Znajdujesz się: Moja firma » Działalność gospodarcza » Jak otworzyć sklep spożywczy

DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA | Samodzielnie albo we franczyzie
Jak otworzyć sklep spożywczy

Ostatnia aktualizacja: 2008-11-06
Autor: Patrycja Otto
Źródło: GP

Osoby, które myślą o własnym sklepie spożywczym, muszą liczyć się z wydatkiem od 50 tys. do powyżej 1 mln zł. Zwrot zainwestowanego kapitału będzie szybszy, gdy zostanie to zrobione pod skrzydłami jednej z działających na rynku sieci.


Choć w naszym kraju działa już prawie 100 tys. sklepów spożywczych, uruchomienie kolejnego wciąż się opłaca. Szczególnie, gdy jest to mały sklep, położony przy ulicy o dużym natężeniu pieszych, nastawiony na zaspokajanie ich pierwszych potrzeb.

Jak wynika z badania Shopper Trends, przeprowadzonego przez firmę badawczą ACNielsen, Polacy coraz chętniej robią zakupy w mniejszych placówkach handlowych. Odwiedzają je średnio co drugi dzień, zostawiając w nich od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych.

Inwestycja nawet do 1 mln zł

Otwarcie własnego sklepu spożywczego to wydatek minimum na poziomie 50 tys. zł. Taka kwota wystarczy na uruchomienie niewielkiej placówki handlowej o powierzchni 80-100 mkw.

- Warto jednak mieć w zapasie jeszcze trochę oszczędności, które pozwolą nam przetrwać pierwsze miesiące funkcjonowania sklepu, które nie muszą, ale mogą być trudne - uważa Adam Wroczyński z Akademii Rozwoju Systemów Sieciowych.

Większy sklep to automatycznie większy wydatek. A jest on związany chociażby z zakupem boksów kasowych, których koszt waha się od kilku do kilkudziesięciu tys. zł. Jego cena zależy oczywiście od wyposażenia takiego boksu. Więcej zapłacimy za ten z wbudowanym skanerem czy skanerowagą.

Zatem inwestycja związana z uruchomieniem sklepu może przekraczać nawet 1 mln zł. Można jednak liczyć na całkiem spory zysk.

- W przypadku małego sklepu spożywczego marża na sprzedawanych towarach wynosi 20-35 proc. Średni obrót takiego sklepu to około 50-60 tys. zł miesięcznie. Można w związku z tym przyjąć, że jego właściciel zarabia na nim między 2 tys. zł a 6 tys. zł - oblicza Adam Wroczyński.

Wszystko oczywiście zależy od comiesięcznych kosztów, jakie ponosi przedsiębiorca w związku z prowadzeniem sklepu. Można bowiem mieć sklep we własnym lub wynajętym lokalu. W wynajętym należy liczyć się z comiesięcznym czynszem.

Lokal wynajęty lub własny

- W dobrym punkcie miasta stawka za lokal do 150 mkw. wynosi 40-50 euro za mkw. W przypadku sklepu powyżej 500 mkw. jest ona niższa i kształtuje się na poziomie 16-18 euro za mkw. miesięcznie - wyjaśnia Magdalena Frątczak z CB Richard Ellis.

Innym rozwiązaniem jest otwarcie sklepu we własnym lokalu. Na to mogą sobie jednak pozwolić tylko przedsiębiorcy dysponujący większą gotówką. Chyba że zdecydujemy się pożyczyć na ten cel pieniądze z banku. Wówczas jednak do comiesięcznych wydatków należy doliczyć koszt spłaty raty kredytu bankowego.



Strona 1

Najnowsze komentarze:

  • avatar

    TOM2013-10-27 22:05

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    Poszukujesz regały sklepowe w bardzo korzystnej cenie... ZAPRASZAM na stronę http://dametcw.pl lub allegro (sprzedający: bogdan_nowgrzej)  

  • avatar

    SPRZEDAWCASWIETOKRZYSKIE2013-02-08 15:28

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    O mój Boże! a czym te jajka przemysłowe, spożywcze się różnią? jak przemysłowe to nie spożywcze?O mój Boże! a czym te jajka przemysłowe, spożywcze się różnią? jak przemysłowe to nie spożywcze?HEHE RÓŻNIĄ SIĘ PRZEDE WSZYSTKIM CENĄ JAJKO PRZEMYSŁOWE JEST TAŃSZE Z RACJI TEGO ZE DO PRODUKCJI TAKIEGO JAJKA JEST WYKORZYSTYWANA TAŃSZA PASZA JAJKO TRACI W TEN SPOSÓB NA WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH A TO SPROWADZA DO NIŻSZEJ CENY TAKIEGO JAJKA I JAK SAMA NAZWA MÓWI JEST ONO WYKORZYSTYWANE W PRZEMYŚLE CUKIERNICZYM, PIEKARNICZYM ITP DO WYTWARZANIA MASOWYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZY A WIEC WSZYSTKO SPROWADZA SIĘ DO CENY

  • avatar Agnieszka

    Agnieszka2013-02-08 15:01

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    O mój Boże! a czym te jajka przemysłowe, spożywcze się różnią? jak przemysłowe to nie spożywcze?

  • avatar ConradoNieMoreno

    ConradoNieMoreno2013-01-21 23:16

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    Witaj ! polecam zaznajomić się z poniższym atrykułem: zakladam-firme.wieszjak.pl/sklep-spozywczy jeśli nadal coś będzie dla Ciebie nie jasne - pytaj od tego jest to forum.

  • avatar

    Karol2013-01-21 22:32

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    Chciałbym założyć mały sklep z koleżanką i chciałem się zapytać jak się to robi krok po kroku.Dzwońcie na 661095918 szukam jakieś propozycji proszę pomóżcie

  • avatar

    marta2012-10-05 19:35

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    zgadzam się a poprzednim wpisem. ja tez prowadzę sklep od wielu lat i w dzisiejszych czasach jest bardzo ciężko. Trzeba liczyć się z 15, a latem jeszcze większym dniem pracy . Światek, piątek i niedziela, żeby to wszystko ogarnąć.

  • avatar

    zainteresowany2012-09-18 18:17

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    Ja polecam firmę Raven z Krakowa.Konkretny właściciel pomaga od początku do końcaw otwarciu i prowadzeniu sklepu, a szkoleniastanowiskowe na wysokim poziomie...wyciąga teżjuż istniejące sklepu z kryzysu...nie "zdziera skóry"więc szczerze polecam...tel.510-911-219Prosze o informacje ,w czyzm konkretnie pomagaja,ile to kosztuje ?- w przyblizeniu.

zamknij oknoNastępny artykuł

Najważniejsze jest bezpieczeństwo dokumentów