| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > e-Firma > Programy dla firm > Jak bezpiecznie zamknąć okno pop-up

Jak bezpiecznie zamknąć okno pop-up

Pomimo włączonej blokady wyskakujących okien reklamowych pop-up w przeglądarce internetowej, niektóre z nich pojawiają się na ekranie monitora. Kliknięcie w dowolnym miejscu takiego okna może spowodować nieautoryzowaną instalację szkodliwego oprogramowania. Jak zatem bezpiecznie zamknąć pop-up?

Blokada wyskakujących okien pop-up bywa zawodna. Niektóre z okien potrafią ją ominąć i niespodziewanie wyświetlić się na ekranie monitora. Często autorzy złośliwego oprogramowania tworzą okna pop-up w taki sposób, aby do złudzenia przypominały typowe okna systemowe. Umieszczone w prawym górnym rogu ikony do minimalizacji, maksymalizacji oraz zamknięcia okna to sprytny zabieg, aby sprowokować zirytowanego użytkownika do zamknięcia okna tą tradycyjną metodą.

Nie należy jednak tego robić, ponieważ kliknięcie w dowolnym miejscu okna pop-up może aktywować proces instalacji szkodliwego oprogramowania w komputerze użytkownika, bez jego wiedzy. Aby bezpiecznie zamknąć takie okno należy:

  1. Uruchomić Menedżera zadań Windows skrótem klawiaturowym [CTRL] + [SHIFT] + [Esc];
  2. Na liście zadań odnaleźć zadanie o nazwie zgodnej z tytułem okna pop-up. Można ją łatwo odnaleźć na pasku zadań, na samym dole ekranu monitora;
  3. Po zaznaczeniu zadania odpowiadającego za okno pop-up, użyj przycisku Zakończ zadanie. Okno powinno zniknąć z ekranu monitora.
reklama

Polecamy artykuły

Autor:

Źródło:

INFOR
CIT 2018. Komentarz (książka)299.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

ASCS-Consulting Biuro Rachunkowe

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »

Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK