| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Zarządzanie > Etykieta w biznesie > Przyjęcia i uroczystości > Rodzaje przyjęć zasiadanych

Rodzaje przyjęć zasiadanych

Każdy rodzaj przyjęcia ma swoją specyfikę i rządzi się swoimi prawami. Inny charakter będzie miała kolacja, inny śniadanie. Brunch czy lunch będą nieadekwatne do celebrowania wielkiego osiągnięcia kulturalnego czy naukowego. Obiad – będzie doskonałym wyborem.

W określeniach dzisiejszych przyjęć panują pewne nieścisłości jeśli chodzi o nazewnictwo poszczególnych polskich posiłków i odpowiadających im przyjęć.
W Polsce jemy zwykle śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolację.

Śniadanie i kolacja (breakfast and supper)

Są to posiłki spożywane na ogół prywatnie (śniadanie bardzo wcześnie, a kolacja późną porą) i nie wiążą się z nimi żadne przyjęcia.

Chociaż ostatnio można się spotkać z takim zjawiskiem jak „poranne śniadanie robocze, które rozpoczyna się między godziną 7.30 a 8.30 i trwa około godziny” (C. Ikanowicz, J. Piekarski, Protokół dyplomatyczny i dobre obyczaje, Warszawa 2007, s. 145). Poranne robocze śniadania mają amerykański rodowód i nie cieszą się w wielokulturowej Europie wielką popularnością. Dla Amerykanów hasło „czas to pieniądz” to nie tylko hasło. Oni faktycznie wykorzystują niemal każdą okazję do spraw biznesowych, ale w Europie nie ma to wielkiego zastosowania – a szczególnie w Europie Śródziemnomorskiej, gdzie maniana jest trudna do zastąpienia obsesyjną presją czasu. Przyjęcia wobec tego organizuje się dopiero w południe albo wieczorem.

Zobacz: Jaka jest różnica między przyjęciem prywatnym i służbowym?

Przyjęcia, które odbywają się w porze popołudniowej (godzina rozpoczęcia między 12.30 a 14.00) w świecie dyplomacji noszą nazwę śniadania – ang. lunch, luncheon (E. Pietkiewicz, Protokół dyplomatyczny, s. 139), natomiast w biznesie bardziej zrozumiałym określeniem dla przyjęcia o tej porze będzie lunch. Zaproszenie partnera biznesowego na śniadanie spotkałoby się raczej ze zdziwieniem.

Brunch

Jest to modne ostatnio określenie na mini przyjęcie w porze nieco wcześniejszej od lunchu. Jest to lekki posiłek, coś pomiędzy śniadaniem a lunchem.

Obiad – dinner

Najbardziej eleganckie przyjęcie, które odbywa się najczęściej w godzinach późnych wieczornych: od 20.00 do 22.30. Latem w krajach o cieplejszym klimacie pora obiadu bywa jeszcze późniejsza; np. w Hiszpanii możemy się spodziewać zaproszenia na obiad na godz. 22.00.

Obiady bufetowe

Odbywają się na ogół w podobnych godzinach co tradycyjne obiady: 20.00-22.30. Mogą też odbywać się nieco wcześniej. Główna różnica polega nie na porze, a formie serwisu. Goście częstują się sami jak podczas przyjęć koktajlowych, a podczas jedzenia siadają przy stołach, przy których nie mają wyznaczonych miejsc. Najczęściej garden party przyjmuje formę obiadu bufetowego, ale odbywa się najczęściej wcześniejszą porą. 

Polecamy: Przyjęcia koktajlowe

Kawa, herbatka

To na ogół prywatne przyjęcie, o skromnym charakterze, odbywające się w godzinach popołudniowych: między 16.00 a 18.30, co nie oznacza, że trwa aż dwie i pół godziny.

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

StukPuk.pl

Jesteśmy grupą młodych ludzi zdrowo stukniętych na punkcie materiałów budowlanych, którzy pewnego dnia wpadli na pomysł, aby pasję i doświadczenie przekuć w sukces.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK