| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Zarządzanie > Etykieta w biznesie > Narady i spotkania > Kolacja biznesowa - ważne wskazówki

Kolacja biznesowa - ważne wskazówki

Często w życiu najważniejsze decyzje zapadają nie w gabinetach i biurach, lecz w zaciszu restauracji podczas biznesowych spotkań. Kiedy wypadnie nam uczestniczyć w jednym z nich, warto wcześniej zapoznać się z obowiązującą etykietą, aby nie popełnić przysłowiowej gafy i – być może – tym samym zamknąć przed sobą nowe drogi rozwoju.

Używaj sztućców we właściwy sposób

Brak obycia z nimi bardzo rzuca się w oczy. Trzymać można je na dwa sposoby: amerykański ( nóż w prawej ręce, widelec w lewej zębami do dołu, po odkrojeniu max. trzech kawałków nóż odkładamy na talerz a widelec przekładamy do prawej ręki, zębami do góry) oraz kontynentalny ( taki sam początek i styl krojenia, nie przekłada się jednak widelca do drugiej ręki lecz podnosi się go do ust zębami do dołu, nóż w prawej ręce może być wykorzystany do nałożenia jedzenia na widelec).

Kończenie posiłku

Kiedy kończymy jeść, sygnalizujemy to ułożeniem w odpowiedniej pozycji sztućców: nóż i widelec powinny zostać ułożone równolegle na godzinie 10 i 4, nóż na górze trzonkiem skierowanym w stronę godziny 4.

Czas na rachunek

Istnieje niepisana zasada, że gospodarz zapraszający do stołu także reguluje rachunek, bez względu na płeć gościa.

Zostaw odpowiedni napiwek

W przypadku biznesowych spotkań po prostu nie wypada nie zostawić napiwku, który obecnie wynosi około 15- 20 procent ceny. Jako gość nie naciskaj, aby samemu uiścić napiwek.

Podziękowanie dla gospodarza

Bezpośrednio po zakończeniu spotkania należy podziękować gospodarzowi, dlatego jako gość powinieneś w ciągu 24h wysłać odręcznie napisany liścik z podziękowaniem.

reklama

Polecamy artykuły

Autor:

Źródło:

INFOR

Zdjęcia

Zgodnie z zasadami savoir-vivre gospodarz powinien rozłożyć serwetkę na kolanach zaraz po zajęciu miejsca.
Zgodnie z zasadami savoir-vivre gospodarz powinien rozłożyć serwetkę na kolanach zaraz po zajęciu miejsca.

CIT 2018. Komentarz299.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Euro-Tax.pl Zwrot Podatku S.A.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »

Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK