Znajdujesz się: Moja firma » Działalność gospodarcza » Jak otworzyć sklep spożywczy

DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA | Samodzielnie albo we franczyzie
Jak otworzyć sklep spożywczy

Ostatnia aktualizacja: 2008-11-06
Autor: Patrycja Otto
Źródło: GP

Osoby, które myślą o własnym sklepie spożywczym, muszą liczyć się z wydatkiem od 50 tys. do powyżej 1 mln zł. Zwrot zainwestowanego kapitału będzie szybszy, gdy zostanie to zrobione pod skrzydłami jednej z działających na rynku sieci.

- Przy kredycie okres zwrotu z inwestycji potrafi wydłużyć się dwukrotnie - uważa Adam Wroczyński.

Pracownik najlepiej z prowizją

Znaczny koszt generują też świadczenia związane z zatrudnieniem pracowników. Jak radzi Adam Wroczyński, dobrym rozwiązaniem jest wypłacanie pensji w postaci podstawy oraz prowizji od sprzedaży na danym stanowisku.

- To mobilizuje pracowników, a tym samym pozytywnie wpływa na obrót w sklepie - dodaje.

Gdy już wiemy, gdzie i jaki sklep otworzymy, musimy uzyskać zgodę na jego otwarcie. Co wiąże się ze spełnieniem wielu wymagań i otrzymaniem zezwoleń m.in. od Państwowej Straży Pożarnej czy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Przedsiębiorca, który planuje prowadzić sprzedaż alkoholu, musi też pamiętać o uzyskaniu koncesji. Sprzedaż napojów wysokoprocentowych stanowi nawet powyżej 20 proc. uzyskiwanych obrotów. Zysk ze sklepów będzie jeszcze większy, gdy będą to sklepy całodobowe. W nocy można dodatkowo wypracować 10 proc. przychodu na sprzedaży alkoholu.

Opcja franczyzowa

Załatwianie formalności może być prawdziwym utrapieniem dla przedsiębiorcy. Dlatego warto się zastanowić, czy nie lepszym rozwiązaniem jest uruchomienie sklepu w jednej z działających na rynku sieci franczyzowych. Na ogół sieci współpracują z urzędami, co pozwoli łatwiej i szybciej przebrnąć przyszłemu sklepikarzowi przez drogę uzyskiwania pozwoleń i zezwoleń.

Może też liczyć na wsparcie finansowe, gdy okaże się, że środki przeznaczone na uruchomienie biznesu są niewystarczające. Z wejściem do sieci wiążą się również korzyści wynikające z możliwości uzyskania lepszych warunków u dostawców towaru.

- Otrzymuje się także szczegółową strategię sprzedażową, wsparcie, merchandisingowe, marketingowe oraz szkolenia z zakresu handlu dla pracowników. Jako samodzielny sklep do tych rozwiązań dochodzilibyśmy latami - informuje Piotr Nowacki, właściciel trzech supermarketów w sieci Intermarche.

Gotowa recepta na biznes owocuje 20-30 proc. wyższymi przychodami niż w przypadku prowadzenia biznesu na własną rękę.

To przekłada się na szybszy zwrot zainwestowanego kapitału, który średnio wynosi od dwóch do trzech lat. Często bywa jednak tak, że uruchomienie sklepu w sieci jest bardziej kosztowne niż otwarcie obiektu na własną rękę. Wynika to z tego, że otrzymujemy sprawdzony już przepis na działalność, a co za tym idzie gwarancję na zysk.

- Wymagamy 350 tys. wkładu własnego lub 20 proc. wartości całości inwestycji oraz odbycia 6-miesięcznego szkolenia - wymienia Marek Feruga, członek zarządu ITM Polska.



Strona 2

Najnowsze komentarze:

  • avatar

    TOM2013-10-27 22:05

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    Poszukujesz regały sklepowe w bardzo korzystnej cenie... ZAPRASZAM na stronę http://dametcw.pl lub allegro (sprzedający: bogdan_nowgrzej)  

  • avatar

    SPRZEDAWCASWIETOKRZYSKIE2013-02-08 15:28

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    O mój Boże! a czym te jajka przemysłowe, spożywcze się różnią? jak przemysłowe to nie spożywcze?O mój Boże! a czym te jajka przemysłowe, spożywcze się różnią? jak przemysłowe to nie spożywcze?HEHE RÓŻNIĄ SIĘ PRZEDE WSZYSTKIM CENĄ JAJKO PRZEMYSŁOWE JEST TAŃSZE Z RACJI TEGO ZE DO PRODUKCJI TAKIEGO JAJKA JEST WYKORZYSTYWANA TAŃSZA PASZA JAJKO TRACI W TEN SPOSÓB NA WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH A TO SPROWADZA DO NIŻSZEJ CENY TAKIEGO JAJKA I JAK SAMA NAZWA MÓWI JEST ONO WYKORZYSTYWANE W PRZEMYŚLE CUKIERNICZYM, PIEKARNICZYM ITP DO WYTWARZANIA MASOWYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZY A WIEC WSZYSTKO SPROWADZA SIĘ DO CENY

  • avatar Agnieszka

    Agnieszka2013-02-08 15:01

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    O mój Boże! a czym te jajka przemysłowe, spożywcze się różnią? jak przemysłowe to nie spożywcze?

  • avatar ConradoNieMoreno

    ConradoNieMoreno2013-01-21 23:16

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    Witaj ! polecam zaznajomić się z poniższym atrykułem: zakladam-firme.wieszjak.pl/sklep-spozywczy jeśli nadal coś będzie dla Ciebie nie jasne - pytaj od tego jest to forum.

  • avatar

    Karol2013-01-21 22:32

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    Chciałbym założyć mały sklep z koleżanką i chciałem się zapytać jak się to robi krok po kroku.Dzwońcie na 661095918 szukam jakieś propozycji proszę pomóżcie

  • avatar

    marta2012-10-05 19:35

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    zgadzam się a poprzednim wpisem. ja tez prowadzę sklep od wielu lat i w dzisiejszych czasach jest bardzo ciężko. Trzeba liczyć się z 15, a latem jeszcze większym dniem pracy . Światek, piątek i niedziela, żeby to wszystko ogarnąć.

  • avatar

    zainteresowany2012-09-18 18:17

    Zgłoś nadużycie|Skomentuj

    Ja polecam firmę Raven z Krakowa.Konkretny właściciel pomaga od początku do końcaw otwarciu i prowadzeniu sklepu, a szkoleniastanowiskowe na wysokim poziomie...wyciąga teżjuż istniejące sklepu z kryzysu...nie "zdziera skóry"więc szczerze polecam...tel.510-911-219Prosze o informacje ,w czyzm konkretnie pomagaja,ile to kosztuje ?- w przyblizeniu.

zamknij oknoNastępny artykuł

Najważniejsze jest bezpieczeństwo dokumentów