| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Działalność gospodarcza > Jak otworzyć własny pub

Jak otworzyć własny pub

Rynek gastronomiczny jest bardzo konkurencyjny, ale dla nowych lokali serwujących piwo i nie tylko wciąż jest jeszcze miejsce. Jak otworzyć własny pub?

Polecamy: Pakiet żółtych książek - Podatki 2018

Osoby, które już prowadzą wyszynk, zwracają uwagę na podstawową regułę: koniecznie trzeba utrzymywać dobre kontakty z najbliższym otoczeniem i nie wchodzić w konflikty z sąsiadami. Bez zgody właściciela lub administratora budynku nie uruchomimy biznesu. Niestety w polskiej rzeczywistości często oznacza to z góry przegraną bitwę. Na przykład na warszawskiej Starówce przekonanie mieszkańców do kolejnego pubu graniczy z cudem.

- To praktycznie niewykonalne. Próbowałem już na wszystkie sposoby, i prośbą i groźbą. Wspólnota mieszkaniowa postawiła weto i koniec - mówi Krzysztof Mądrak, który od ubiegłego roku stara się uruchomić niewielki lokal w pobliżu Kolumny Zygmunta.

Zobacz: Jak założyć sklep odzieżowy w Internecie?

Urządzanie lokalu

Wygląd lokalu jest jednym z kluczowych elementów. Musimy się więc liczyć z tym, że znaczną część naszego budżetu pochłoną wydatki związane przystosowaniem i wystrojem wnętrza. To, ile środków będziemy potrzebowali na przystosowanie lokalu, zależy od wielu czynników. Przede wszystkim od stanu lokalu, w którym zamierzamy otworzyć pub, naszych oczekiwań odnośnie wyglądu lokalu. Wysoki standard z nowymi meblami i pozostałym sprzętem wiąże się rzecz jasna z wyższymi kosztami. Na elektryczność, kanalizację, odpowiednią liczbę wyjść ewakuacyjnych, niewielkie zaplecze kuchenne a więc także i spełnienie wymogów sanitarnych, musieliśmy przeznaczyć ok. 150 tys. zł. Wliczamy w to także pierwsze koszty związane z opłatami za wynajem lokalu i koncesje na alkohol - mówią Andrzej i Anita, którzy w sierpniu ubiegłego roku uruchomili knajpkę Przy Barze na warszawskim Mokotowie.

Ważne jest znalezienie docelowej grupy, którą zainteresujemy swoją ofertą, wyróżnika wśród innych lokali.

Zobacz: Restauracja - lokal

Coś na ząb

Tam, gdzie jest alkohol, tam klient lubi dobrze zjeść, a to wiąże się z kolejnymi obowiązkami. Jeśli chcemy naszym klientom serwować posiłki, to konieczne będzie spełnienie wymogów BHP. Odpowiednie regulacje znajdziemy w rozporządzeniu z dnia 26 kwietnia 2004 r. dotyczącym wymagań higieniczno-sanitarnych. Zwykle w pubach serwuje się proste posiłki, znane z barów fast food, czyli frytki, hamburgery, hot dogi, pizze itp. Wyposażenie kuchni to koszt co najmniej 50 tys. zł - zakup baru oraz nierdzewnych zlewozmywaków, chłodziarki, kilku dystrybutorów do piwa, naczyń, w których będziemy podawać trunki i jedzenie: kufli, szklanek, kieliszków, sztućców, talerzy oraz wyparzarki do naczyń.

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Prawno-Rachunkowa "Kliman-Rola"

Nasza Kancelaria oferuje doradztwo prawne osobom fizycznym oraz zapewnia obsługę prawną przedsiębiorstw, spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych, fundacji i stowarzyszeń.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK