| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Wiadomości > Inspekcja Handlowa skontrolowała żywność

Inspekcja Handlowa skontrolowała żywność

Podczas kontroli prowadzonych przez Inspekcję Handlową jakość 5 proc. sprawdzanych produktów wzbudziła wątpliwości. Część z nich została wycofana ze sprzedaży, a na firmy je produkujące nałożono kary finansowe.Tzw. zafałszowanie staje się coraz większym problemem dotyczącym żywności.

W ubiegłym roku inspektorzy Inspekcji Handlowej sprawdzali, czy przedsiębiorcy nie wprowadzają konsumentów w błąd oferując w sprzedaży zafałszowane produkty żywnościowe. Skontrolowano prawie 5,5 tysiąca partii różnych produktów: mleka i jego przetworów, produktów z mleka koziego i owczego, mięsa i przetworów mięsnych, jaj, miodu, przetworów owocowych i warzywnych oraz oliwy z oliwek. W specjalistycznych laboratoriach sprawdzono ponad 1,2 tys. partii z czego zakwestionowano 5 proc.

Zgodnie z prawem, na przedsiębiorcę, którywprowadza do obrotu zafałszowane produkty Inspekcja Handlowa może nałożyćmaksymalną karę do 10 proc. ubiegłorocznego przychodu. W wyniku ostatniej kontrolinałożono kary w łącznej wysokości 232 794 zł. Wycofano 65 partiizafałszowanych produktów, dodatkowo nakazano przedsiębiorcom prawidłoweoznakowanie 77 partii.

Polecamy: Jak założyć pizzerię?

Konsumenci powinni pamiętać o określonych terminach reklamacji nieświeżej czy przeterminowanej żywności: paczkowanej – w terminie 3 dni od chwili otwarcia, sprzedawanej luzem – 3 dni od momentu zakupu. Warto dodać, że towary kupione w promocji, a będące niezgodne z umową również podlegają reklamacji.

Źródło:UOKiK

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Wiktor Sarota

InFakt

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »