ilość i obywatelstwo zatrudnianego personelu (w przypadku tworzenia spółki) lub
- kopię statutu osoby prawnej zagranicznej lub wyciąg z rejestru handlowego w przypadku spółki już istniejącej,
- dokument potwierdzający nominację wnioskodawcy,
- dokumenty informujące o lokalach przeznaczonych na działalność,
- zaświadczenie z banku w kraju siedziby zagranicznej osoby prawnej o posiadaniu przez nią konta bankowego albo kopię bilansów za dwa ostatnie lata działalności.

Wszystkie ww. dokumenty powinny być sformułowane w języku francuskim. Do dokumentów w języku polskim należy dołączyć ich tłumaczenia na język francuski dokonane (potwierdzone) przez tłumacza przysięgłego.
Wnioskodawca nieposiadający uregulowanego prawa pobytu powinien podać adres korespondenta zamieszkałego we Francji, upoważnionego do dostarczenia dokumentów czy udzielenia dodatkowych informacji. Dobrze jest też dołączyć życiorys wraz z dyplomami czy dokumentami stwierdzającymi wykształcenie i doświadczenie zawodowe. Wnioskodawca otrzymuje potwierdzenie (tzw. recipient) złożenia dokumentów, a także ustaloną datę kolejnego spotkania w prefekturze - zazwyczaj już w celu odbioru karty.

W ciągu trzech miesięcy prefekt odpowiedzialny za region, w którym ma być prowadzona działalność, powinien podjąć decyzję i poinformować o niej zainteresowanego. Po upływie tego terminu, jeśli decyzja nie została podjęta, przyjmuje się, że wniosek został rozpatrzony przez prefekta pozytywnie.

W tym samym czasie, w którym obywatel polski zwraca się o kartę pobytu do prefektury, powinien udać się on do właściwego CFE, aby odebrać dokumenty konieczne do zarejestrowania firmy.
reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Ostrowski i Wspólnicy sp.k.

Ekspert w dziedzinach prawa związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »