| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Zarządzanie > Etykieta w biznesie > Przyjęcia i uroczystości > Alkohol na przyjęciach firmowych

Alkohol na przyjęciach firmowych

Uczestnictwo w spotkaniach i przyjęciach firmowych należy do obowiązków pracownika. Nie ulega wątpliwości, że głównym „gościem” na tego rodzaju przyjęciach jest alkohol, pozostaje tylko pytanie, jak właściwie należy się z nim obchodzić, by nie spalić się w oczach kolegów i pracodawcy?

Spożywanie trunków nastręcza zawsze wiele wątpliwości. Spotkania firmowe są areną dla różnego rodzaju gaf i pomyłek w tym zakresie. Jest jednak kilka zasad, które bezzwłocznie powinien zapamiętać każdy pracownik, który właśnie wybiera się na przyjęcie dla pracowników.

Należy więc przede wszystkim pamiętać o tym, że:

1. Bezwzględnie powinno się pozostać trzeźwym, gdyż z pewnością alkohol nie sprzyja interesom; żaden profesjonalny biznesmen nie pozwoli sobie na ‘utratę świadomości’ w obecności klienta czy też kolegów z pracy, gdyż konsekwencje takiego postępowania mogą bardzo szybko się na nim zemścić;

2. Dobrze jest, jeszcze przed rozpoczęciem spotkania, wyznaczyć sobie limit w piciu alkoholu; oczywiście zasad ta ma tylko sens wówczas, gdy ktoś szczerze chce przestrzegać narzuconego sobie rygoru i faktycznie opuścić przyjęcie o własnych siłach;

3. Rozmowa kwalifikacyjna nie jest odpowiednim momentem na picie alkoholu; nawet jeśli przyszły pracodawca zamawia alkohol, powinno się, co najwyżej, skosztować go z grzeczności;

4. Nie powinno się zamawiać piwa podczas kolacji biznesowej, gdyż ma ona służyć przede wszystkim interesom; kolacja biznesowa to nie spotkanie z pracownikami, ma ona jednak charakter oficjalny, nawet jeśli ma miejsce w pobliskim pubie;

Zobacz: Rozmowy towarzyskie przy stole

5. Dobrze jest mieć, chociaż minimalną, wiedzę na temat win; niedobrze w oczach pracodawcy popełnić gafę podczas zamawiania wina, dlatego należy zapamiętać, że białe wino serwuje się do ryb i białych mięs, zaś czerwone podaje się do dań z czerwonym mięsem;

6. Jeśli samemu jest się gospodarzem przyjęcia firmowego, to właśnie w naszym obowiązku leży zamówienie tego trunku; powinno się oczywiście uprzednio zapytać swoich gości, czy mają jakieś ulubione wino; gdy jednak wiedza gospodarza na temat win jest niewielka, zawsze może on skorzystać z pomocy kelnera, obsługującego stolik;

7. Nie powinno się odsyłać butelki z winem, tylko dlatego, by zabłysnąć przed swoimi gośćmi; wymianie podlegają tylko wina zepsute lub takie, które, po prostu, nie smakują zgromadzonym;

8. Podczas przyjęcia kieliszki powinien napełniać kelner lub sam gospodarz;

9. Jeśli jest się gospodarzem, to powinno się napełnić kieliszki swoim gościom do dwóch trzecich wysokości kieliszka;

10. Kieliszek do wina trzyma się za nóżkę;

11. W gestii gospodarza leży dbanie o własnego gościa; jeśli zdarzy się więc, że podczas przyjęcia jeden z naszych gości wypije za dużo, powinno się zapewnić mu bezpieczny transport do domu.

Zobacz serwis: Narady i spotkania

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Waldemar Żuchowski

Doradca podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »