| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Wiadomości > Cukrowe interesy już nie takie słodkie

Cukrowe interesy już nie takie słodkie

O ponad 30% wzrosły ceny cukru w związku z rosnącym popytem oraz regulacją produkcji przez Komisję Europejską. Cukiernicy i piekarze załamują ręce.

Produkcja słodyczy i słodkiego pieczywa niedługo przestanie być opłacalna – alarmują eksperci. Ceny cukru osiągają rekordowe stawki przekraczające 730 USD za tonę. Przez ostatnie 10 lat kwota jaką trzeba zapłacić za kilogram skrystalizowanej sacharozy według World Bank Commodity zwiększyła się o ponad 0,5 USD. W stosunku do samego 2010 roku wzrost wyniósł około 70%.

Galopującym cenom winna jest unijna regulacja produkcji określająca limity sprzedażowe na rynek europejski. Nie pozwala ona na wykorzystanie nadwyżki, która musi być eksportowana poza Unię. Dla firm oznacza to konieczność zakupu droższego cukru pochodzącego z importu. Do skomplikowanej sytuacji przyczyniły się także ograniczające podaż susze i pożary w 2010 roku oraz rosnący popyt.

Wysokie ceny w hurtowniach sprawiają nie lada problem przedsiębiorcom. Podwyższanie marż na sprzedawanych wyrobach wynoszących mniej niż 10 procent, nie jest w stanie zrekompensować wyższych cen składników. Powyżej tego poziomu znacznie spada bowiem popyt.

Firmy sięgają więc po ograniczenia. – W tygodniu zrezygnowaliśmy z dwóch dni produkcji. – mówi Krzysztof Piotrowski, właściciel jednej z mazowieckich firm. Co będzie dalej z cenami cukru? - Tego nikt nie jest w stanie przewidzieć – tłumaczy Piotr Kuczok inwestor na rynku kontraktów terminowych.

Polecamy: Czy przedsiębiorca może grać na giełdzie?

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Marta Lech

Adwokat, ekspert w zakresie prawa cywilnego, rodzinnego i karnego.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »