| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > e-Firma > Programy dla firm > Backup i synchronizacja danych - różnice

Backup i synchronizacja danych - różnice

Często w kontekście tematu backupu danych pojawia się określenie synchronizacji. Musisz pamiętać, że oba terminy nie oznaczają tego samego. Poniżej opisujemy różnice między backupem, a synchronizacją danych.

Backup danych

Powyższe pojęcie oznacza wykonanie kopii zapasowej plików do innego miejsca na tym samym lub innym nośniku danych. Jest ono ważne, ze względu na konieczność zabezpieczenia danych przed utratą w wyniku awarii sprzętu lub oprogramowania. W takiej sytuacji będzie możliwe odzyskanie danych z kopii zapasowej. Backup danych do operacja jednokierunkowa. Kończąc pracę z plikami w jednym miejscu możesz uruchomić oprogramowanie do backupu danych, dzięki któremu zostaną one skopiowane do innego miejsca.

Synchronizacja danych

Powyższe pojęcie oznacza operację, której celem jest zapewnienie tych samych danych na co najmniej dwóch komputerach. Jeśli na pierwszym komputerze zmodyfikujesz pliki (dodasz nowe, usuniesz stare lub zmienisz już istniejące), po uruchomieniu funkcji synchronizacji danych wszystkie operacje zostaną powtórzone na drugim komputerze, dla którego została ustawiona synchronizacja danych z pierwszym. Synchronizacja przebiega dwukierunkowo, co oznacza, że pliki są kopiowane zarówno do komputera pierwszego, jak i drugiego, w celu zapewnienia tego samego stanu danych.

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Agnieszka Kalicińska

Młodszy Konsultant w Departamencie Doradztwa Podatkowego i Prawnego w Mariański Group Kancelaria Prawno-Podatkowa

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK