| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > e-Firma > Sprzęt biurowy i sieci > Firmowy serwer - jak go wykorzystać

Firmowy serwer - jak go wykorzystać

Nie ulega wątpliwości, że serwer jest to niezbędne narzędzie pracy w każdym nowoczesnym przedsiębiorstwie. To, w jakim stopniu zostanie wykorzystany potencjał hostingu, zależy od potrzeb firmy.  Wbrew ogólnym opiniom, serwer nie tylko udostępnia firmowe strony WWW przeglądarkom internetowym, ale także usprawnia pracę oraz zwiększa jakość komunikacji na linii klient – firma.

Możliwość tworzenia wielu kont FTP znajduje również zastosowanie dla osób zatrudnionych w przedsiębiorstwie. Wyznaczenie określonej powierzchni dyskowej dla pracownika, stworzenie konta FTP, zabezpieczenie jego folderu hasłem, daje gwarancję, że nikt niepożądany nie będzie miał dostępu do przechowywanych dokumentów. Dzięki temu pracownik może w bezpieczny sposób archiwizować dokumenty firmowe. Ponadto w razie awarii komputera, pliki zamieszczone na serwerze pozostają w stanie nienaruszonym. To istotny aspekt, który wpływa na bezpieczeństwo danych. Fizyczne dyski komputerów mają to do siebie, że są awaryjne, psują się. Zamieszczenie firmowych danych na serwerze to gwarancja dostępności dokumentów. Nawet jeśli nastąpi awaria to usługodawcy hostingowi wykonują kopie bezpieczeństwa plików zamieszczonych na serwerach czyli, tzw. back-upy.

Wykorzystywanie serwera w ten sposób wymaga od firmy dokładnego przeanalizowania parametrów transferu i powierzchni dyskowej. Częste wymiany plików, upload i download danych z serwera, w dużym stopniu wpływają na wykorzystanie transferu. Dlatego warto dokładnie zapoznać się ze specyfikacją usługi. Jednak należy uważać na niektórych usługodawców ponieważ zdarza się, że podają transfer w skali roku, a rozliczają go miesięcznie. Jest to sytuacja niekorzystna dla użytkownika, ponieważ niewykorzystana w danym miesiącu ilość danych możliwych do przesłania nie przychodzi na kolejnych 30 dni. Jest to procedura, która może przynieść klientowi znaczne straty. Dzieje się tak dlatego, że bardzo często firmy w jednym miesiącu współpracują np. jednym klientem bądź kontrahentem, a w innym okresie z ich usług korzysta dziesięciu interesantów. Dla firmy użytkującej hosting oznacza to dwie rzeczy. Przekroczenie transferu lub jego niepełne wykorzystanie w niektórych miesiącach.

Również powierzchnia dyskowa powinna być jednym z decydujących parametrów przy wyborze usługi. Warto zwrócić uwagę na to, ilu pracowników jest w firmie, jakich rozmiarów są pliki, które tworzą i archiwizują na serwerze, oraz jak duża przestrzeń przeznaczona ma być na firmową korespondencję. Korzystnie jest również sprawdzić, czy powierzchnią dyskową serwera można dysponować dowolnie. Jest to ważna cecha, gdyż umożliwia dostosowanie hostingu do potrzeb firmy (niektóre przedsiębiorstwa stawiają na komunikację z klientem za pośrednictwem poczty e-mail inne natomiast przeznaczają większą przestrzeń dla kont FTP). 

W celu zapewnienia odpowiedniego funkcjonowania serwera, a co za tym idzie ciągłości kontaktu między firmą a klientem, warto monitorować jego parametry, by przez nieuwagę ich nie przekroczyć. Zazwyczaj, zbyt duże wykorzystanie możliwości serwera skutkuje zablokowaniem hostingu przez usługodawcę. Dlatego wybierając serwer koniecznie należy zwrócić uwagę na to, czy oprogramowanie do niego dołączone umożliwia dostęp do jego statystyk.

Kontakt pomiędzy firmą, a klientami bądź kontrahentami to bardzo ważny aspekt wpływający na wizerunek firmy. Im lepsze warunki obsługi klienta przedsiębiorstwo prezentuje, tym lepsze wyniki finansowe osiąga. Duży wpływ ma na to serwer WWW, a w szczególności jego efektywne i kreatywne wykorzystanie.

Przeczytaj również: Serwer dla firmy a parametry bezpieczeństwa

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

KG Legal

Kancelaria prawna

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »