| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Finanse > Budżet Domowy > Tanie zakupy > Zarządzaj swoją kuchnią wydajniej

Zarządzaj swoją kuchnią wydajniej

Czy wiesz, że samo to, że przykryjesz garnek przykrywką zmniejszy zużycie energii o około 7%?
Jest jeszcze kilka innych sposobów na to, żeby codzienna praca w kuchni mniej obciążała budżet domowy.

Oto kilka przykładów, które sama wypróbowałam w praktyce i które sprawdziły się w moim domu.

Źródło ciepła ogrzewające garnek nie powinno być większe niż spód naczynia, ponieważ zależy nam na tym żeby jak największa ilość ciepła była absorbowana przez gotowaną potrawę zamiast uciekać do góry.

Warto zainwestować w droższe garnki, wykonane z solidnych materiałów, które utrzymują ciepło i oddają je potrawie.

Garnki z podwójnym dnem to duży wydatek, ale opłacalny w dłuższym czasie, szczególnie jeśli gotowanie to pasja, która towarzyszy Ci każdego dnia. Podwójne dno sprawia, że naczynie dłużej się nagrzewa, ale całą swoją powierzchnią oddaje równomiernie ciepło, niedopuszczając jednocześnie do przypalania się i przywieranie jedzenia do dna i ścianek. Istotna jest też przykrywka a konkretnie to, czy jest dobrze dopasowana i ma otwór wentylacyjny, który zapobiega kipieniu. Przykrywki dobrze dopasowane przyspieszają proces gotowania, bo utrzymują wyższą temperaturę a otwór uwalnia kumulujące się ciśnienie, dzięki czemu, kuchenka jest czysta a jedzenie szybciej ugotowane i w całości w garnku.

Gotuj wydajnie korzystając z garnków piętrowych, są to specjalnie dopasowane do siebie zestawy, które można ustawiać na kuchence jeden na drugim. Dzięki temu prawie całe ciepło jest wykorzystywane do gotowania, przechodzi przez naczynia od dołu do góry. Ważne jest żeby te produkty, które są na górze wymagały krótszego gotowania niż te na samym dole, ponieważ najniższe warstwy są najintensywniej ogrzewane, każde kolejne naczynie otrzymuje coraz mniejszą dawkę ciepła. I tak na przykład w pierwszym naczyniu można dusić mięso, w drugim gotować ziemniaki, w najwyższym warzywa gotowane na parze. Odpowiednie zaplanowanie rozłożenia naczyń i produktów zapewni równomierne gotowanie wieloskładnikowego posiłku na jednym palniku.

Ciekawym rozwiązaniem technicznym są szybkowary. Gotowanie w szybkowarach to rozwiązanie dla wszystkich tych osób, które cenią sobie czas i pieniądze. Gotuje się nieprawdopodobnie szybko i tanio. Polega to na tym, że w szczelnie zamkniętym naczyniu tworzy się ciśnienie a para wodna, która rotuje we wnętrzu, równomiernie podgrzewa potrawy. Jedzenie ugotowane w ten sposób jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Składniki nie tracą swojego aromatu, są bogate w witaminy i minerały, które przy tradycyjnym gotowaniu są tracone. Danie zachowuje naturalne, żywe barwy. Szybkowary są dostępne na rynku w tradycyjnych sklepach i w sklepach internetowych, ich ceny są bardzo różne, nie warto kupować tych najtańszych, te najdroższe też nie czynią cudów więc polecam średnią półkę.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Odzyskaj.info

Odszkodowania i wypadki

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »