| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | KARIERA | SKLEP
reklama

Bankiet

Bankiet to oficjalny, uroczysty obiad dla większej liczby osób. Cechuje się wystawnością i dłuższym czasem trwania. Jak odnaleźć swoje miejsce przy stole i kiedy przywitać się z gospodarzem?

Okazją do organizacji bankietu jest np. jubileusz, wydarzenie związane z ważną postacią, targi, zjazd, wystawa etc. Liczba gości zapraszanych na taką uroczystość często przekracza 100 osób. W zależności od pory posiłek może przyjąć formę wystawnego śniadania, obiadu lub kolacji. O rodzaju posiłku będzie wspominać formuła typowego zaproszenia na bankiet: „… ma zaszczyt zaprosić Państwa … na śniadanie/obiad/kolację”.

Miejsca gości

Sala przeznaczona na bankiet będzie zapełniona okrągłymi lub podłużnymi stołami dla zaproszonych gości. Na środku bądź w centralnym punkcie pomieszczenia wydzielony będzie stół honorowy, przy którym zasiądą najważniejsi goście – prezes, przedstawiciele rządu czy wybitna osobowość. Stoły są zazwyczaj oznaczone cyframi lub literami, by łatwiej się było odnaleźć. Jeśli do zaproszenia nie został dołączony plan sali z oznaczeniem przygotowanego dla nas miejsca, możliwe, że znajdziemy go obok wejścia do pomieszczenia.

Zobacz: Przyjęcie koktajlowe

Dania

Wszystkie dania i napoje podawane są przy wyznaczonych stołach. Między daniami wygłaszane są przemówienia, a pierwszy toast gospodarz wznosi nie wcześniej niż po spożyciu zupy. Zgodnie z zasadą wznoszenia toastów, następny może wygłosić gość honorowy, a po nim – również inni. Atrakcje mogące towarzyszyć bankietowi to m. in. występy artystyczne.

Powitanie

Z powodu dużej liczby osób gospodarz nie wita się ani nie żegna z każdym z gości indywidualnie. To goście witają się z gospodarzem, po czym zajmują swoje miejsca przy stole i wymieniają bilety wizytowe. Nie następuje też przedstawianie wszystkich zaproszonych. Tę funkcję poniekąd przejmuje drukowany wykaz zaproszonych gości, przy których nazwiskach często pojawiają się tytuły naukowe i pełnione funkcje.

Zobacz serwis: Kontakty z klientami

reklama

Autor:

Źródło:

INFOR

Zdjęcia

Między daniami wygłaszane są przemówienia, a pierwszy toast gospodarz wznosi nie wcześniej niż po spożyciu zupy.
Między daniami wygłaszane są przemówienia, a pierwszy toast gospodarz wznosi nie wcześniej niż po spożyciu zupy.

Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych 2017 Komentarz54.90 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Krzysztof Pysz

Doradca podatkowy nr 11335

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »