Znajdujesz się: Moja firma » Działalność gospodarcza » Jak otworzyć własny pub

DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA | Gastronomia
Jak otworzyć własny pub

Ostatnia aktualizacja: 2013-07-18
Autor: Maciej Szczepaniuk
Źródło: GP

Rynek gastronomiczny jest bardzo konkurencyjny, ale dla nowych lokali serwujących piwo i nie tylko wciąż jest jeszcze miejsce. Jak otworzyć własny pub?

Szukając lokalu, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych elementów. Lokal musi mieć odpowiednią powierzchnię. Według właścicieli pubów pomieszczenie, w którym chce się otworzyć knajpę, powinno być nie mniejsze niż 150-200 mkw. Miejmy także na uwadze fakt, że nie każde miejsce nadaje się na tego rodzaju działalność. Takiego lokalu nie uruchomimy w okolicach kościoła czy szkoły. Kwestie te regulują przepisy, które wskazują, w jakiej odległości od wymienionych miejsc można otworzyć lokal z alkoholem.

Osoby, które już prowadzą wyszynk, zwracają uwagę na podstawową regułę: koniecznie trzeba utrzymywać dobre kontakty z najbliższym otoczeniem i nie wchodzić w konflikty z sąsiadami. Bez zgody właściciela lub administratora budynku nie uruchomimy biznesu. Niestety w polskiej rzeczywistości często oznacza to z góry przegraną bitwę. Na przykład na warszawskiej Starówce przekonanie mieszkańców do kolejnego pubu graniczy z cudem.

- To praktycznie niewykonalne. Próbowałem już na wszystkie sposoby, i prośbą i groźbą. Wspólnota mieszkaniowa postawiła weto i koniec - mówi Krzysztof Mądrak, który od ubiegłego roku stara się uruchomić niewielki lokal w pobliżu Kolumny Zygmunta.


Zobacz: Obowiązek posiadania rachunku bankowego przez przedsiębiorcę

Urządzanie lokalu

Wygląd lokalu jest jednym z kluczowych elementów. Musimy się więc liczyć z tym, że znaczną część naszego budżetu pochłoną wydatki związane przystosowaniem i wystrojem wnętrza. To, ile środków będziemy potrzebowali na przystosowanie lokalu, zależy od wielu czynników. Przede wszystkim od stanu lokalu, w którym zamierzamy otworzyć pub, naszych oczekiwań odnośnie wyglądu lokalu. Wysoki standard z nowymi meblami i pozostałym sprzętem wiąże się rzecz jasna z wyższymi kosztami. Na elektryczność, kanalizację, odpowiednią liczbę wyjść ewakuacyjnych, niewielkie zaplecze kuchenne a więc także i spełnienie wymogów sanitarnych, musieliśmy przeznaczyć ok. 150 tys. zł. Wliczamy w to także pierwsze koszty związane z opłatami za wynajem lokalu i koncesje na alkohol - mówią Andrzej i Anita, którzy w sierpniu ubiegłego roku uruchomili knajpkę Przy Barze na warszawskim Mokotowie.

Ważne jest znalezienie docelowej grupy, którą zainteresujemy swoją ofertą, wyróżnika wśród innych lokali.


Zobacz: Jak wybrać nazwę dla firmy?

Coś na ząb

Tam, gdzie jest alkohol, tam klient lubi dobrze zjeść, a to wiąże się z kolejnymi obowiązkami. Jeśli chcemy naszym klientom serwować posiłki, to konieczne będzie spełnienie wymogów BHP. Odpowiednie regulacje znajdziemy w rozporządzeniu z dnia 26 kwietnia 2004 r. dotyczącym wymagań higieniczno-sanitarnych. Zwykle w pubach serwuje się proste posiłki, znane z barów fast food, czyli frytki, hamburgery, hot dogi, pizze itp. Wyposażenie kuchni to koszt co najmniej 50 tys. zł - zakup baru oraz nierdzewnych zlewozmywaków, chłodziarki, kilku dystrybutorów do piwa, naczyń, w których będziemy podawać trunki i jedzenie: kufli, szklanek, kieliszków, sztućców, talerzy oraz wyparzarki do naczyń.



Strona 2

Najnowsze komentarze:

  • avatar Michał003

    Michał0032013-05-24 11:56

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    Dobry artykuł

  • avatar

    Barista2013-05-23 08:09

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    Chcąc otworzyć pub/restaurację musisz mieć przede wszystkim mieć na nią pomysł, powinieneś wiedzieć czego chcesz. Będzie to kierunkowało Twoje dalsze działania jak znalezienie lokalu, zatrudnienie personelu, przystosowanie lokalu i inne inwestycje. Bądźmy szczerzy, musisz się postarać, gdyż zjeść/wypić można w bardzo wielu miejscach. Pomimo tego, że w centralnych, ruchliwych miejscach miast - restauracji nie brakuje, to jednak trudno jest znaleźć miejsce gdzie można w spokoju i miłej atmosferze, za niewygórowaną cenę zjeść dobry obiad, lub kolację. Otwarcie restauracja to ryzykowna inwestycja i trzeba uważać aby nie była chybiona. Dobry restaurator musi naprawdę po pierwsze wiedzieć czego chce a po drugie kochać to co robi. Można przygotować super biznes plan, zatrudnić dekoratora wnętrz i wydać „kupę” kasy na remont lokalu, ale nic to nie da jeśli zabraknie Ci determinacji i entuzjazmu w pokonaniu trudności i dobrego pomysłu, którym zarazisz klientów. Myśląc o założeniu restauracji/pubu, zwróć uwagę na demograficzne otoczenie (jeśli masz już lokal, a jeśli nie to znajdź odpowiednią lokalizację do swojej koncepcji, nie może być ona zupełnie oderwana od rzeczywistości): jacy potencjalni klienci będą przeważali w okolicy i ilu ich będzie. Nie patrz tylko na to co jest dzisiaj, ale zakładając taki biznes jak pub musisz myśleć perspektywicznie, wybiegając w przyszłość na co najmniej kilka lat.

  • avatar

    gastrocomplex2012-02-14 14:38

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    nie trzeba mieć praktyki zeby otworzyć bar. jeśli szukacie pomocy przy otwarciu tego typu biznesu, szukacie receptur na ciasto do pizzy , kebaba, potrzebujecie szkolenia to proszę dzwonić 601-065-360

  • avatar

    maciek2012-02-14 11:53

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    czy to prawda że trzeba mieć praktykę gastronomiczną ab otworzyć bar

  • avatar

    magi2011-12-17 14:06

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    w urzedach pytalam i nie jest to trudne koszta sa duze gluwnie zwiazane z koncesja ja otwieram w lutym w bielsku bialej

  • avatar

    henryk2011-12-16 15:15

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    ja mysle nad otwarciem baru w malej miejscowosci w woj lubelskim ale nie mam pojecia jakie sa z tym zwiazane koszty i jakie trzeba miec pozwolenia itp jesli ktos cos wie na ten ,temat to prosil bym o odpisane z gory pozdrawiam

  • avatar

    magi2011-12-11 20:34

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    ja mam zamiar sprubowac otworzyc bar i mysle ze to fajny pomysl kto nie probujte ten niewie co traci

zamknij oknoNastępny artykuł

Zasady handlu w Internecie